2021 AP Photos
LIFE

Όλα όσα γνωρίζουμε για το πραξικόπημα στη Γουινέα

Η ανατροπή του Προέδρου, οι ειδικές δυνάμεις, οι πανηγυρισμοί των αντιφρονούντων και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Στρατιωτικό πραξικόπημα χθες στη Γουινέα, με τις ειδικές δυνάμεις της χώρας να καταλαμβάνουν την εξουσία, να συλλαμβάνουν και να καθαιρούν τον Πρόεδρο και να υπόσχονται ότι θα αλλάξουν την πολιτική σύνθεση της χώρας της Δυτικής Αφρικής.

Οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας «μέχρι νεωτέρας», σημειώνοντας ότι σήμερα, Δευτέρα, θα καλούσαν στις 14.00 ώρα Ελλάδας, τους υπουργούς του και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μία συνάντηση, που δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν.

«Οποιαδήποτε άρνηση συμμετοχής θα θεωρηθεί εξέγερση», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε δήλωση τους.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα επέστρεψε μία κάποια ηρεμία -μάλλον ανησυχητική όμως- στους δρόμους της Κονακρί, της πρωτεύουσας της χώρας, καθώς οι πολίτες βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης μιας νέας κυβέρνησης.

Παράλληλα, μια υποτυπώδης έστω κυκλοφορία άρχισε να υπάρχει ξανά στους δρόμους και ορισμένα καταστήματα άνοιξαν ξανά στην πρωτεύουσα, και πιο συγκεκριμένα στη διοικητική συνοικία Καλούμ, εκεί όπου χθες σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των αντρών των ειδικών δυνάμεων και των στρατιωτών, που έμειναν πιστοί στον Κοντέ.

Σε βίντεο που δημοσίευσαν οι πραξικοπηματίες δείχνουν τον Κοντέ να κάθεται σε έναν καναπέ, περιβαλλόμενο από στρατιώτες. Τη στιγμή που τον ρωτούν αν έχει κακοποιηθεί, ο 83χρονος ηγέτης αρνείται να απαντήσει.

Κυβερνητική «κακοδιαχείριση»

Η Γουινέα, ένα έθνος 13 εκατομμυρίων ανθρώπων και μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου παρά το γεγονός ότι διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, βρίσκεται εδώ και καιρό σε πολιτική αστάθεια.

Ένας δυτικός διπλωμάτης στο Κονακρί, ο οποίος αρνήθηκε να πει το όνομά του, υποστήριξε ότι η αναταραχή μπορεί να ξεκίνησε εξαιτίας της απόλυσης ενός ανώτερου διοικητή των ειδικών δυνάμεων, γεγονός που προκάλεσε την εξέγερση κάποιων από τα καλύτερα εκπαιδευμένα μέλη του.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των στρατιωτικών ειδικών δυνάμεων, ο αντισυνταγματάρχης Μαμαντί Ντουμπουγιά, εμφανίστηκε στη δημόσια τηλεόραση, ντυμένος με την εθνική σημαία, λέγοντας ότι η «κακή διαχείριση» της κυβέρνησης ήταν η αιτία που προκάλεσε το πραξικόπημα.

«Δεν πρόκειται πλέον να αναθέσουμε την πολιτική τύχη της χώρας σε έναν άνθρωπο. Θα αναθέσουμε την πολιτική στον λαό», δήλωσε ο Ντουμπουγιά. «Η Γουινέα είναι όμορφη. Δεν πρέπει να τη βιάζουμε, πρέπει να κάνουμε έρωτα μαζί της».

Πανηγυρισμοί εντός και εκτός χώρας

Τα νέα για το πραξικόπημα προκάλεσαν πανηγυρισμούς σε ορισμένα σημεία της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι χειροκρότησαν τους στρατιώτες.

«Είμαστε περήφανοι για τις ειδικές δυνάμεις», δήλωσε ένας διαδηλωτής που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Θάνατος στους βασανιστές και στους δολοφόνους της νεολαίας μας».

γουινέα πραξικόπημα 2021 AP Photos

Αυτό το είπε γιατί η πιο πρόσφατη προεδρική ψηφοφορία στη Γουινέα, τον Οκτώβριο του 2020, αμαυρώθηκε από τη βία και από κατηγορίες για εκλογική απάτη. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της τρίτης θητείας του Κοντέ, συνήθως σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν.

Μπορεί ο Κοντέ να κέρδισε μια αμφιλεγόμενη τρίτη θητεία, αλλά αυτό το κατάφερε μόνο αφού πρώτα καθιέρωσε ένα νέο σύνταγμα που του επέτρεψε να παρακάμψει το όριο των δύο θητειών στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης στην ιστορία της Γουινέας, κερδίζοντας τις εκλογές το 2010, και την επανεκλογή του το 2015.

Στη γειτονική Σενεγάλη, πάντως, η οποία έχει αποτελέσει «καταφύγιο» για πολλούς κατοίκους της Γουινέας που αντιτάσσονται στον Κοντέ, τα νέα αντιμετωπίστηκαν με ανακούφιση.

«Ο Πρόεδρος Άλφα Κόντε αξίζει να καθαιρεθεί. Προσπάθησε πεισματικά να τρέξει για τρίτη θητεία όταν δεν είχε δικαίωμα να το κάνει», δήλωσε ένας νεαρός που πια ζει στη Σενεγάλη. «Γνωρίζουμε ότι ένα πραξικόπημα δεν είναι κάτι καλό», συνέχισε. «Ένας πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται με δημοκρατική ψήφο. Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή. Έχουμε έναν πρόεδρο που είναι πολύ μεγάλος πια, που δεν κάνει πλέον τους ανθρώπους της χώρας μου να ονειρεύονται και που δεν θέλει με τίποτα να αποχωριστεί την εξουσία».

γουινέα πραξικόπημα 2021 AP Photos

Διεθνής καταδίκη

Τη Δευτέρα η Ρωσία ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Κόντε.

«Η Μόσχα αντιτίθεται σε κάθε απόπειρα αντισυνταγματικής αλλαγής ηγεσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Απαιτούμε την απελευθέρωση του κ. Κοντέ και την εγγύηση της ασυλίας του».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε το πραξικόπημα και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να “περιορίσει” την ικανότητα της Ουάσινγκτον να υποστηρίξει τη Γουινέα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τα σημερινά γεγονότα στο Κονακρί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια στιγμή, και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, καταδίκασε το πραξικόπημα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Κοντέ.

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, ο πρόεδρος του Κονγκό, Φέλιξ Τσισεκέντι, και ο επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου του, ο πρώην πρωθυπουργός του Τσαντ, Μούσα Φάκι Μαχαμάτ, επίσης καταδίκασαν την κίνηση, ζητώντας την απελευθέρωση του Κοντέ.

Τέλος, και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε «σεβασμό του κράτους δικαίου, της ειρήνης και της ευημερίας του λαού της Γουινέας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα της Αφρικής. Πρόκειται για τους Μαντί, Αγκιμπού Καμαρά και Μαμαντού Κανέ, παίκτες της εθνικής ομάδας της Γουινέας, που βρίσκονταν στη χώρα για τον εντός έδρας αγώνα με το Μαρόκο, αγώνας που φυσικά αναβλήθηκε. Και οι τρεις διαβεβαίωσαν τον Πέδρο Μαρτίνς ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι βρίσκονται μακριά από το Προεδρικό Μέγαρο, εκεί όπου χθες έλαβαν χώρα οι περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις.