LIFE
SPONSORED

Όλα όσα μάθαμε παρακολουθώντας μια ημερίδα για τη βιώσιμη διατροφή

Τι ειπώθηκε στην ημερίδα της Electrolux με τίτλο “Future Sustainable Kitchen”. Το στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε, αλλάζοντας συμπεριφορά ως καταναλωτές.

Για πολλούς από εμάς (βάζω και τον εαυτό μου μέσα), η μαγειρική αποτελεί διασκέδαση. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα απασχόληση για τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι, είναι και ένας τρόπος να περιποιηθείς τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Για άλλους η μαγειρική είναι μια αγγαρεία. Υπάρχει όμως και αυτή η κατηγορία ανθρώπων που βλέπουν τη μαγειρική ως ένα ταξίδι ανακάλυψης. 

Προσωπικά, μου αρέσει να μαθαίνω πάντα περισσότερα. Και μέσα από αυτό το ταξίδι στη μαγειρική και στις πρώτες ύλες, στις έννοιες της βιωσιμότητας και στην κουζίνα του μέλλοντος, έφτασα να συνειδητοποιήσω και τον ρόλο μου ως καταναλωτής. 

Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για βιώσιμη διατροφή; Σύμφωνα με τον Food and Agriculture Organization (FAO), το 1/3 του φαγητού που παράγεται ή χάνεται ή πετιέται, ενώ οι παγκόσμιες απαιτήσεις σε φαγητό αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% μέχρι το 2050. Πλέον, είναι παγκόσμια αποδεκτό ότι ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε δεν είναι βιώσιμος, μιας και περισσότεροι από 2 δις άνθρωποι υποσιτίζονται και περισσότεροι από 2 δις είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παραγωγή και κατανάλωση φαγητού είναι σήμερα ένα από τα βασικότερα αίτια που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, απειλώντας τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος.

Όλους αυτούς του προβληματισμούς, αλλά κυρίως ιδέες, λύσεις και κίνητρα για αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση ως καταναλωτής, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μέσα από την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Electrolux, που διοργάνωσε μια digital ημερίδα με τίτλο “Future Sustainable Kitchen”. Το digital event συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες από ολόκληρο το οικοσύστημα τροφίμων για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η βιώσιμη κατανάλωση θα γίνει η πρώτη επιλογή για όλο τον κόσμο ως το 2030.

«Θέλουμε να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να τρώνε, να προμηθεύονται σωστά τα τρόφιμά τους αλλά και να νοιάζονται για το φαγητό τους, με έναν τρόπο που ωφελεί τόσο τους ίδιους όσο και τον πλανήτη. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε και χειριζόμαστε τα τρόφιμα. Και η αλλαγή αυτή θα έρθει με το να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές και να τους βοηθήσουμε να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες ώστε κάθε γεύμα να είναι μια συνειδητή πράξη προς μια καλύτερη ζωή», ανέφερε η Vanessa Butani, Head of Sustainability στην Electrolux Europe.

Όπως σχολίασε ο Jonas Samuelson, CEO της Electrolux, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητο να καταστεί εύκολη και ευχάριστη η βιώσιμη διατροφή. «Αν δεν είναι ευχάριστο, αν δεν είναι εύκολο, τότε δεν πρόκειται να έχουμε αντίκτυπο, καθώς όλοι ζούμε πολυάσχολες ζωές».

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα που συζητήθηκαν είναι και η λανθασμένη αντίληψη του κόσμου ότι το υγιεινό και βιώσιμο μαγείρεμα είναι συνώνυμο με άγευστα πιάτα και δύσκολες διαδικασίες. Και επειδή απολαμβάνω πολύ τη μαγειρική – ειδικά όταν μαγειρεύω για φίλους- η γεύση και η απόλαυση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των αγαπημένων μου, για μένα δεν επιδέχεται εκπτώσεις. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μέσω των εξελιγμένων συσκευών στην κουζίνα, μπορούμε πλέον να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές στον τρόπο που μαγειρεύουμε και στις τροφές που καταναλώνουμε, ενώ οι συσκευές μας προσφέρουν τη δυνατότητα να μαγειρεύουμε με καλύτερα γευστικά αποτελέσματα από ποτέ, ακόμη και στο σπίτι μας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο γνωστός Σουηδός σεφ Paul Svensson, ο βασικότερος λόγος που πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν ένα προϊόν επειδή δεν τους αρέσει η γεύση του, οφείλεται στο ότι δεν έχει μαγειρευτεί σωστά, δηλαδή δεν έχει την κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία, το οποίο καθορίζει και την υφή και τη γεύση του. Έτσι, η σειρά έξυπνων συσκευών της Electrolux μπορεί να γίνει ο σύμμαχός μας για να εντάξουμε την βιώσιμη διατροφή στη ζωή μας αλλά και να αναβαθμίσουμε την μαγειρική εμπειρία στο σπίτι. Το αποτέλεσμα θα δικαιώσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς foodies, με πιάτα που θυμίζουν εστιατορίου.

Για παράδειγμα, η επαγωγική εστία 900 SensePro® διαθέτει ασύρματο αισθητήρα ακριβείας που καταγράφει την θερμοκρασία στον πυρήνα του φαγητού και επικοινωνεί με την εστία ώστε να μπορούμε να βράζουμε, να τηγανίζουμε, αλλά και να χρησιμοποιούμε την μέθοδο sous vide με σιγουριά. Παράλληλα, ο φούρνος 900 SteamPro με τις λειτουργίες Steamify και Sousvide, επιτρέπει τέλειο ομοιόμορφο ψήσιμο κάθε φορά, φέρνοντας τα επαγγελματικά αποτελέσματα του sous vide στην κουζίνα μας. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι συνδέεται με Wi-Fi και διαθέτει Cookview®, με ενσωματωμένη κάμερα στο εσωτερικό του για να μπορείς να βλέπεις τι συμβαίνει πίσω από την πόρτα.

Και όλα αυτά, φυσικά, στο πλαίσιο ενός νέου τρόπου σκέψης για την διατροφή μας, την σπατάλη φαγητού, και όλες τις υπόλοιπες καθημερινές μας συνήθειες ως καταναλωτές που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Η βιώσιμη διατροφή αποτελεί μια απίστευτη πρόκληση που έχουμε όλοι μπροστά μας, ένα στοίχημα, που απαιτεί και πλήρη αλλαγή στον τρόπο που δρούμε και σκεφτόμαστε ως καταναλωτές.

Τις συσκευές Electrolux μπορείτε να τις βρείτε στο www.kotsovolos.gr και σε όλα τα καταστήματα Κωτσόβολος.