© AP Photo/Jae C. Hong
ΚΟΣΜΟΣ

Οι άστεγοι στο Λος Άντζελες σε οριακή κατάσταση

Για να αντιμετωπιστεί η σοκαριστική αύξηση στα ποσοστά των αστέγων, τέθηκε σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα περίθαλψης. Έναν χρόνο μετά, οι άστεγοι συνεχίζουν να αυξάνονται, χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © AP PHOTO

«Οι πολίτες του Λος Άντζελες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα – είναι ώρα για αλλαγή, είναι ώρα για να κινηθούμε με την αίσθηση του κατ’ επείγοντος», έλεγε σε μια απ’ τις πρώτες δηλώσεις της Karen Bass στον Τύπο, έπειτα από την εκλογική κούρσα κόντρα στον φιλόδοξο επιχειρηματία Rick Caruso που είχε ξοδέψει δισεκατομμύρια στην προεκλογική του καμπάνια, με την ίδια να γράφει τελικά ιστορία.

Έγινε η πρώτη γυναίκα –πρώτη μαύρη γυναίκα– δήμαρχος της πόλης του Λος Άντζελες, σε μια περίοδο τουλάχιστον ζοφερή. Ανάμεσα στα πράγματα που δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα είναι η αναδιάρθρωση του αστυνομικού σώματος με στόχο την εξυγίανση, οι παρεμβάσεις για να γίνει η πόλη περισσότερο πράσινη και, το σημαντικότερο, να αντιμετωπίσει το κρίσιμο πρόβλημα των άστεγων.

Τα στοιχεία ήταν αμείλικτα. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Αρχής Υπηρεσίας Αστέγων του Λος Άντζελες (LAHSA), την πιο έγκυρη καταγραφή στο είδος στην κομητεία, τα ποσοστά αστέγων είχαν αυξηθεί κατά 40% την τελευταία πενταετία, με περισσότερα από 55.100 άτομα να πασχίζουν για τα αναγκαία σε μια πόλη που κάποτε αποτελούσε έμβλημα του αμερικανικού ονείρου.

Βρέθηκαν να ζουν σε παρκαρισμένα οχήματα, κυρίως βανάκια, είτε σε σκηνές και πρόχειρα, αυτοσχέδια καταφύγια στην άκρη του δρόμου. Οι περισσότεροι παρέμεναν επί σειρά ετών σε κατάσταση αστεγίας, καταλήγοντας ψυχικά συντετριμμένοι από τη διαρκή ανασφάλεια, είτε έχαναν τη ζωή τους άδοξα από έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Περίπου έναν χρόνο πριν από σήμερα, ανακοινώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση το πρόγραμμα ALL INside, μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της αστεγίας σε διαπολιτειακό επίπεδο, που αποτελεί μέρος από το στρατηγικό ομοσπονδιακό σχέδιο για τη μείωση του ποσοστού αστέγων στο 25%. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο σε Καλιφόρνια και Λος Άντζελες, με τους αρμόδιους να αναγνωρίζουν ότι τόσο υψηλά ποσοστά επιφέρουν ένα ντόμινο συνεπειών σε γενικότερο επίπεδο, από την οικονομία μέχρι τη δημόσια υγεία.

Το πρόγραμμα αφορούσε στη μεταφορά των άστεγων σε προσωρινά καταλύματα, ώστε να έχουν έναν αξιοπρεπή και ασφαλή βίο, μέχρι να τους εξασφαλιστεί η μόνιμη κατοικία από τα ανάλογα στεγαστικά προγράμματα. Μέσα από τον φακό του πρακτορείου Associated Press αποτυπώνεται η τωρινή πραγματικότητα στους δρόμους της πόλης του Λός Άντζελες, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του προγράμματος. Η κατάσταση παραμένει οριακή.

Τα ποσοστά αστέγων έχουν αναδειχθεί σε νο1 πρόβλημα για το Λος Άντζελες και όχι μόνο.
Σειρά από παρκαρισμένα βανάκια με άστεγους. Πασχίζουν καθημερινά ακόμη και για τα απαραίτητα.

Έχουν προηγηθεί χρόνια πλήρους απαξίωσης των κοινωνικών παροχών και απουσίας στεγαστικής πολιτικής.

Από τα 10 εκατομ. δολάρια τα οποίο είχε ξοδέψει –συνολικά!– την περασμένη δεκαετία το Λος Άντζελες για μέτρα σχετικά με τους άστεγους, το ποσό εκτινάχθηκε στα 1,3 δισ. δολάρια μετά την ανάληψη της δημαρχίας από την Karen Bass. Όπως ανέφερε σε πρόσφατη τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, περισσότεροι από 21.000 άτομα οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία και προσωρινές δομές, αριθμός που ξεπερνά κατά 28% τους ωφελούμενους του προηγούμενου χρόνου. Δεκάδες στέκια άστεγων καθαρίστηκαν και άδειασαν, με τους –συχνά εξαρτημένους από ναρκωτικά– ανθρώπους να εντάσσονται σε προγράμματα αποκατάστασης.

Χαρακτηριστική περίπτωση, η πιάτσα που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια παραλιακά στη Βένις Μπιτς.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύθηκε, ούτε καν πλησιάζουμε σε αυτό το σημείο.

Όπως αποδείχθηκε, αρκετοί από τους ωφελούμενους του προγράμματος (περίπου 1 στους 3) επέστρεψαν ξανά στον δρόμο, αφότου παρέμειναν για ένα διάστημα στο προσωρινό κατάλυμα που τους δόθηκε. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες συνέχισαν να αυξάνονται ακάθεκτα, και θα συνεχίσουν, όπως παραδέχτηκε η δήμαρχος Karen Bass, λόγω των εξώσεων και του φρένου στα κυβερνητικά βοηθήματα που δίνονταν στα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά μετά τον Covid. Πρόσφατη έρευνα από το διοικητικό γραφείο του Biden έδειξε πως τα νούμερα των αστέγων παρέμεναν να ανεβαίνουν τόσο στο Λος Άντζελες όσο και στην Καλιφόρνια.

Σημείο με άστεγους στο Λος Άντζελες, με σκηνές κάτω από γέφυρα.
Μια υπερήλικη γυναίκα που ζει σε χαρτόκουτα για να προστατεύεται από το κρύο.
Η Victoria Filipy ζει σε ένα μικρό καταυλισμό αστέγων με τα σκυλιά της.
Απόλυτα συνηθισμένη η θέα άστεγων στο Λος Άντζελες, ακόμη και μέσα στο μετρό.

Θα ήταν αδύνατο να φανταστούμε τη στεγαστική κρίση να εξαφανίζεται με πυροσβεστικές λύσεις. Ο ακαδημαϊκός Benjamin Henwood, που έχει συμμετάσχει στην ετήσια καταμέτρηση του LAHSA στο Λος Άντζελες, εξηγεί ότι τα ποσοστά αστεγίας καθορίζονται από τεράστιες προκλήσεις: οι αυξανόμενοι δείκτες της αγοράς ακινήτων και το πάγωμα του κατασκευαστικού τομέα, το έλλειμμα διαθέσιμων κατοικιών όπως και η νομοθεσία είναι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτό το απροσπέλαστο αδιέξοδο.

Το πρόγραμμα ALL INside αφορούσε στη μεταφορά των άστεγων σε προσωρινά καταλύματα.
Η Noelia Nunez είναι ανάμεσα στους ωφελούμενους του προγράμματος. Φαίνεται ανακουφισμένη.