ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι κάμερες micro 4/3 είναι ό,τι πρέπει για τις διακοπές σου

Αυτές οι φορητές που αλλάζουν φακούς και βγάζουν φωτογραφίες σαν επαγγελματικές dSLR έχουν πλέον και προσιτή τιμή.

Από τη στιγμή του κυκλοφόρησαν οι ψηφιακές των 4/3 στην αγορά υπήρξε αρκετός σκεπτικισμός Οι λογικές ήταν δύο “θες ποιότητα εικόνας, πάρε slr.” “Θες φορητότητα, πάρε μία compact και προσπάθησε να καδράρεις σωστά, να κόψεις το flash και να εκμεταλλευτείς το φυσικό φως” ή “τέλος πάντων συμβιβάσου με τουριστικές φωτογραφίες.

Η Olympus PEN και η Panasonic GF1 προσπαθούσαν να κάνουν το αδύνατο. Να φέρουν SLR ποιότητα και φακούς σε φορητές διαστάσεις και η αλήθεια είναι πως δεν έκαναν τίποτα από τα δύο καλά. Και αυτό γιατί κυρίως απευθύνονταν σε ένα κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με τη φωτογραφία όταν το σώμα είχε ρυθμίσεις αντίστοιχες των βασικών dSLR. Κάπου εκεί ήρθε και το iPhone, η κοινωνική φωτογραφία και τα πράγματα έμπλεξαν.

To επιχείρημα, όμως, να έχεις μια σούπερ φωτογραφική μηχανή στην τσέπη σου, να μπορείς να την κουβαλάς παντού χωρίς να κουράζει ήταν σοβαρό. Και γι’ αυτό είναι που οι micro 4/3 μηχανές είχαν σύνέχεια φτάνοντας αισίως στην Olympus PEN E-PL3, την  Panasonic Lumix DMC-GF5 και αρκετούς ανταγωνιστές. Γι΄αυτό είπαμε τώρα που έρχεται καλοκαίρι και θα ψάχνουμε τα ηλιοβασιλέματα, τις παραλίες και τις ρομαντικές στιγμές να δούμε τι επιλογές έχουμε.

Olympus Pen E-PM1 kit

(12.3 MP / Αισθητήρας: Live MOS / Video: AVCHD / AVI Motion JPEG / Ανάλυση Video: 1920 x 1080 pixels)

Η Olympus Pen E-PM1 είναι μια από τις πιο στιλάτες και οικονομικές επιλογές της αγοράς. Δεν κάνει παπάδες αλλά φορτώνει τους περισσότερους από τους φακούς της σειράς. Και υπάρχουν αρκετοί.

279,00 ευρώ

Samsung NX200

(20.3 MP / Αισθητήρας: CMOS / Video: MP4 (H.264) / Ανάλυση Video: 1920 x 1080 pixels)

Ο καλύτερος συνδυασμός απόδοσης τιμής. Ακόμα δεν έχουμε περάσει τα 400 ευρώ που είναι κόκκινη γραμμή για της ψηφιακές κάμερες για ένα σώμα που προσφέρει π.χ. επιλογή ISO από 100 έως 12800 και λήψη σε RAW.

392 ευρώ

Panasonic Lumix DMC-GF3K

(12.1 MP / Αισθητήρας: Live MOS / Video: M-JPEG, AVCHD / Ανάλυση Video: 1920 x 1080 pixels)

To αντίπαλο δέος στην Olympus PEN, με μικρότερη τιμή και ισάξιες επιδόσεις. Απλά είναι λίγο πιο ζόρικη στο χειρισμό.

410 ευρώ

Olympus Pen E-PL5

(16.1 MP / Αισθητήρας: Live MOS / Video: MOV, AVI / Ανάλυση Video: 1920 x 1080 pixels)

H τελευταία και πιο εξελιγμένη γενιά της Olympus PEN δίνει τις περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων και την καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας.

659 ευρώ

Sony Alpha NEX-3ν

(16.5 MP / Αισθητήρας: CMOS / Video: AVCHD / MP4 / Ανάλυση Video: 1440 x 1080 pixels)

Από τα high end μοντέλα της αγοράς. Οι επιλογές στις ρυθμίσεις είναι κάπως περιορισμένες αλλά έχουμε τα περισσότερα Megapixel και την ποιότητα κατασκευής που είναι πολύ υψηλή.

732 ευρώ