Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Οι πιο απλοί τρόποι για να χάσεις βάρος χωρίς να σταματήσεις το αλκοόλ

Είναι το πρώτο πράγμα που σου λένε να κόψεις ξεκινώντας μία δίαιτα. Μήπως όμως μπορείς να χάσεις κιλά έχοντας ακόμα το αλκοόλ στη ζωή σου;

Ο μέγιστος εχθρός κάθε διαιτας είναι ένας και συνήθως τον αντιμετωπίζουμε με σκόρδα και σταυρώνοντας τα δάχτυλα. Το αλκοόλ. Κάθε φορά που λες ότι θα ξεκινήσεις δίαιτα ή διατροφή, όλοι ξέρουμε άμεσα ότι το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κόψεις, μετά τα «ψωμιά», ε, είναι το αλκοόλ.

Ίσως μάλιστα αυτή η αναγκαία θυσία να κάνει πολλούς να εγκαταλείπουν την προσπάθεια πριν καν την ξεκινήσουν. Μήπως όμως υπάρχει κάποιος τρόπος να καταφέρεις να το κρατήσεις στον τρόπο ζωής σου ακόμα και στην περίοδο που έχεις αποφασίσει να ζήσεις με στερήσεις για το καλό σου; Η απάντηση είναι πως ναι. Αρκεί να προσέξεις πολύ συγκεκριμένα πράγματα σε αυτή σου την επιλογή.

Πιες με μέτρο

Ξεκινάμε με το προφανές. Προφανές για κάθε πτυχή της υγείας σου. Εν προκειμένω όμως και για την προσπάθειά σου να χάσεις κιλά. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος στον κόσμο να πετύχεις τον στόχο σου ενώ πίνεις καθημερινά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις είναι να το περιορίσεις. Δες το και ως προϋπόθεση για όλα τα υπόλοιπα. Υπάρχει βέβαια και το «θετικό». Όταν είσαι στο σπίτι, είναι πολύ ευκολότερο να κρατήσεις ένα μέτρο σε σχέση με τις περιπτώσεις που πίνεις και περνάς καλά με την παρέα σου. Εκμεταλλεύσου το.

Μη μένεις με άδειο στομάχι

Σε κάθε δίαιτα υπάρχουν πράγματα που μας φαίνονται λογικά αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που φαίνονται. Για παράδειγμα, το να αφήνεις το βραδινό σου και να φυλάς τις θερμίδες που γλύτωσες για ένα επιπλέον ποτό, θα ήταν σωστό με μια μπακαλίστικη λογική. Δεν είναι. Ένα άδειο στομάχι θα οδηγήσει σε πολύ γρηγορότερη επίδραση του αλκοόλ στο σώμα σου. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει μια πολύ μεγαλύτερη ανάγκη να φας ένα πλουσιότερο γεύμα, αφού πιεις. Υπάρχει λόγος που πλάι στα μπαρ υπάρχουν και τα σαντουιτσάδικα. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι πως όσα γλυτώνεις στις 9 το βράδυ, θα τα πάρεις και με το παραπάνω στις 3 το πρωί.

Φάε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη

Αντί να ξεκινήσεις να πίνεις με ένα στομάχι άδειο για ώρες, ίσως να έκανες αυτό. Πρόσεξε. Ένα τέτοιο γεύμα, όχι μόνο θα σε κρατήσει γεμάτο, ώστε να αντισταθείς καλύτερα σε γεύμα πολλών εκατοντάδων θερμίδων μετά το ποτό. Ταυτόχρονα θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να μεταβολίσει καλύτερα το αλκοόλ. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι και θα απολαύσεις πολύ περισσότερο το ποτό σου αλλά εκτός αυτού θα έχεις ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου, ώστε να μην καταστρέψεις και την επόμενη μέρα.

Προτίμησε ποτά με λιγότερες θερμίδες

Το αλκοόλ δεν είναι ένα πράγμα θερμιδικά. Άλλα ποτά παχαίνουν περισσότερο. Άλλα λιγότερο. Εσύ πρέπει να προτιμήσεις το δεύτερο, όπως μπορείς να φανταστείς. Το τζιν είναι μια καλή περίπτωση ποτού με λιγότερες θερμίδες σε σχέση ας πούμε με τη βότκα. Ακόμα καλύτερο είναι ένα ποτήρι λευκό κρασί. Πρόσεξε όμως. Μεγαλύτερη σημασία έχει με το τι θα το συνδυάσεις αυτό το ποτό. Μια πρακτική που στην αρχή θα σε ξενίσει αλλά στο τέλος ίσως και να λατρέψεις είναι να ξεκινήσεις να συνδυάζεις το τζιν σου με σόδα και λεμόνι αντί για το παραδοσιακό τόνικ το ορθόδοξο. Τέλος, προφανώς τα κοκτέιλ με ζάχαρη είναι καταστροφή. Εκτός και αν έχεις cheat day.

Ένας καλός ύπνος μετά

Όχι μόνο γιατί ένας καλός ύπνος είναι ευεργετικός σε κάθε περίπτωση. Είναι και γιατί ξυπνώντας το επόμενο πρωί δεν θα σπαταλήσεις όλη τη μέρα με το κλασικό δρομολόγιο κρεβάτι-καναπές, καναπές-κρεβάτι. Έχοντας καλύψει τις ώρες ύπνου που σου αναλογούν θα είναι πολύ ευκολότερο να γυμναστείς είτε πηγαίνοντας για τρέξιμο είτε με όποιον άλλον τρόπο εσύ επιλέξεις. Μην ξεχνάμε τα βασικά. Δεν είναι μόνο οι θερμίδες που προσλαμβάνεις. Είναι πάντα και όσες καις.