ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις κλιματιστικό

Τώρα που η θερμοκρασία είναι ψηλά πρέπει να ξέρεις για να κάνεις την σωστή επιλογή.

Το καλοκαίρι πολλές φορές η ζέστη είναι αφόρητη. Όσο ωραία και αν είναι αυτή η εποχή, όταν βρίσκεσαι στην πόλη και δουλεύεις ή αράζεις στο σπίτι σου λείπει η δροσιά.  Την δροσιά αυτή μπορεί απλόχερα να στην δώσει ένα κλιματιστικό. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να διαλέξεις το σωστό. Για τον λόγο αυτό η MediaMarkt έχει ετοιμάσει έναν οδηγό αγοράς με όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις κλιματιστικό, ενώ σε βοηθάει να επιλέξεις το κλιματιστικό που σου ταιριάζει σε 3 απλά βήματα.

Στη MediaMarkt θα βρεις μία τεράστια γκάμα κλιματιστικών για κάθε επιθυμία και για κάθε γούστο. Άλλωστε και μόνο το όνομα MediaMarkt σου εμπνέει την απόλυτη εμπιστοσύνη για όλες τις οικιακές συσκευές, πόσο μάλλον για τα κλιματιστικά για τα οποία εγγυάται ασφαλή εγκατάσταση στον χώρο σου τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Πιο συγκεκριμένα, η MediaMarkt παρέχει τα παρακάτω μοναδικά προνόμια: Δωρεάν παράδοση στον χώρο σου, ασφαλή εγκατάσταση από πιστοποιημένο δίκτυο 120 αδειοδοτημένων εργολάβων ψυκτικών εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα προστασίας όπως χρήση μασκών, γαντιών, αντισηπτικών και τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 1 χρόνο εγγύηση εργασίας εγκατάστασης, επίδειξη σωστής λειτουργίας της συσκευής, δωροεπιταγή με την ανακύκλωση του παλιού κλιματιστικού και περισυλλογή και απομάκρυνση των συσκευασιών.

Πάμε να δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Οικιακό ή επαγγελματικό;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η πρώτη μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρεις όπως έλεγε και ο Bob Ross όταν ξεκίναγε έναν πίνακα είναι αν ο χώρος που θα τοποθετηθεί το κλιματιστικό είναι το σπίτι σου ή το γραφείο. Τα κλιματιστικά τοίχου είναι σχεδιασμένα για το σπίτι και αποτελούνται από δύο μονάδες, μία εσωτερική και μία εξωτερική και απαιτούν εγκατάσταση από επαγγελματία. Αν όμως θέλεις επαγγελματική προσέγγιση τότε εξαρτάται από τον χώρο σου. Υπάρχουν τα δαπέδου που τα συναντάμε σε καταστήματα και χώρους εστίασης, τα οροφής που καλύπτουν μεγάλους εμπορικούς χώρους, οι αεροκουρτίνες και άλλες επιλογές. 

Inverter ή on/off;

Τα τελευταία χρόνια ακούς πολλά για το inverter αλλά τι είναι αυτή η τεχνολογία; Τα συμβατικά κλιματιστικά διαθέτουν θερμοστάτη ο οποίος μόλις αντιληφθεί την επιθυμητή θερμοκρασία σταματά την λειτουργία του. Αντίθετα, τα κλιματιστικά inverter, έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τις στροφές του συμπιεστή ανάλογα με τις συνθήκες. Ένα κλιματιστικό inverter επομένως λειτουργεί συνεχώς επιτυγχάνοντας σχεδόν σταθερή θερμοκρασία. Προτίμησε κλιματιστικό inverter αντί για ένα με λειτουργία on/off διότι αφενός έχουν μικρότερη κατανάλωση, αφετέρου είναι πιο αποδοτικά και με καλύτερη ποιότητα ψύξης.

Πόσα BTU/h χρειάζομαι

Το πιο σημαντικό στοιχείο ενός κλιματιστικού είναι η απόδοσή του η οποία μετριέται σε BTU/h. Η απάντηση στο ερώτημα “Πόσα BTU/h χρειάζομαι;” είναι αρκετά πολύπλοκη και εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους όπως ο όγκος του δωματίου, οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο κ.α. Οι κατασκευαστές συνηθίζουν να δίνουν έναν πίνακα σχέσης εμβαδού και BTU/h ο οποίος σε γενικές γραμμές μπορεί να αποτελέσει έναν καλό “μπούσουλα” για να διαλέξετε το κατάλληλο κλιματιστικό. Ένας χονδρικός υπολογισμός είναι τα 400 BTU/h ανά τετραγωνικό μέτρο για μέτριες απώλειες και 500 για μεγάλες απώλειες. Έτσι, εάν θέλετε να καλύψετε χώρο 20 τετραγωνικών μέτρων, θα χρειαστείτε 8.000 BTU/h.

Τι ενεργειακή κλάση πρέπει να έχει; 

Η ετικέτα κάθε προϊόντος περιλαμβάνει, κατά κανόνα, επτά τάξεις ενεργειακής απόδοσης, που ανάλογα με το είδος του προϊόντος κλιμακώνονται από το G (κόκκινο για προϊόντα χαμηλής απόδοσης) έως το Α+++ (σκούρο πράσινο που υποδηλώνει ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν). Για να έχετε μια ιδέα σχετικά με τη σύγκριση των τάξεων ενεργειακής απόδοσης να αναφέρουμε ότι κατά την ψύξη ένα κλιματιστικό τάξης C είναι κατά 34% πιο ενεργοβόρο από ένα Α+ και κατά 95% σε σχέση με ένα Α+++. Κατά τη θέρμανση, η εξοικονόμηση ενέργειας μιας μονάδας A+ σε σχέση με μία C ανέρχεται σε 46%, ενώ μεταξύ Α+++ και C η διαφορά είναι της τάξης του 73%. Αν όλα αυτά τα ερωτήματα σου φαίνονται πολύπλοκα, η MediaMarkt τα κάνει απλά για σένα. Mπες στο mediamarkt.gr για να επιλέξεις το κατάλληλο, καθώς διαθέτει άμεσα διαθέσιμα κλιματιστικά από όλες τις κορυφαίες επώνυμες μάρκες Toyotomi, Fujitsu, Midea, Inventor, Bosch, Daikin και Juro-Pro στις γνωστές MediaMarkt τιμές.

Και το καλοκαίρι, κάνε την κίνηση smart με αγορά κλιματιστικού από τη MediaMarkt. Επισκέψου το ηλεκτρονικό κατάστημα mediamarkt.gr ή ένα από τα 13 καταστήματα της αλυσίδας και ενημερώσου για τη σειρά υπηρεσιών της MediaMarkt που συνοδεύει κάθε αγορά κλιματιστικού ώστε να μπορείς να τα απολαμβάνεις σωστά και με ασφάλεια, άμεσα.