PEXELS Maxime Francis
PERSONAL FINANCE

Οι καλύτερες πόλεις για να αγοράσεις σπίτι ως επένδυση

Η αγορά ενός ακινήτου δεν είναι απαραίτητο να αφορά μόνο την πόλη στην οποία ζεις.

Σκεφτείτε τους ανθρώπους που είχαν την προνοητικότητα να αγοράσουν ένα παλίο σπίτι στο Μανχάταν ή στο κέντρο του Βερολίνου τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.  Επρόκειτο για περιοχές που τότε σήμαιναν πολλές κατσαρίδες, σκουριές και κακή ηχομόνωση.

Σήμερα, αποτελούν επενδύσεις που μπορούν να συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτές που σου αλλάζουν τη ζωή. Στην ουσία αυτό δεν αφορά μόνο τη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο. Ισχύει για τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις και το κέντρο τους. Αφορά, ίσως λίγο αργότερα, και την Αθήνα όπου το να αγοράσεις σπίτι γίνεται πλέον όλο και δυσκολότερο.

Πρόκειται βέβαια για το αποτέλεσμα ενός gentrification που προκαλεί άμεσα προβλήματα σε όσους δεν πρόλαβαν ή δεν τις έκαναν και αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ενοίκια για να ζήσουν στο κέντρο της πόλης τους. Είναι κοινό μυστικό ότι τα ιστορικά κέντρα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι απρόσιτα για το ευρύ κοινό. Έχει, λοιπόν, νόημα να μιλάμε για επενδύσεις τέτοιου τύπου το 2020; Ναι, αρκεί να γίνουν με σωστό τρόπο και με προσεκτικές κινήσεις.

Εξάλλου ένα πολύ συχνό όνειρο που γεννάει η εποχή μας είναι η αγορά ενός σπιτιού, όταν υπάρξει η οικονομική ευχέρεια και οι κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο. Για τους περισσότερους η απάντηση στο πού θα γίνει αυτή η αγορά είναι δεδομένη: Μα φυσικά στην πόλη όπου ζούμε. Αν μη τι άλλο λανθασμένη αντίληψη.

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για να αγοράσεις σπίτι

Παρίσι, η καλύτερη πόλη για να αγοράσεις σπίτι. unsplash

Το Ινστιτούτο PwC και το Urban Land, που εξειδικεύεται σε επενδυτικές συμβουλές, έφτιαξαν μία λίστα. Στην κορυφή της βρίσκονται δύο γερμανικές πόλεις (Βερολίνο και Φρανκφούρτη) και η γαλλική πρωτεύουσα. Ακολουθούν άλλες δύο γερμανικές πόλεις (Μόναχο και Αμβούργο), το Λονδίνο, η Μαδρίτη και το Άμστερνταμ.

Σημαίνει ότι θα βρεις εκεί πλειάδα σπιτιών σε τιμές ευκαιρίας; Φυσικά και όχι. Αυτό που μπορείς να προσδοκάς είναι ότι, αφού δώσεις τα αρκετά ομολογουμένως χρήματα που χρειάζονται για να αγοράσεις ένα σπίτι, μπορείς να περιμένεις ότι θα τα πάρεις πίσω και θα κερδίσεις κιόλας είτε από ενοίκια είτε από την αύξηση της τιμής τους κάθε χρόνο.

Πάντως, ακόμα και από αυτές, το Παρίσι είναι αυτό που ξεχωρίζει. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι έτσι φτιαγμένη που έχει περιθώρια ανάπτυξης, πολλοί άνθρωποι θέλουν να μετακομίσουν εκεί και επομένως να αγοράσουν ή να νοικιάσουν σπίτι. Αναμένεται, λοιπόν, ότι αυτή η ούτως ή άλλως αυξημένη ζήτηση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη στα επόμενα χρόνια, οπότε τώρα είναι μία καλή ευκαιρία για να επενδύσει κάποιος τα λεφτά του.

Και οι πιο προσιτές επιλογές

Βελιγράδι, η πόλη στο σπίτι. unsplash

Όπως προείπαμε βέβαια, το να αγοράσεις σπίτι σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα απαιτεί συνήθως να υπάρχουν πολλά χρήματα. Προφανώς, πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμούσαν να βρουν επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν με ένα πολύ μικρότερο κεφάλαιο. Υπάρχουν λύσεις και γι’ αυτούς.

Μία σειρά από μέρη στην Ευρώπη και όχι μόνο προσφέρουν ευκαιρίες αγοράς σπιτιών, πολλές φορές καλών σπιτιών, σε πιο προσιτές τιμές. Μπορεί να μην είναι τόσο επικερδή όσο εκείνα στις προαναφερθείσες περιπτώσεις αλλά αφορούν περιοχές με ολοένα και πιο υψηλή ζήτηση.

Μία από τις φτηνότερες πόλεις στην Ευρώπη είναι η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι. Η χώρα και η πόλη βρίσκονται εδώ και χρόνια σε μία διαρκή τάση ανάπτυξης ενώ και ως τοποθεσία βρίσκεσαι, όντας στο Βουκουρέστι, στο κέντρο της Ευρώπης και σχετικά κοντά σε άλλες πρωτεύουσες.

Εκτός από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στη λίστα βρίσκουμε το πανέμορφο Βελιγράδι, τη Σόφια, τη Βουδαπέστη, την Κρακοβία, τη Ρίγα και το Σαράγιεβο. Τέλος, οι πόλεις στη Βαλτική, όπως είναι για παράδειγμα το Βίλνιους, που είναι μία πολύ φτηνή και ζωντανή πόλη με μία ολοένα και ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και μία πολύ ενδιαφέρουσα κουλτούρα.