AP Photo/Frank Franklin II
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Οι πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό

Αγαπημένες θεωρίες συνομωσίας που θα σας κρατήσουν ξάγρυπνους τα βράδια.  

Με τόσα δισεκατομμύρια κόσμο ‘μαντρωμένο’, εδώ και τόσες εβδομάδες, δυο ήταν τα μόνα ‘σιγουράκια’ στα οποία κάποιος θα μπορούσε να ποντάρει. Ότι το πορνοχαμπ και τα ξαδελφάκια του θα έμπαιναν (αν δεν ήταν ήδη) στο bookmark κάθε pc του πλανήτη. Και ότι οι θεωρίες συνομωσίας για τον λόγο που μας έκατσε η «στραβή» θα ξεφύτρωναν σαν βιονικά σαλιγκάρια μετά το τσουνάμι.

Και τα δυο αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη του ανίκητου της ανθρώπινης φύσης. Αλλά μόνο το δεύτερο, αυτό που περιλαμβάνει σκεπτικισμό, ‘δημιουργικότητα’ και -ενδεχομένως- ψήγματα αλήθειας είναι κάτι πάνω στο οποίο αξίζει να σπαταλήσουμε λίγη φαιά ουσία παραπάνω.

Κάποιοι, λοιπόν, λένε ότι φταίνε οι Κινέζοι, κάποιοι βιο-τρομοκράτες, άλλοι το ρίχνουν στις φαρμακευτικές, στα 5G, στις διάφορες ελιτ λέσχες ή και στον ίδιο τον Bill Gates που θέλει ντε και καλά να μας εμβολιάσει. Ενώ υπάρχουν και οι old schoοl που το χρεώνουν στον κομμουνισμό, στις σαρκικές απολαύσεις και στις εκτρώσεις. Α, μην ξεχάσω να αναφέρω και τον Barrack Obama, αυτόν στο οποίο -μέχρι και στο νεκροκρέβατό του- θα επιμένει να χρεώνει ότι του συμβαίνει o Trump.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πριν κάνουμε μακροβούτι στις συνομωσίες, είναι αυτό που έχει ονομαστεί ‘context collapse’. Το γεγονός δηλαδή ότι, λόγω των social media, είναι πάρα πολύ εύκολο για ένα μήνυμα που προοριζόταν για ένα συγκεκριμένο κοινό (π.χ. ένα βρώμικο αστείο για τους συναδέλφους σου) να καταλήξει σε ένα εντελώς διαφορετικό (π.χ. την θεία σου την Βάσω που σε ακολουθεί στο FB). Κάτι που βρίσκει φουλ εφαρμογή όσον αφορά τις θεωρίες συνομωσίες που, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου ήταν διαφορετικές και localized, πλέον βρίσκουν universal εφαρμογή (ένα κοινό hashtag αρκεί). Με άλλα λόγια, όπως όλοι βλέπουμε τις ίδιες σειρές στο Netflix, έτσι ακούμε για τις ίδιες θεωρίες συνομωσίες.

Και το αμέσως επόμενο ότι, στην εποχή των fake news, δεν υπάρχει κανένας εύκολος τρόπος να διακρίνεις την αλήθεια από τα ‘φίδια’. Είναι τόσος πολύς ο online θόρυβος εκεί έξω που, ακόμη και αν κάποιος έχει καταφέρει να βρει και να ποστάρει την αλήθεια, ο ‘ένοχος’ δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει από το να ποστάρει 1.000 εναλλακτικές θεωρίες και να αφήσει το ίντερνετ να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να κρύβει τα πάντα σε δημόσια θέα.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να ανακαλύψεις εκείνους τους λίγους, εκείνους του αιρετικούς που συνεχίζουν να κυνηγούν την αλήθεια. Με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν αποδειχθούν τρανά λαμόγια, όπως ακριβώς ο ψευδο-προφήτης Jude Law στο Contagion.

contagion

Οι συνήθεις ύποπτοι

Ποιος φταίει, λοιπόν, για την συγκεκριμένη επιδημία. Η οποιά, όπως και παλιότερα και ακόμη πιο παλιά, ξεκίνησε από την Κίνα. ‘Προφανώς’ η ίδια η Κίνα (που δεν έχει και τρομερά καλό ιστορικό για το πως ντιλάρει με τέτοια θέματα).

Ξεκινώντας από τα εξωτικά άγρια ζωάκια που επιμένουν να τρώνε οι χωριάτες της (αντί για ένα ωραίο ζουμερό burger) στις διαβόητες wet markets (που, by the way, μόλις άνοιξαν ξανά). Συνεχίζοντας με την κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες της (ιτς ιλεμανταρι μαι ντιαρ γουατσον).

Και καταλήγοντας -αυτό είναι φρέσκο, κράτο το- ότι ξεκίνησε από ένα κινέζικο ερευνητικό εργαστήριο, στην επαρχία Γουχάν, που κατά λάθος το απελευθέρωσε στον γενικό πληθυσμό. Ενώ υπάρχει φυσικά ο αντίλογος, από κινέζους διπλωμάτες, που επέμεναν ότι η επιδημία ήρθε στην Κίνα εξαιτίας του αμερικάνικου στρατού.

 

Αυτό, ότι ο ιος κατασκευάστηκε σε κάποιο (αμερικάνικο ή κινέζικο) εργαστήριο, είναι η θεωρία συνομωσίας η οποία- αν υπήρχαν σχετικά βραβεία- θα κέρδιζε το Όσκαρ.  Είναι, με μεγάλη διαφορά, η πλέον δημοφιλής. Αλλά, στα κιτάπια μου, χάνει πόντους στον τομέα της δημιουργικότητας. Οπότε πάμε παρακάτω.

Ξεπερνώντας ως ευκολάκια και λίγο ντεμοντέ περιπτώσεις όπως τους Ισλαμιστές κληρικούς που υποστηρίζουν ότι η επιδημία είναι η θεϊκή τιμωρία της Κίνας για την αντιμετώπιση των Ουιγούρων, τον Ιρακινό που την θεωρεί αμερικανο-εβραϊκή συνωμοσία που υποκινείται από τους Ρότσιλντ και τα σιωνιστικά λόμπι γενικότερα.

Ο Bill και οι 5G φίλοι του

Για κάποιους ο Bill Gates είναι ήρωας και θα πρέπει να τοποθετηθεί σημαιοφόρος στην πλανητική προσπάθεια. Για άλλους είναι ο αντίχριστος ο ίδιος. Εκείνος που έφτιαξε τον ιό προκειμένου να ‘κουρέψει’ και να ελέγξει τον πληθυσμό του πλανήτη χρησιμοποιώντας το επερχόμενο εμβόλιο. Μάλιστα μια ξανθιά ανταποκρίτρια στον Λευκό Οίκο ενός συντηρητικού website το εξήγησε ως εξής “Όσο περισσότερο μελετάς αυτό τον ιο, τότε περισσότερο ανακαλύπτεις από πίσω το ίδιο όνομα, αυτό του Bill Gates. Είναι ο 2ος μεγαλύτερος χρηματοδότης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χτίζει 7 εργαστήρια παρασκευής εμβολίων. Βασικά ελέγχει την παγκόσμια πολιτική υγείας. Ποιο είναι το πλάνο; Να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια για τον εντοπισμό των ανθρώπων”.

Αν και, προσωπικά, εκείνη η θεωρία που με δεν με αφήνει αδιάφορο / θα ήθελα να ψάξω περισσότερο είναι εκείνη που συσχετίζει την όλη φάση με την εξάπλωση του δικτύου 5G.  Συγκεκριμένα ότι, όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, κάθε φορά που το σώμα μας δέχεται μια καινούργια ακτινοβολία (από ραδιοκύματα, δορυφορούς και άλλα που έχουν σχέση με την εξάπλωση των τηλεπικοινωνιών) αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Παράγοντας ιούς. Ότι αυτό συνέβη στην Κίνα, την στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία. Και αυτό συμβαίνει τώρα στον υπόλοιπο κόσμο.

Μια επικίνδυνη θεωρία που έχει οδηγήσει σε ένα κύμα επιθέσεων κατά 5G πομπών ανά την Ευρώπη, με πολίτες στα social media να ανταλάσσουν μηνύματα στην λογική “Μήπως ο κορονοϊός είναι ψέμα και μας έχουν κλείσει μέσα για να τοποθετήσουν ανενόχλητοι τις κεραίες 5G”. Επικίνδυνη, ραγδαία ανερχόμενη και εκείνη που θεωρώ ότι είναι τόσο μεταδοτική -και ανθεκτική- όσο και ο ίδιος ο ιος.

Tι μένει για το τέλος; Να δηλώσουμε εμφατικά πως ούτε οι Simpsons προέβλεψαν τον Covid-19 ήδη από το 1993. Ούτε ο Dean Koontz είναι απλώς συγγραφέας με μεγάλη φαντασία και όχι προφήτης. Επίσης, το πιο σημαντικό από όλα, ότι οι θεωρίες συνομωσίας βλάπτουν την υγεία του εγκλωβισμένου πληθυσμού που χρειάζεται επειγόντως “λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’αγόρι/ κορίτσι του” προκειμένου να αρχίσει να σκέφτεται πιο καθαρά. Εκτός, είπαμε, αν κάποια από όλες είναι αλήθεια. Αλλά που να τρέχεις να ψάχνεις τώρα ψύλλους σε online άχυρα.