2021, Laszlo Balogh/Associated Press
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι οπαδοί της Ουγγαρίας είναι ένα πρόβλημα που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει

Από μία επίφαση ενότητας σε ρατσιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, ναζιστικές αναφορές και πολλά περιστατικά βίας. Τι συμβαίνει με τους Ούγγρους ultras;

Όποιος είδε το πρόσφατο Euro σίγουρα θυμάται τους οπαδούς της Εθνικής Ουγγαρίας, το κλίμα αλλά και τα πολλά προβλήματα που δημιούργησαν αρκετές φορές στην ίδια τη διοργάνωση. Δεν ήταν εξάλλου η πρώτη φορά που το έκαναν. Δεν ήταν ούτε η τελευταία. Το ματς που έγινε την Τρίτη το βράδυ μεταξύ Αγγλίας και Ουγγαρίας οδήγησε σε νέα πολύ βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές και πάλι τους Ούγγρους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ουγγαρία έχει τιμωρηθεί στα τέσσερα από τα τελευταία έξι παιχνίδια που έπαιξε μπροστά στους οπαδούς της. Οι ομοφοβικές επιθέσεις και τα banners κόντρα στην Πορτογαλία και τη Γερμανία και η μίμηση του ήχου μαϊμούδων στα ματς με Γαλλία και Αγγλία είναι μερικά από τα γνωστότερα που έχουν κάνει οι Ούγγροι ultras. Στο ματς μεταξύ Αγγλίας και Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, για παράδειγμα, οι Ούγγροι οπαδοί επιτέθηκαν ρατσιστικά στους Raheem Sterling και Jude Bellingham.

H Ταξιαρχία των Καρπάθιων και ο Viktor Orban

Η Ουγγαρία και οι οπαδοί της. 2021, Laszlo Balogh/Associated Press

Οι σχέσεις μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος Fidesz και των οπαδών έχει μακριές ρίζες στον χρόνο. Οι σχέσεις ξεκινούν πριν από περισσότερο από μία δεκαετία, όταν ο Orban ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση. Τότε ήταν που το κόμμα συναντήθηκε με τους ultras των μεγαλύτερων ομάδων της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό που σήμερα ονομάζεται Ταξιαρχία των Καρπάθιων.

Ιδρυμένη με βάση μία κοινή συμφωνία ένωσης όλων των οπαδών ανεξάρτητα από οπαδικές ή πολιτικές προπονήσεις, η Ταξιαρχία των Καρπάθιων είχε καταφέρει στην αρχή τουλάχιστον να δημιουργήσει ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον για τους οπαδούς στα ουγγρικά γήπεδα. Προχωρούσε δε συχνά και σε φιλανθρωπικές ενέργειες, ενώ έδινε μία εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που είναι πολύ σπάνια για παιχνίδια εθνικών ομάδων.

Τα πράγματα όμως σύντομα άρχισαν να αλλάζουν όσο η οργάνωση μεγάλωνε και άλλαζαν οι ισορροπίες μέσα της. Ρόλο προφανώς έπαιξε και η στροφή του άλλοτε μετριοπαθούς και κεντρώου Orban προς την ακροδεξιά. Ήταν ζήτημα χρόνο να διαλυθεί μία και καλή αυτή η καλή εικόνα. Τα παιχνίδια του 2013 και 2014 κόντρα στους Ρουμάνους, με τους οποίους παραδοσιακά υπάρχει κόντρα, και τα επεισόδια που συνέβησαν εκεί ήταν το πρώτο δείγμα. Το 2016 οι Ούγγροι οπαδοί έμπαιναν στα πρωτοσέλιδα λόγω μίας σύγκρουσης με τους φύλακες σε ένα ματς που έγινε στη Μασσαλία στο πλαίσιο του Euro.

Οι Ούγγροι οπαδοί και η ακροδεξιά της κερκιδας

Σταδιακά, οι κερκίδες των γηπέδων έγιναν ξανά το ασφαλές περιβάλλον για νεοναζί και ακροδεξιούς οπαδούς. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι για την Ουγγαρία πολύ παλαιότερο. Ήδη από τη δεκαετία του 1980 οπαδοί με τα τατουάζ white power, με σβάστικες και με ναζιστικές αναφορές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ματς της Ουγγαρίας. Οι ομοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις έχουν γίνει η νέα κανονικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα ματς της Ουγγαρίας στο Μόναχο, η σελίδα της Ταξιαρχίας των Καρπάθιων έκανε ποστ στο Facebook που προειδοποιούσε τους οπαδούς να κρύψουν τα τατουάζ με τα ναζιστικά τους σύμβολα γιατί είναι παράνομα στη Γερμανία.

Αυτό που επιτείνει τις δυσκολίες και καθιστά ακόμα δυσκολότερο τον έλεγχο της οργάνωσης είναι ότι πλέον δεν διακρίνεται καν ποιος ανήκει σε αυτήν. Ο στενός πυρήνας της Ταξιαρχίας των Καρπάθιων έχει χάσει ο ίδιος τον έλεγχο. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μία τεράστια ομάδα ανθρώπων και οπαδών που δεν είναι μέλη της αλλά οικειοποιούνται το banner της. Πολύ συχνά, όπως έγινε και στο παιχνίδι ενάντια στην Ουγγαρία, μπορεί να ανάμεσά τους να βρίσκονται και Πολωνοί ultras που έχουν ούτως ή άλλως πολύ καλή σχέση μαζί τους.

Πριν το 2009, οι ultras της Ουγγαρίας ήταν διασπασμένοι. Για παράδειγμα, οι οπαδοί της Ferencvaros δεν θα βρίσκονταν ποτέ στις ίδιες κερκίδες με αυτούς της Ujpest ή της Fehervar ή της Honved και Debrecen. Αυτά τα προβλήματα ανήκουν πια στο παρελθόν και στη θέση τους δημιουργήθηκαν άλλα ακόμα μεγαλύτερα. Η Ταξιαρχία των Καρπάθιων ενώνει όλους αυτούς (μαζί και με κάποιους Πολωνούς) φτιάχνοντας ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τρομακτικά γκρουπ στην Ευρώπη. Η δομή του είναι μάλιστα τέτοια που είναι σχεδόν αδύνατον να ελεχθεί.

Το ερώτημα τώρα είναι το εξής: Πού θα τελειώσει όλο αυτό;