LIFE

Οι δυσοίωνες προφητείες του Νοστράδαμου (και) για το 2023

Καμία έκπληξη, θα πεθάνουμε όλοι (και) το νέο έτος. 

Πιστεύεις, δεν πιστεύεις, οι προφητείες του Νοστράδαμου για τη νέα χρονιά που έρχεται είναι εδώ και αιώνες κάτι σαν παράδοση. Πώς συμβαίνει δηλαδή με τις αμέτρητες ανασκοπήσεις και λίστες του χρόνου που φεύγει και οι οποίες κατακλύζουν κάθε Δεκέμβριο το ίντερνετ, ε έτσι ακριβώς είθισται και για τις προβλέψεις του φαρμακοποιού και μελλοντολόγου της εποχής της Αναγέννησης.

Κάθε νέο έτος βέβαια ένα είναι σίγουρο, σύμφωνα με τα γραπτά του μέγα αποκρυφιστή Γάλλου: ότι πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο τέλος της ανθρωπότητας.

Ποιος ήταν ο Νοστράδαμος 

Πριν περάσουμε στις προφητείες του για το 2023, ας ρίξουμε μία σύντομη ματιά στο ποιος ήταν ο Michel de Nostredame, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμο του Νοστράδαμου, ου γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1503 στο Σεν Ρεμί της Προβηγκίας στη νότια Γαλλία και πέθανε στις 2 Ιουλίου του 1566 από καρδιαγγειακή νόσο. 

Έμεινε στην ιστορία για το βιβλίο του, Les Propheties (Οι Προφητείες), που συγκέντρωσε συλλογές σημαντικών και μακροχρόνιων προβλέψεών του. Ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1555, ο δεύτερος το 1557 (με 289 πρόσθετα τετράστιχα) και η τρίτη έκδοση λέγεται ότι βγήκε με 300 νέα τετράστιχα το 1558, αλλά στις μέρες μας σώζεται μονάχα ως τμήμα στη μεταθανάτια έκδοση που περιλαμβάνει τα Άπαντα του Νοστράδαμου, το 1568.

Η κάθε προφητεία του είχε μορφή τετράστιχου και αναφερόταν σε μελλοντικούς λιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς, πολέμους, πλημμύρες, επιδημίες και δολοφονίες, ενώ χάρη στον ασαφή και αμφίσημο τρόπο διατύπωσής της και της έλλειψης χρονολογιών, δινόταν στον καθένα το δικαίωμα να την ερμηνεύει και να την εντάσσει σε κάποιο μείζον γεγονός κατά το δοκούν: από τον ερχομό του Αδόλφου Χίτλερ μέχρι τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και τη δολοφονία του Kennedy.

Αν και Οι Προφητείες του χαίρουν δημοφιλίας ακόμα και στις μέρες μας, οι ακαδημαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο συσχετισμός μεταξύ παγκόσμιων γεγονότων και τετράστιχων του Νοστράδαμου είναι κυρίως προϊόν λανθασμένων ερμηνειών και μεταφράσεων, hoaxes που καλύπτουν τις ανάγκες και τους φόβους της εκάστοτε εποχής, ενώ σημειώνουν ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι ποτέ κάποιος έχει ερμηνεύσει τόσο ενδελεχώς κάποιο από τα τετράστιχά του, ώστε να «προλάβει» κάποιο γεγονός πριν αυτό λάβει χώρα.

Οι προφητείες του για το 2023

Από πείνα που θα οδηγούσε τους ανθρώπους σε κανιβαλισμό, μέχρι την εξέγερση των ρομπότ και την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. Ήταν κάποιες από τις περσινές προβλέψεις του Νοστράδαμου. Κι αφού το 2022 καταφέραμε με νύχια με δόντια να επιβιώσουμε, το 2023 μάλλον θα πεθάνουμε όλοι – καμία έκπληξη.

Τα νεκρά ψάρια και οι θάλασσες που βράζουν

Όπως διαβάζουμε στη New York Post, σε ένα απόσπασμα επικείμενης θαλάσσιας εξόντωσης, ο Νοστράδαμος προβλέπει: «Όπως ο ήλιος, το κεφάλι θα σιγοκαίει τη λαμπερή θάλασσα: Τα ζωντανά ψάρια της Μαύρης Θάλασσας, όλα ανεξαιρέτως, θα βράσουν από την ηλιακή ακτινοβολία». 

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι πολλά από τα είδη ψαριών που καταναλώνονται πιο συχνά από τους ανθρώπους θα είναι σύντομα είδος προς εξαφάνιση ως άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη που οδηγεί τους ωκεανούς της Γης να βράζουν. 

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ φλέγονται

Ο Νοστράδαμος είχε προβλέψει ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα πιάσουν φωτιά από έναν αστεροειδή. Το απόσπασμα, που γράφτηκε πριν χτιστούν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αναφέρεται σε μια «ουράνια φωτιά στο βασιλικό οικοδόμημα».

Υπό μία μεταφορική έννοια, μήπως θα είναι το διχαστικό ντοκιμάντερ του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle στο Netflix, εκείνο που θα καταστρέψει ολοσχερώς τον βασιλικό θεσμό στη Βρετανία ή μήπως η ανάληψη του στέμματος από τον Βασιλιά, πλέον, Κάρολο;

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος προ των πυλών

Σύμφωνα με τον Νοστράδαμο το 2023 θα βρει τον πλανήτη εγκλωβισμένο σε «επτά μήνες μεγάλου πολέμου, με ανθρώπους νεκρούς από το κακό», με τη σύγκρουση να κλιμακώνεται σε έναν παγκόσμιο πόλεμο πλήρους κλίμακας το επόμενο έτος, το 2024 δηλαδή, και τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Αντίχριστος έρχεται 

Και το σενάριο καταστροφολογίας έχει και χειρότερα. Όπως ότι στα μέσα του 2023 θα γίνουμε μάρτυρες της ανόδου του Αντίχριστου και του πολέμου που θα ξεκινήσει εναντίον των άπιστων: «Ο αντίχριστος πολύ σύντομα εκμηδενίζει τους τρεις. Είκοσι επτά χρόνια θα διαρκέσει ο πόλεμός του. Οι άπιστοι είναι νεκροί, αιχμάλωτοι, εξόριστοι. Με αίμα, ανθρώπινα σώματα, νερό και κόκκινο χαλάζι να καλύπτουν τη Γη».

Κάποιοι βλέπουν τον Αντίχριστο στο πρόσωπο του Vladimir Putin, άλλοι σε εκείνο του Elon Musk.