2019/AP Photo/Elaine Thompson
2021

Οι επόμενοι κίνδυνοι που απειλούν την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον Bill Gates

Οι προειδοποιήσεις του Bill Gates για το μέλλον του πλανήτη μετά την πανδημία απέχουν έτη φωτός από το να χαρακτηριστούν αισιόδοξες.

Την αρχή έκαναν οι προβλέψεις του Bill Gates το 2015, σχετικά με μία πανδημία που θα επηρεάσει την ανθρωπότητα. Ακολούθησαν οι περσινές προβλέψεις του για το 2021, στις οποίες εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως την ξέραμε μέχρι και πριν ένα χρόνο. Τώρα, ο Bill Gates επιστρέφει με τις απαισιόδοξες προβλέψεις που μένει να δούμε κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν.

Αυτό που τον ανησυχεί για την «εποχή των πανδημιών», από κοινού με άλλους ειδικούς και επιστήμονες, είναι οι ζωονοσίες, δηλαδή οι ασθένειες που αναπτύσσονται και μεταδίδονται από ζώα. Οι Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν πως ίσως να μην ευθύνονται οι παγκολίνοι. Ενδέχεται τελικά η ευθύνη να πέφτει στις νυχτερίδες, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους μελετητές, αυτό που προκαλεί τη ζωονοσία, είναι η ίδια εγγύτητα των ανθρώπων στα άγρια ​​ζώα, οι οποίοι εισβάλλουν στα φυσικά οικοσυστήματα και μας φέρνουν σε επαφή με τον κίνδυνο άλλων λοιμώξεων.

Ο Bill Gates όμως πιστεύει πως ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για μια νέα πανδημία. Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, «Δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία. Ελπίζω ότι σε δύο χρόνια η κατάσταση θα είναι διαφορετική. Εμβόλια, τεστ, φάρμακα, επιδημιολογία, επίβλεψη: υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν».

Ταυτόχρονα, κάλεσε προτρεπτικά τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα που ακόμα δεν έλαβαν: «Ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι να προστατεύει τους πολίτες από αυτά τα γεγονότα. Θα υπήρχε μεγάλη διαφορά αν η προετοιμασία ήταν καλύτερη».

Βάση της TED ομιλίας του το 2015, όταν προέβλεψε πως «Αν υπάρχει κάτι που θα σκοτώσει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους στις επόμενες δεκαετίες, είναι πολύ πιθανό πως θα είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός παρά ένας πόλεμος», σε μια διαδικτυακή παρουσία του στο κανάλι Veritasium στο Youtube, αναφέρει δύο ακόμα κινδύνους για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η πρώτη αφορά την κλιματική αλλαγή, η οποία συνδέεται με το μοτίβο των πανδημιών εξαιτίας των συχνών εισβολών στα οικοσυστήματα. Η δεύτερη αφορά τη βιο-τρομοκρατία. Είναι η ηθελημένη χρήση ιών ή πυρηνικών όπλων σε επιθέσεις, σαμποτάζ, μακελειά ή και απειλές. Η αποτελεσματικότητα του ιού ως όπλο ήδη αποτυπώνεται στην καλπάζουσα ανεργία, στην κακή πορεία της οικονομίας και στις εκατόμβες νεκρών.

Σε μια ανάλυση του Νature, σημειώνεται η επιτυχία του εμβολίου για την COVID-19, αλλά επισημαίνεται η μελλοντική δυσκολία εύρεσης εμβολίου για κάποιον καινούργιο ιό. Ωστόσο, η δημιουργία του πιθανότατα θα πάρει περισσότερο χρόνο να παραχθεί απ’ ότι το εμβόλιο που έχουμε στα χέρια μας. Γι’ αυτό οι επιστήμονες καλούν για μια εναλλακτική προσέγγιση στην περίπτωση μιας νέας πανδημίας, όπως η δημιουργία ενός παν-εμβολίου για όλους τους ιούς. Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι ξανά με τις επιπτώσεις της πανδημίας και διακοπούν εκ νέου οι ζωές μας.