ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Όλο το χειμώνα καναπέ

Μερικές ιδέες για να κάνεις τα πάντα ασύρματα στο σαλόνι σου. Να μην ξανασηκωθείς ποτέ από τον καναπέ.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πλήρως ασύρματο σαλόνι, χωρίς ίχνος καλωδίου, δε γίνεται. Το ρεύμα δεν μεταφέρεται ασύρματα, τουλάχιστον όχι ακόμα, και κάποιες ενσύρματες συνδέσεις δε γίνεται να αντικατασταθούν. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να έχεις ένα δωμάτιο γεμάτο καλώδια και να σηκώνεσαι κάθε τρεις και λίγο, να μπουρδουκλώνεις τα πόδια σου. Και αυτό ψάξαμε για σένα. Wireless λύσεις για να ρυθμίζεις ότι χρειάζεται από τον καναπέ, χωρίς πολλές συσκευές, σχεδόν χωρίς καλώδια.

Smart TV

Η τηλεόραση είναι πάντα ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις το σχεδιασμό. Οι Smart TV είναι ουσιαστικά συστήματα οθόνης-υπολογιστή με ασύρματες και άλλες συνδέσεις. Πρακτικά μπορείς να κάνεις ότι γουστάρεις, να δεις τηλεόραση, να σερφάρεις στο διαδίκτυο, να δεις φωτογραφίες, να κατεβάσεις εφαρμογές, να ποστάρεις στο Twitter να συνδέσεις την κονσόλα σου και να ελέγχεις τα πάντα από ασύρματο πληκτρολόγιο, ποντίκι, smartphone (αφού βάλεις την ειδική εφαρμογή), και το dedicated τηλεχειριστήριο με αναγνώριση φωνής / qwerty πληκτρολόγιο. Η πιο ολοκληρωμένη λύση για ασύρματο σαλόνι.

Τσέκαρε: Samsung UE32ES5500

Home Theater

Η λύση ενός standalone Blu-Ray player συνδεμένου σε μια επίπεδη οθόνη είναι σίγουρα φτηνότερη. Αν επιμένεις, όμως, να ξεφορτωθείς όσο το δυνατόν περισσότερα καλύτερα μπορείς να πας σε ένα πλήρως ασύρματο home cinema. Πλήρως ασύρματο σημαίνει μέχρι και στα πίσω surround ηχεία, δηλαδή γλυτώνεις τα καλώδια που διατρέχουν το σαλόνι.

Τσέκαρε:Pioneer BCS-323

Wireless Media Player

Τα media player έχουν κάνει άλματα προόδου και πλέον υποστηρίζουν το ασύρματο streaming HD video απευθείας στην τηλεόραση και σχεδόν όλες τις λειτουργίες που έχει ένα pc όπως π.χ social media και web. Οπότε μια τίμια εναλλακτική στη Smart TV.

Τσέκαρε:D-Link Boxee Box DSM-380

Ποντίκι – πληκτρολόγιο

Ένα σετ ασύρματα περιφερειακά υπολογιστή είναι χρήσιμα ακόμα και αν δε σε ενδιαφέρει να κάνεις το σαλόνι σου ασύρματο. Φαντάσου π.χ. ότι συνδέεις το PC σε μια κανονική οθόνη με HDMI για να δεις μια ταινία. Χωρίς ασύρματο ποντίκι θα πρέπει να σηκώνεσαι κάθε τρεις και λίγο για τη φωνή, για το pause κλπ. Η σύνδεση τους με τη μονάδα του pc γίνεται με ένα μικρό USB stick που πρέπει να προσέχεις σαν κόρη οφθαλμού να μη χάσεις. Ευτυχώς τελευταία τα φτιάχνουν ιδιαίτερα μικρά οπότε μπορείς να το έχεις κουμπωμένο μονίμως πάνω στον υπολογιστή.

Τσέκαρε:Microsoft Desktop Set 800

Ήχος

Οι μουσικόφιλοι αποφεύγουν το ασύρματο streaming του ήχου και οτιδήποτε ψηφιακό γιατί χαλάει τη γεύση που λένε. Επιπλέον τα ασύρματα ηχεία θέλουν οπωσδήποτε παροχή ρεύματος οπότε τα καλώδια είναι μία ή άλλη. Πάντως, υπάρχουν πολλά ασύρματα ηχεία στην αγορά. Τα πιο πρακτικά είναι τα combo (ηχεία – ενισχυτές όλα σε ένα κουτί) που δίνουν τη δυνατότητα να παίξεις μουσική κατευθείαν από ένα smartphone.

Τσέκαρε:Philips Fidelio AW3000

Κονσόλα παιχνιδιών

Σχεδον όλες οι κονσόλες έχουν ασύρματα χειριστήρια πλέον οπότε δεν τίθεται ζήτημα. Η επιλογή τους γίνεται με βάση τα προσωπικά γούστα. Οι hardcore παίχτες συνήθως παίζουν σε PS3, το Wii είναι για πιο οικογενειακές/fun καταστάσεις και το XBOX κάπου στη μέση.

Τσέκαρε: Wii Motion Plus

Εκτυπωτής

Η επιλογή του εκτυπωτή γίνεται συνήθως με βάση τις ανάγκες (lazer-μελάνι, ταχύτητα κ.α.) και ότι τις ασύρματες ικανότητες του. Οι ασύρματοι εκτυπωτές ωστόσο προσφέρουν σημαντικές ευκολίες ειδικά αν θες να εκτυπώσεις ένα αρχείο κατευθείαν από το smartphone σου.

Τσέκαρε: HP LaserJet Pro P1102w

Τηλεχειριστήριο

Εντός και αν προτιμήσεις τη λύση μιας Smart TV, ένα υniversal τηλεχειριστήριο είναι μια πολύ καλή ιδέα για να ελέγχεις τις συσκευές χωρίς να μπεδρεύεσαι. Εδώ δεν υπάρχουν πολλές λύσεις καθώς τα περισσότερα είναι φθηνής κατασκευής. Η Logitech προσφέρει τις καλύτερες επιλογές με τα Logitech Harmony προιόντα. Το πιο high-end είναι η ταμπλέτα 1100 με την οποία ελέγχεις μέχρι και 15 συσκευές συγχρόνως από μια οθόνη αφής.

Τσέκαρε: Logitech Harmony 1100

Ενισχυτής σήματος

Μια καλή λύση αν έχεις τριόροφη μεζονέτα και το ρούτερ στον πάνω όροφο.

Τσέκαρε: Logilink WL0033