ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οι καθολικές καλόγριες της Σαντορίνης

Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στο καθολικό μοναστήρι του νησιού που φιλοξενεί 13 καλόγριες, οι οποίες έφτασαν στο νησί από κάθε σημείο της γης. Η αρμονική συμβίωση με τους ντόπιους, οι τουρίστες που τις επισκέπτονται καθημερινά και η αγάπη τους για τη Σαντορίνη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ / AP

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα νησιά του κόσμου. Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες τουρίστες από όλο τον πλανήτη φτάνουν ως εκεί για να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά της τοπία, το ηφαίστειο που παραμένει ακόμη ενεργό και το ξακουστό ηλιοβασίλεμα. Η πληρότητα, όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού, αγγίζει αυτή την εποχή το 100%, με αποτέλεσμα όλα τα σοκάκια της Οίας να είναι απροσπέλαστα από τον κόσμο.

Μέσα σ’ όλο αυτόν τον πανικό και την ένταση που επικρατεί κάθε καλοκαίρι στη Σαντορίνη, υπάρχουν μερικές καθολικές καλόγριες που ζουν εδώ και δεκαετίες μια εντελώς διαφορετική και φιλήσυχη ζωή. Η καθημερινότητά τους είναι πολύ απλή: σηκώνονται κάθε πρωί, προσεύχονται στον Θεό, τελούν τα μυστήριά τους, και φροντίζουν τα χωράφια τους.

Στο νησί φτάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν το εντυπωσιακό του ηλιοβασίλεμα.
Οι 13 καλόγριες έχουν φτάσει στη Σαντορίνη από όλα τα πέρατα της γης. Από την Ισπανία, τον Άγιο Δομίνικο, ακόμη και την Κορέα.
Στιγμιότυπο από τη Θεία Λειτουργία.
Οι καλόγριες της Σαντορίνης κατά τη διάρκεια των προσευχών τους.
Μία εξ αυτών βρίσκεται στο μοναστήρι από το μακρινό 1981.

Όλες τους είναι από 40 έως 80 ετών και έχουν φτάσει στο ελληνικό νησί του Αιγαίου από κάθε γωνιά του πλανήτη. Από την Ισπανία, το Πουέρτο Ρίκο, τον Άγιο Δομίνικο, την Αγκόλα, την Κορέα, την Αργεντινή και φυσικά την Ελλάδα.

Το καθολικό μοναστήρι λειτουργεί ανελλιπώς από το 1956, ενώ υπάρχει μία καλόγρια που ζει εκεί μόνιμα εδώ και σαράντα χρόνια. Όπως εξηγούν οι ίδιες, οι μόνες φορές που έχουν κληθεί να αφήσουν τη Σαντορίνη είναι για να δουν τους δικούς τους ή για λόγους υγείας.

Στο μοναστήρι φτάνουν καθημερινά αρκετοί τουρίστες για να τις συναντήσουν και να μιλήσουν μαζί τους, ενώ και οι 13 καλόγριες έχουν εξαιρετική σχέση με τους ορθόδοξους χριστιανούς κατοίκους και μοναχούς του νησιού, με τους οποίους γιορτάζουν, μάλιστα, μαζί το Πάσχα.

Άλλωστε, καμιά τους δεν έχει να χωρίσει τίποτα με κανέναν. Όλους τους ενώνει η αγάπη τους για τον Θεό και φυσικά τη Σαντορίνη, η ομορφιά της οποία το ξημέρωμα είναι αυτή που, όπως καταλήγουν, τους δίνει όρεξη να συνεχίσουν το έργο τους.

Το φεγγάρι ξεπροβάλλει πίσω από την ηφαιστειακή γη της Σαντορίνης.
Στο καθολικό μοναστήρι φτάνουν καθημερινά αρκετοί τουρίστες για να πάρουν την ευχή τους.
Η θέα από τις κορυφές των βουνών του νησιού κόβει την ανάσα.
Οι καλόγριες έχουν εξαιρετική σχέση με τους ορθόδοξους χριστιανούς πιστούς της Σαντορίνης. Άλλωστε, όπως εξηγούν, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μαζί τους.
Η ζωή που κάνουν δεν έχει καμία σχέση με εκείνη των τουριστών. Ξυπνούν αχάραγα, προσεύχονται με τις ώρες και φροντίζουν τους κήπους τους.
Η Σαντορίνη κατά την ανατολή του ηλίου.
Το πέτρινο σοκάκι που οδηγεί στο μοναστήρι.