outnow.ch
ΚΑΡΙΕΡΑ

Οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους

Είναι μόλις τρεις και αφορούν οποιοδήποτε επάγγελμα και εργασιακό χώρο.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την εύρεση νέας εργασίας είναι το πώς θα καταφέρεις να ξεχωρίσεις ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Σε ένα σωρό από εκατοντάδες, μερικές φορές χιλιάδες αιτήσεις, γιατί ένας υπεύθυνος προσλήψεων να επιλέξει τη δική σου;

Εκτός από τα τυπικά προσόντα που αφορούν την επιστημονική γνώση του εκάστοτε αντικειμένου εργασίας, την εξοικείωση με την τεχνολογία, τις γνώσεις ξένων γλωσσών, την προϋπηρεσία με απλά λόγια την επαγγελματική σου κατάρτιση, υπάρχουν ορισμένες ακόμα δεξιότητες που ειδικά στις μέρες μας είναι εξαιρετικά σημαντικές. Δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από το βιογραφικό σου, αλλά βγαίνουν προς τα έξω στη συνέντευξη που θα κάνεις τετ α τετ, όπως επίσης και στις συστατικές επιστολές.

Οι συγκεκριμένες δεξιότητες έχουν να κάνουν περισσότερο με το εργασιακό σου ήθος, την ικανότητα εργασίας σε ομάδα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, με πράγματα δηλαδή που αφορούν πάνω-κάτω τη γενικότερη συμπεριφορά σου, τον χαρακτήρα σου ως άνθρωπο και κατ’ επέκταση ως εργαζόμενο. Για να το πούμε πιο απλά, είναι οι απαντήσεις που πρέπει να δώσεις στην ερώτηση «ποια είναι τα προτερήματά σου;».

«Οι διευθυντές προσλήψεων και οι εργοδότες δίνουν σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε προτεραιότητα στα soft skills, τις βασικές δεξιότητες που ισχύουν για κάθε επάγγελμα», αναφέρει στο CNBC Make It, ο career expert του LinkedIn, Andrew McCaskill. «Αναγνωρίζουν ότι αυτός ο νέος κόσμος που έχει ανατείλει τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, με την εξ αποστάσεως εργασία απαιτεί ανθρώπους που μπορούν να προσαρμοστούν και να είναι πρόθυμοι να μάθουν».

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση Future of Work της πλατφόρμας Monster, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.000 επιχειρηματίας και διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 58% των εργοδοτών τόνισε ότι η εύρεση υποψηφίων με τις κοινές δεξιότητες ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση πρόσληψης κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

«Μάλιστα, το 63% αυτών δήλωσε ότι προτιμούσε να προσλάβει κάποιον που είχε τα απαραίτητα soft skills, ακόμα και αν το βιογραφικό του υστερούσε έναντι κάποιου άλλου και τον εκπαιδεύσει στις τεχνικές πτυχές της δουλειάς», υπογράμμισε η career expert της πλατφόρμας, Vicki Salemi.

Για ποιες δεξιότητες όμως μιλάμε;

Οι δύο career experts καταγράφουν τις τρεις κορυφαίες δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους, σήμερα. 

Αξιοπιστία

Ο McCaskill σημειώνει ότι εργαζόμενοι που είναι αξιόπιστοι στα λόγια και τις πράξεις τους, που αποπνέουν εμπιστοσύνη, αποτελούν τεράστια περιουσιακά στοιχεία για τις εταιρείες. 

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να επισημάνεις τη συγκεκριμένη δεξιότητα-αρετή στο βιογραφικό σου ή στη συνέντευξη: να τονίσεις ότι είσαι συνεπής και αυστηρός με τα deadlines, τελειομανής, ότι βάζεις στόχους και τους κυνηγάς μέχρι να τους πετύχεις, φέρνοντας ανάλογα παραδείγματα από τις προηγούμενες δουλειές σου».

Επικοινωνία

Το να μπορείς να μιλάς και να γράφεις σωστά όλα όσα σκέφτεσαι μπορεί να φαντάζει κάτι απλό. «Δεν είναι καθόλου έτσι όμως», αναφέρει η Salemi. Ο επικεφαλής θέλει να έχει στην ομάδα του εργαζόμενους με τους οποίους μπορεί να συνεννοηθεί σε προφορικό και γραπτό επίπεδο σωστά, αποτελεσματικά και στον λιγότερο δυνατό χρόνο, χωρίς να χάνονται πράγματα στη μετάφραση». 

Όπως υπογραμμίζει ο McCaskill, οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες θα φανούν στην πράξη, είτε στη συνοδευτική επιστολή είτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Κριτική σκέψη

«Σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η επικοινωνία και η συνεργασία έχουν κατακερματιστεί, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν εργαζόμενοι που μπορούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την καθαρή τους σκέψη όταν προκύπτει ένα πρόβλημα. Να δράσουν με σωστή κρίση και ενσυναίσθηση, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά και να δώσουν λύση άμεσα», εξηγεί ο McCaskill. 

«Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα ήταν φρόνιμο να σκεφτείς τουλάχιστον ένα παράδειγμα από κάποια προηγούμενη δουλειά σου, όπου πήρες την κατάσταση στα χέρια σου και έλυσες ένα πρόβλημα με ευρηματικότητα», προσθέτει η Salemi.