AP Images
ΥΓΕΙΑ

Οι Ιταλοί βρήκαν ουσία που φαίνεται να ‘νικά’ τον κορονοϊό

Στην Ιταλία δοκιμάζουν ουσία που γιατρεύει εγκαύματα για να νικήσουν τον Covid-19. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι επιτυχημένα.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει μελέτη για χορήγηση αντισωμάτων κορονοϊού, στα πλέον σοβαρά περιστατικά ασθενών, με την παγκόσμια ιατρική κοινότητα να μελετά την προοπτική ‘μετάγγισης’ πλάσματος αίματος που θα φέρει τα αντισώματα, ως θεραπεία ασθενών που δεν έχουν ανταποκριθεί σε κάτι άλλο. Στην Ιταλία η ευχάριστη είδηση αφορά έναν πλαστικό χειρουργό και μια ουσία που γιατρεύει εγκαύματα.

Ο Marco Stabile είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ιταλικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών, ο οποίος ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και προσφέρει τις υπηρεσίες και τις γνώσεις του -εθελοντικά και δωρεάν. Σε ένα από τα ταξίδια του για εκπαιδευτικούς λόγους, το 2006 συστήθηκε με θεραπεία που πια δοκιμάζεται στη γείτονα, για την αντιμετώπιση του Covid-19. Αφορά ουσία που επουλώνει εγκαύματα -τα οποία παραπέμπουν στη βλάβη που προκαλεί ο κορονοϊός στους πνεύμονες. Η ουσία λέγεται ηπαρίνη.

Τι είναι η ηπαρίνη

Σύμφωνα με το Iatronet χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό στην πρόληψη και τη θεραπεία θρόμβωσης και εμβολής. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην θεραπεία των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων (όπως ασταθής στηθάγχη ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου). Πριν ξεχυθείς να αδειάσεις τα φαρμακεία και από αυτά τα φάρμακα, να σου πω ότι η πιο συχνή παρενέργεια είναι η παθολογική αιμορραγία. Αυτά, με λίγα λόγια. Με πολλά “μπορεί να προκαλέσει ενεργή αιμορραγία και αιμορραγικές παθήσεις, αιμορροφιλία, θρομβοπενία, ενεργό πεπτικό έλκος, μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ενεργή φυματίωση, βαριά υπέρταση, απειλούμενη έκτρωση, εγκεφαλικό και διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, οφθαλμό και νωτιαίο μυελό και σε ασθενείς στους οποίους γίνεται οσφυονωτιαία παρακέντηση. Βαριά ηπατική, νεφρική ανεπάρκεια”. Ελπίζω να σε έπεισα πως αξίζει να περιμένεις.

Tι έκανε ο Stabile

Η Corriere μίλησε με τον 58χρονο γιατρό από την Κρεμόνα, ο οποίος είχε ταξιδέψει το 2006 στη Βραζιλία, για ένα ιατρικό συνέδριο για μεγάλα εγκαύματα. Εκεί ενημερώθηκε για μια έρευνα που ‘χε γίνει σε τεχνητό δέρμα, από έναν Αμερικανό (Michael Saliba), από το San Diego.

Είχε παρουσιάσει θεραπεία που βασιζόταν σε ενδοφλέβιες ενέσεις ηπαρίνης, τα αποτελέσματα μετά τρεις ημέρες και τις υποδόριες ενέσεις με μεγαλύτερη δόση για το υπόλοιπο της θεραπείας, έως την επούλωση των πληγών -που γινόταν, χωρίς να μένει μεγάλο σημάδι. “Είχα μείνει άναυδος”.

Θυμήθηκε αυτήν την έρευνα, στις 16 του Μάρτη, σε μια σύσκεψη που έγινε στο νοσοκομείο του Castel San Giovanni (των 120 κλινών, στα προάστια της Piacenza), όπου εργάζεται -ως πλαστικός χειρουργός- με αντικείμενο πιθανούς τρόπους που μπορούν να σταματήσουν την φλεγμονή στους πνεύμονες που προκαλεί ο Covid-19. Μόλις άκουσε τη λέξη ‘φλεγμονή’ του ήλθε στο μυαλό η ηπαρίνη.

Είπε πως “εφόσον εξαφανίζει τα εγκαύματα, γιατί να μη τη χρησιμοποιήσουμε και για τον ιό, δεδομένου ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντιπηκτική ικανότητα -με τους θρόμβους να είναι εκ των σημαντικότερων επιπλοκών του Covid-19”. Ακολούθως τύπωσε τα έγγραφα που χρειαζόταν για να υποβάλει την πρόταση του στις αρμόδιες αρχές -AIFA. Δέκα μέρες μετά είχε τη θετική απάντηση, με το Ινστιτούτο να δέχεται πως “με την ηπαρίνη θα κάναμε την πνευμονική κυκλοφορία λιγότερο θρομβωτική, μειώνοντας τη ζημιά”. Άρχισαν οι δοκιμές.

Η δόση ήταν μεγάλη (100 μονάδες ανά κιλό, δυο φορές τη μέρα). Στις 6/4 ήλθαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και η διαδικασία να εγκριθεί απόλυτα συνεχίζεται. “Διαπιστώσαμε πως είχε αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική δράση. Με ένα σμπάρο δηλαδή, είχαμε πιάσει δυο τρυγόνια”. Ακολούθησε η υποβολή της θεραπείας στην Επιτροπή Ηθικής, για έγκριση. Την έλαβε. Πλέον είναι σε επαφή με την Παραγουάη και τη Βραζιλία, για να ανανεώσει και το δικό τους πρωτόκολλο.