Culture is Athens/Δήμος Αθηναίων
ΠΟΛΗ

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που αξίζει να παρακολουθήσεις στην Αθήνα

Μία επιλογή από τις φετινές δράσεις, προβολές και pop-up events που διοργανώνονται από τον Δήμο Αθηναίων και δεν πρέπει να χάσεις.

Το να περπατάς στη στολισμένη Αθήνα, ειδικά το βράδυ, είναι από μόνο του μία εμπειρία που σε βάζει αυτομάτως στο κλίμα ευφορίας της εποχής. Φαντάσου τώρα όλο αυτό το γιορτινό σκηνικό στο κέντρο της πόλης να πλαισιωνόταν και από υπαίθριες και μη χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο.

Δρώμενα, δράσεις και pop-up events που θα σε διασκεδάσουν, θα σε ψυχαγωγήσουν, θα σε μεταφέρουν σε ζωντανές περιοχές της πόλης που ίσως να μην έχεις επισκεφθεί ξανά και θα σε βγάλουν έστω και για λίγο από τη ρουτίνα του σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι.

Τέτοιες εκδηλώσεις ανακαλύψαμε στο πλούσιο, χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τις φετινές γιορτές, που ξεδιπλώνεται μέσα σε 38 ημέρες και σε 52 σημεία σε όλη την πρωτεύουσα.

6 χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο κέντρο και τις γειτονιές

Η βόλτα μας στις εορταστικές εκδηλώσεις που δε θα χάσουμε αυτές τις ημέρες στην πόλη ξεκινούν με πατινάζ. Πού θα βρεις τη μεγαλύτερη παγωμένη πίστα της πόλης; Στην Πλατεία Κοτζιά. Απέναντι από το Δημαρχείο, έχει ανοίξει τις πύλες του το χριστουγεννιάτικο παγοδρόμιο, έκτασης 400 τ.μ., που λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ με ελεύθερη είσοδο (απαιτείται ηλεκτρονική προ-κράτηση θέσεων).

Και από την Πλατεία Κοτζιά μεταφερόμαστε σε έξι γειτονιές που από τις 17 Δεκεμβρίου (έως τις 7 Ιανουαρίου) θα αποκτήσουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα χωριά. Στην Πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα, στην Πλατεία Αθανασίου Διάκου στα Κάτω Πατήσια, στο Πάρκο Ναθαναήλ στην Αχαρνών, στην Πλατεία Βικτωρίας στην Κυψέλη και στην Πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδί θα διοργανώνονται καθημερινά γιορτινά happenings με ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους και ταχυδακτυλουργούς, ενώ θα προσφέρονται γλυκά κεράσματα παρουσία του Αγίου Βασίλη και των ξωτικών του. 

Εκτός όμως από χριστουγεννιάτικη, θα έχουμε και κινηματογραφική μεταμόρφωση κάποιων από των πιο κεντρικών σημείων της πόλης. Στη συμβολή των οδών Ερμού και Ασωμάτων στο Θησείο, στο Θέατρο Κολωνού, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, στο γήπεδο μπάσκετ Αμπελοκήπων, στο Θέατρο Γκράβας και στο Ζάππειο θα λειτουργούν από τις 17 Δεκεμβρίου (έως τις 30 του μήνα) υπαίθρια σινεμά. Θα προβάλουν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες που έχει επιλέξει το Athens Open Air Film Festival σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας.

Στη γειτονιά του Κολωνού όμως εκτός από κινηματογραφικές επιλογές, θα έχεις την ευκαιρία αν βρεθείς στις 21 του μήνα στις 19.30 το απόγευμα στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο να παρακολουθήσεις ένα πραγματικά ξεχωριστό δρώμενο. Εκκινεί από την παρουσία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην Αθήνα και στοχεύει στη γνωριμία με τα Χριστούγεννα παλαιότερων εποχών, ξεδιπλώνοντας σκηνές της καθημερινής ζωής την περίοδο της belle époque. 

 

Πλησιάζοντας στην Παραμονή των Χριστουγέννων, όλοι οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν στην Πλατεία Κοτζιά. Αυτή τη φορά, όχι για χορευτικές φιγούρες στο παγοδρόμιο, αλλά για να παρακολουθήσεις τη Νύχτα των Ευχών. Η πλατεία θα γεμίσει με τα παραδοσιακά φαναράκια και ο ουρανός με ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό σόου από το Athens Digital Arts Festival. 

Πού θα σε βρει η επόμενη μεγάλη νύχτα της εορταστικής περιόδου; Στο event-έκπληξη που θα διοργανώσει ο Δήμος Αθηναίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τόσο ο τόπος διεξαγωγής του, όσο και το περιέχομενο της βραδιάς θα αποκαλυφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.