Οι παπικοί ράφτες στον πυρετό για το Κονκλάβιο
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τις συνεδριάσεις στην Καπέλα Σιξτίνα προς εκλογή νέου Πάπα και οι δύο πιο διάσημοι οίκοι παπικών ενδυμάτων της Ιταλίας βρίσκονται επί ποδός.
- 4 ΜΑΙ 2025
Αυτές τις μέρες, τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στο μικρότερο και πιο φυλασσόμενο υπό άκρα μυστικότητα κράτος στον κόσμο – το Βατικανό. Με τη χαρακτηριστική για τη διαδικασία κόκκινη καμινάδα να έχει εγκατασταθεί στην εμβληματική Καπέλα Σιξτίνα, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τη Γενική Συνέλευση της επόμενης εβδομάδας που θα καθορίσει τον επόμενο ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, πυροδοτώντας μια σειρά από ερωτήματα στον διεθνή διάλογο, τόσο εντός όσο και εκτός πιστών.
Ποιας εθνικότητας θα είναι ο επόμενος πάπας, καθορίζοντας αντίστοιχα τη γενική κατεύθυνση της Καθολικής Εκκλησίας σε μια διεθνώς τεταμένη χρονική συγκυρία μετά την επανεκλογή Trump και τα σενάρια μαζικών απελάσεων μεταναστών; Πώς θα επηρεάσει τελικά το αποτέλεσμα το γεγονός ότι το 80% των καρδιναλίων που θα ψηφίσουν έχουν διοριστεί από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο και λιγότεροι από τους μισούς είναι Ευρωπαίοι;
Θα είναι πράγματι ήπια και μετριοπαθής η προσέγγιση του νέου Πάπα, όπως φημολογείται, ή θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, στα βήματα του προκατόχου του που υπήρξε ξεκάθαρος στους στόχους του από την πρώτη στιγμή που εξελέγη το 2013;
Τότε, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αδικίας, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε υποσχεθεί να εργαστεί για να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, αλλά και να βάλει τέλος στην ηθική κρίση και τη διαφθορά του Βατικανού. Τα προβλήματα αυτά παραμένουν, όχι στον ίδιο, αλλά σε σημαντικό βαθμό – στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα μέσα του 2024 αποκάλυψαν έλλειμμα 83 εκατομμυρίων ευρώ στο Βατικανό.
Κομβικό ερώτημα παραμένει και το ποια στάση θα κρατήσει ο νέος Πάπας σε ζητήματα συμπεριληπτικότητας, δεδομένου ότι ασκεί επίδραση σε τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη (όσοι υπολογίζονται οι βαφτισμένοι καθολικοί πιστοί σήμερα).
Θα είναι δηλαδή προοδευτικός όσο υπήρξε και ο προκάτοχός του για τη θέση των γυναικών και των LGBTQ+ ατόμων στην Καθολική Εκκλησιά ή θα κυριαρχήσει τελικά η γενικότερη επιστροφή προς τον συντηρητισμό που παρατηρείται;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω θα έρθουν (ή θα υπονοούνται) μόλις –σύμφωνα με το καθιερωμένο πρωτόκολλο της διαδικασίας– σημάνει από την καμινάδα λευκός αντί για μαύρος καπνός, πράγμα που σημαίνει ότι συμπληρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία (τα 2/3 των συμμετεχόντων καρδιναλίων που ψηφίζουν), και αμέσως μετά ο Καρδινάλιος Πρωτοδιάκονος ανακοινώσει στην κατάμεστη από πιστούς πλατεία του Αγίου Πέτρου την ιστορική φράση: «Σας αναγγέλλω μεγάλη χαρά – έχουμε Πάπα».
Μέχρι την πολυαναμενόμενη αυτή στιγμή, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει κάθε πτυχή της διαδικασίας, ανάμεσα σε αυτές και η ενδυμασία του νέου πάπα με την οποία θα εμφανιστεί μπροστά στο πλήθος.
Κανονικά, το επίσημο ένδυμα του πάπα περιλαμβάνει ένα χειροποίητο, κουμπωτό λευκό ράσο με λευκή κάπα και φαρδιά μεταξωτά μανίκια, που συνοδεύεται από μια εντυπωσιακή ζώνη από μεταξωτό μπροκάρ με χρυσά κρόσσια. Η περιβολή ολοκληρώνεται με το λευκό “zucchetto”, το χαρακτηριστικό σκουφάκι που φορούν οι καρδινάλιοι με κόκκινο γείσο, ενώ τα υποδήματα επαφίονταν στην επιλογή του εκλεγμένου πάπα. Είναι γνωστή η σημασία της ενδυματολογικής ταυτότητας στο αξίωμα.
Συγκεκριμένοι πάπες στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουν απορρίψει αξεσουάρ-μέρη της ενδυμασίας (ανάλογα με το πόσο «επίσημοι» ή «κοντά στον λαό» θέλουν να δείχνουν), όμως στο επικείμενο Κονκλάβιο θα υπάρχει ούτως ή άλλως μία ριζική ενδυματολογική αλλαγή σε σχέση με τη μακρά παράδοση της διαδικασίας. Για πρώτη φορά τον τελευταίο σχεδόν μισό αιώνα, το Βατικανό δεν έχει παραγγείλει το χαρακτηριστικό λευκό ράσο για τον νέο Ποντίφικα, επειδή πιθανότατα, όπως έχει διαρρεύσει σε ιταλικά Μέσα, υπάρχουν αρκετές αχρησιμοποίητες στολές σε απόθεμα και το Βατικανό επιθυμεί να δώσει ένα μήνυμα βιωσιμότητας μέσω της επανάχρησης αυτών.
Δεν άφησαν να διαρρεύσει κάποια παραπάνω πληροφορία οι δύο πιο γνωστοί και αναγνωρισμένοι παπικοί ράφτες – οι Ιταλοί Raniero Mancinelli και Lorenzo Gammarelli από τον ομώνυμο οίκο. Όπως είναι λογικό, τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκονται σε πυρετώδεις ρυθμούς για να ανταπεξέλθουν στην απαιτητική αποστολή.
Δεν έχουν μόνο τα λευκά ράσα να ετοιμάσουν.
Ο Πάπας πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένου χρώματος ενδυμασίες και αξεσουάρ προς χρήση ανάλογα με την περίοδο του καθολικού ημερολογίου είτε τις μέρες της εβδομάδας. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα πράσινο χιτώνιο το οποίο φοριέται πάνω από το ράσο στην κυριακάτικη λειτουργία. Υπάρχει μωβ περιβολή για την περίοδο της Σαρακοστής και κόκκινη για την Πεντηκοστή. Κανονικά, πρέπει να περιμένουν τη σχετική παραγγελία από το Βατικανό, αλλά ο έμπειρος Raniero Mancinelli κάνει παραδοσιακά το ράψιμο προκαταβολικά, προτού εκλεγεί ο επόμενος Πάπας.
Πώς το κάνει αυτό, δεδομένου ότι δεν γνωρίζει τον σωματότυπο και το ύψος του;
Ετοιμάζει τον απαραίτητο ρουχισμό σε τρία διαφορετικά μεγέθη, όπως εξηγεί στο Associated Press. «Το κάνω από μόνος μου, για να μπορέσω να προσφέρω τα παπικά ενδύματα στον επόμενο Πάπα, χωρίς να ξέρω ποιος θα είναι». Από την άλλη, ο οίκος Gammarelli δεν ακολουθά την ίδια τακτική. Όπως δηλώνει ο δεύτερος, «μέσα στη θλίψη απ’ τον θάνατο του Αγίου Πατέρα, υπάρχει και η όμορφη διαδικασία της δημιουργίας του παπικού ενδύματος».
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.