© Aris Oikonomou / SOOC
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Οι καλύτερες-χειρότερες αφίσες πανηγυριών που είδαμε φέτος

Εκεί που η γουρνοπούλα συναντάει τους Pink Floyd και το τηγανέλαιο τον παραδοσιακό χορό, εκεί που ξεκομμένα κεφάλια λαϊκών αοιδών και γκαϊτζήδων προστάζουν με το βλέμμα τους να πας στο πανηγύρι, γνωρίζεις ότι το κέφι θα είναι σίγουρα άφθονο.

Μέχρι και εφαρμογή έχει φτιαχτεί πλέον (πέρα από τα πολυπληθή FB groups) για να ενημερώνει τους απανταχού ενδιαφερόμενους για τα πανηγύρια και τα μεγάλα παραδοσιακά γλέντια που οργανώνονται ανά την Ελλάδα. Αλλά τα βασικά συστατικά της συνταγής παραμένουν ίδια και αναλλοίωτα: σε μια πλατεία χωριού προσθέτεις έναν καλό κλαρινιτζή, μια καλή φωνή, κρασί και γουρνοπούλα σε άφθονες ποσότητες και υποχρεώνεις, τέλος, έναν δόλιο συγχωριανό που έχει «κομπιούτερ» να φτιάξει την αφίσα.

Το αποτέλεσμα, κατά μία διαστροφική σύμπτωση, είναι πάντα το ίδιο: ξεκομμένα κεφάλια απ’ τους σταρ της βραδιάς, πάνω σε ένα απροσδιόριστο φόντο όπου πρέπει να αναγράφονται οι βασικές πληροφορίες της διοργάνωσης – ή και όχι. Αναλόγως την όρεξη.

Ακολουθούν μερικά από τα «διαμάντια» που έπεσαν στο ραντάρ μας αυτό το καλοκαίρι.

#1

Στην Εύβοια, τα τηγανόψωμα τιμώνται με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και τους ατέλειωτους χορούς από τους ντόπιους, που αδυνατούν να αντισταθούν στο αρχέγονο κάλεσμα του κλαρίνου και του τηγανέλαιου που τσιρτσιρίζει. Άφθονο κέφι και χοληστερίνη.

#2

Τα ξεγυριστά αποτελούν την αγαπημένη τεχνική όσων φτιάχνουν αφίσες για πανηγύρια, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ξέφυγε λίγο η κατάσταση και ο γκαϊντατζής μοιάζει περισσότερο με πτηνό παρά με άνθρωπο.

#3

Η είδηση είναι ότι στα Οινόφυτα διοργανώνονται πανηγύρια σε πρατήριο βενζίνης. Ζω για τη στιγμή που γενιές θα αφηγούνται με νοσταλγία τους έξαλλους χορούς και τα ξενύχτια στα Οινόφυτα, χωρίς να έχουν εικόνα από rave και χάπια.

#4

Από αυτό το μικρό και αθώο diy αφισάκι γίνεται ξεκάθαρο, όχι μόνο λεκτικά αλλά και από την εικονογράφηση, ότι πρόκειται για συνήθεις «υπόπτους», που ίσως καταζητούνται από την αστυνομία της πλήξης και της ησυχίας. Δε διευκρινίζεται εάν προσφέρεται αμοιβή (πέρα από το άφθονο κέφι).

#5

Άφθονη ερωτική διάθεση ξεχύνεται ανεμπόδιστα από την αφίσα: πρόκειται για εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πηδήματος στο μεγάλο τοπόσημο για την ιστορία και τη δράση του στην περιοχή, στο Δημοτικό Πάρκο Πηδήματος, το βράδυ που το φεγγάρι θα είναι γεμάτο.

#6

Εδώ, ο καλλιτέχνης αποφάσισε πως έπρεπε πάσει θυσία να χωρέσει το φιδίσιο κορμί της Ηλιάδη στην αφίσα, ακόμη κι αν φαίνεται σα να ξαποσταίνει πάνω στον συνάδελφό της.

#7

Είναι η οικογένεια Adams του ελληνικού πανηγυριού; Είναι μια σκοτεινή σέχτα που μυεί κόσμο επάνω στο μεθύσι; Κανείς δεν ξέρει, είτε απλά αρνείται να μιλήσει.

#8

Και εδώ φτάνουμε στο αποκορύφωμα: ένα λογοπαίγνιο που συναγωνίζεται σε έμπνευση τον Σεφερλή, ενώνοντας τη διαστημική μουσική των Pink Floyd με τη διαστημική νοστιμιά από την πέτσα της γουρνοπούλας. Another drink in the wall, θα έπρεπε να συμπληρώνει από κάτω (συγγνώμη).