Shutterstock
TIK TOK

Οι Έλληνες φαντάροι που κάνουν θητεία στο Tik Tok

Ο ελληνικός στρατός στα χρόνια των social media είναι γεμάτος με videos από χορογραφίες, παρωδίες και μιμήσεις.

Με περίπου 800 εκατομμύρια (!) καθημερινούς χρήστες παγκοσμίως και πάνω από 2 δις downloads από το App Store και το Google Play (στοιχεία 2020), το Tik Tok μπορεί πλέον ξεκάθαρα να υπερηφανεύεται πως κατέχει μια θέση ανάμεσα στους κολοσσούς των social media, όπως το Facebook και το Instagram.

Αν διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο σκέφτεσαι «μα τι γράφουν αυτοί εδώ μωρέ, εγώ δεν έχω καν λογαριασμό στο Tik Tok», ίσως φταίει το γεγονός πως δεν ανήκεις στην Generation Z. H νέα γενιά έχει τα πρωτεία στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με τους περισσότερους χρήστες (41%) να είναι από 16 μέχρι 24 ετών. Είναι απόλυτα λογικό, λοιπόν, αν είσαι πάνω από 24 ετών, να μην έχεις δημιουργήσει λογαριασμό, αλλά και να μην έχεις ασχοληθεί καν με την ύπαρξη του Tik Tok.

Αυτό που εκτόξευσε το συγκεκριμένο μέσο, το οποίο ξεκίνησε από την Κίνα και πλέον έχει κατακτήσει ολόκληρο τον πλανήτη, είναι το γεγονός πως μπορεί εύκολα κάποιος να ανεβάσει ένα video, στο οποίο χορεύει, μιλάει, τραγουδάει ή κάνει κάτι τέλος πάντων και να το μοιραστεί με πολύ κόσμο. Φυσικά, η καραντίνα βοήθησε σε όλη αυτή την απογείωση της πλατφόρμας, με το μισό πληθυσμό του πλανήτη να μένει σπίτι και να παρακολουθεί ή να δημιουργεί ασύστολα videos.

Εκτός από τους δεκάδες celebrities (Έλληνες και ξένους), οι οποίοι δημιούργησαν λογαριασμό στο Tik Tok, έτσι ώστε να διατηρήσουν μια επαφή με το κοινό τους αυτή την περίοδο, η πλειοψηφία του κόσμου, που ανεβάζει videos, δεν πρόκειται για διασημότητες. Είναι περισσότερο θα λέγαμε άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι μέσα στο Tik Tok γνωρίζουν επιτυχία (και κερδίζουν εκατοντάδες followers) μέσα από το περιεχόμενό τους.

Αν και στο Oneman έχουμε επίσημο λογαριασμό στο Tik Tok εδώ και αρκετό καιρό, ομολογώ ότι δεν είχα μπει στη διαδικασία να δημιουργήσω έναν προσωπικό λογαριασμό μέχρι και την έναρξη της δεύτερης καραντίνας. Κάπου εκεί «λύγισα» και δημιούργησα έναν, κυρίως για να δω τι είδους videos υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο.

Εκτός από τα πολλά χιουμοριστικά videos των celebrities και των ανθρώπων, που βίωναν την καραντίνα στα σπίτια τους, έπεσα τυχαία πάνω και σε μερικά videos από Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία αυτή την εποχή.

Όποιος έχει πάει στρατό γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να είσαι κλεισμένος σε ένα στρατόπεδο, κάνοντας τη μία υπηρεσία μετά την άλλη, με την έξοδο να αποτελεί σχεδόν άγνωστη λέξη. Παράλληλα, με την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα και τις άδειες να μειώνονται ή να κόβονται, είναι λογικό οι νέοι, που κάνουν τώρα τη θητεία τους, να μην περνούν και τις καλύτερες ημέρες στα στρατόπεδα της χώρας.

Οι παραπάνω λόγοι φαίνεται πως έχουν ωθήσει αρκετούς από αυτούς στην «απόδραση» από την χακί καθημερινότητα μέσα από το Tik Tok.

Αν και θεωρητικά τα videos και οι φωτογραφίες μέσα από τα στρατόπεδα απαγορεύονται, όλοι μας λίγο πολύ βγάζαμε, προκειμένου να θυμόμαστε στιγμές ή πλάκες με τα άτομα, που γνωρίσαμε εκεί. Απλά, όσο θυμάμαι από τη δική μου θητεία πριν λίγα χρόνια, δεν υπήρχε τόσο η λογική να τα δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο.

Μπορεί να έχουν περάσει μόνο λίγα χρόνια από τότε, όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και το Tik Tok έχει γεμίσει πλέον από χιουμοριστικές στιγμές Ελλήνων φαντάρων στα στρατόπεδα. Όλες αυτές οι ιστορίες που μας διηγούνταν οι παλαιότεροι, όσες ζήσαμε εμείς, αλλά κι ακόμη περισσότερες που δε θα μπορούσαμε καν να σκεφτούμε, τώρα υπάρχουν σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο στο διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αν κάποιος αναζητήσει στο Tik Tok videos με το hashtag #greekarmy, λοιπόν, θα δει να εμφανίζονται στην οθόνη του δεκάδες videos, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν ανέβει το τελευταίο δίμηνο με Έλληνες στρατιώτες να κάνουν ό,τι μπορείς να φανταστείς.

Υπάρχουν ευφάνταστες χορογραφίες σε τραγούδια που παραπέμπουν στο στρατόν, όπως το soundrack της ταινίας «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο», ή και σε άσχετα κομμάτια όπως το «Gasolina» από τις «Las Divinas», που ακουγόταν στην διάσημη σειρά με την Patty.

@stavrou.d #viral2020 #foryourpage #fyp #apolele ..364..(ήρθαν τα λελεδονια) #armylover #greekarmy καλή συνέχεια σειρουλεεεςςς 😎🤝🆘 #fypage ♬ πρωτότυπος ήχος – Αλεξάνδρα Σταυροπούλ

Όσο προχωράς και κοιτάς καλύτερα τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο Tik Tok, πέφτεις επίσης πάνω σε video από ασκήσεις όπως πορείες με φουλ εξοπλισμό και όπλα, ενώ δεν υπάρχουν μόνο φαντάροι του στρατού ξηράς. Τόσο η αεροπορία, όσο και το ναυτικό έχουν την τιμητική τους στο Tik Tok.

Όλο αυτό βέβαια δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στον ελληνικό στρατό. Σε όλο τον κόσμο εδώ και περίπου ένα χρόνο χιλιάδες στρατιώτες συνηθίζουν να ανεβάζουν κωμικά videos από τις θητείες τους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ξεφύγουν λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Βλέποντας όλο αυτό που συμβαίνει με τα videos στο Tik Tok, αξίζει να σημειώσουμε πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγορεύσουν στους στρατιώτες τους να ανεβάζουν πλέον οποιοδήποτε video από τη θητεία τους, όσο φορούν τη στρατιωτική στολή. Κι αυτό επειδή όπως ισχυρίστηκαν «προβάλλονται απόρρητες πληροφορίες μέσα από το στράτευμα, οι οποίες δεν θα έπρεπε να βλέπει κάποιος εκτός στρατού».

Τους πείραξε με άλλα λόγια το γεγονός, ότι πάνω στην τρέλα τους, πάνω στην αλητεία τους, αυτοί μπήκαν στο Tik Tok για να κάνουν τη θητεία τους.