Unsplash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για το 2022

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η πόλη που κατέκτησε την κορυφή και στις αντίστοιχες, περσινές και προπέρσινες λίστες. Spoiler: μην ψάξεις την Αθήνα, δε θα τη βρεις.

Η συμβουλευτική εταιρεία εργατικού δυναμικού ECA International δημοσίευσε την ετήσια λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις. Για ακόμα μια χρονιά, το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στην κορυφή.

Η εταιρεία υπολογίζει τη λίστα με βάση διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μέσης τιμής των βασικών οικιακών προϊόντων (όπως το γάλα και το μαγειρικό λάδι), των ενοικίων, των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και της ισχύς του τοπικού νομίσματος.

Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το Χονγκ Κονγκ διεκδικεί την αμφίβολη τιμή να είναι η ακριβότερη πόλη στον πλανήτη. Ποιες άλλες όμως συμπληρώσουν την 20αδα με τις πιο ακριβές πόλεις στον πλανήτη;

Η λίστα

  1. Χονγκ Κονγκ (1η και το 2021)
  2. Νέα Υόρκη (4η)
  3. Γενεύη (3η)
  4. Λονδίνο (5η)
  5. Τόκιο (2η)
  6. Τελ Αβίβ (7η)
  7. Ζυρίχη (6η)
  8. Σαγκάη (9η)
  9. Γκουανγκζού (10η)
  10. Σεούλ (8η)
  11. Σαν Φρανσίσκο (15η)
  12. Σενζέν(12η)
  13. Σιγκαπούρη (13η)
  14. Πεκίνο (16ο πέρυσι)
  15. Ιερουσαλήμ (18)
  16. Βέρνη (17η)
  17. Γιοκοχάμα (11η)
  18. Κοπεγχάγη (14η)
  19. Όσλο (19η)
  20. Ταϊπέι (21η)

Ασία, η πιο ακριβή ήπειρος

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για το 2022 Unsplash

Εκτός από το Χονγκ Κονγκ, στη λίστα βρίσκονται επίσης το Τόκιο, η Σαγκάη, η Γκουανγκζού (στην Κίνα), η Σεούλ και το Τελ Αβίβ (περιλαμβάνουν τη Μέση Ανατολή στη Δυτική Ασία). Με την παρουσία έξι λοιπόν πόλεων στην πρώτη 10άδα, η Ασία διεκδικεί τα ηνία της ακριβότερης ηπείρου.

Η Ασία διεκδικεί επίσης την τιμή να είναι το σπίτι της πιο γρήγορα ανερχόμενης πόλης στη συνολική λίστα. Αυτό θα ήταν το Κολόμπο, η κύρια μητρόπολη της Σρι Λάνκα, η οποία έκανε άλμα 23 θέσεων από 162 σε 149.

Ο Lee Quane, περιφερειακός διευθυντής του ECA για την Ασία, εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την αυξανόμενη παρουσία της ηπειρωτικής Κίνας στον δείκτη.

«Η πλειονότητα των πόλεων της ηπειρωτικής Κίνας στις λίστες μας εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, από εκείνα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά είναι ακόμη χαμηλότερα από άλλες περιοχές της Ασίας. Ο κύριος λόγος, ως εκ τούτου, της ανόδου τους στις λίστες είναι η συνεχιζόμενη ισχύς του κινεζικού νομίσματος, του γιουάν έναντι άλλων μεγάλων εθνικών νομισμάτων», σημείωσε.

Οι πόλεις με τη χαμηλότερη κατάταξη

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για το 2022 Unsplash

Οι περισσότερες τοποθεσίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σημειώσει πτώση στην κατάταξη μετά από μια ασταθή περίοδο για το ευρώ, με το Παρίσι να πέφτει από το παγκόσμιο top 30 και πόλεις όπως η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Ρώμη να πέφτουν επίσης.

«Σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Ευρωζώνης σημείωσε πτώση στην κατάταξη φέτος, καθώς το ευρώ είχε χειρότερη απόδοση τους τελευταίους 12 μήνες από το αμερικάνικο και τη βρετανική λίρα», υπογράμμισε ο Quane.

Εξωτερικοί παράγοντες όπως η πολιτική και οι διεθνείς συγκρούσεις μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνοδευτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από πολλές χώρες οδήγησαν τη Μόσχα στην 62η θέση και την Αγία Πετρούπολη στην 147η.

Όσον αφορά, την πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης, αυτή όπως φαίνεται από την 20άδα είναι η Γενεύη της Ελβετίας (χρησιμοποιεί το ελβετικό φράγκο αντί για το ευρώ), η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη.

Άλλες κατατάξεις

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για το 2022 Unsplash

Η ECA International δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατατάσσει τις πόλεις του κόσμου βάσει οικονομικών στοιχείων.

Η Economist Intelligence Unit (EIU) με έδρα το Λονδίνο δημοσιεύει τον παγκόσμιο δείκτη κόστους ζωής κάθε Δεκέμβριο. Το 2021, το Τελ Αβίβ αναδείχθηκε το ακριβότερο μέρος για να ζει κάποιος, με το Παρίσι και τη Σιγκαπούρη να ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση.

Το Χονγκ Κονγκ ήταν στην πέμπτη θέση, πίσω από τη Ζυρίχη. Το 2020, το Χονγκ Κονγκ, η Ζυρίχη και το Παρίσι μοιράστηκαν την κορυφή.

Ανεξάρτητα από τη σειρά που αναφέρονται οι πόλεις σε διαφορετικούς δείκτες, είναι σαφές ότι οι πόλεις της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι πολύ πιο ακριβές από εκείνες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.