© 2021 Paul Sakuma/ ASSOCIATED PRESS
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το πρώτο Apple Car

Ένα (ηλεκτρικό) αυτοκίνητο που θα παίρνει αποφάσεις πριν από τον οδηγό του, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η Apple εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός αυτοκινήτου από το 2014. Όταν ένας τεχνολογικός κολοσσός όπως η Apple ενεργοποιεί ένα τόσο σημαντικό project, τότε μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε πως η εμπειρία της οδήγησης θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ όσα έχουμε συνηθίσει. Επιχειρήσαμε να βάλουμε στη σειρά όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την ανάπτυξη του πρώτου αυτοκινήτου της εταιρείας. Το μέλλον προβλέπεται βγαλμένο από σκηνικό ταινίας τύπου Blade Runner.

To παρασκήνιο

Η Apple βρισκόταν σε συζητήσεις με τη startup ανάπτυξης τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων Canoo. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Verge, η Apple προσπάθησε να αγοράσει την Canoo, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πλατφόρμα παραγωγής οχημάτων της, που αποκαλείται ‘skateboard’. Όμως οι συζητήσεις διεκόπησαν, όταν η Canoo εισήχθη στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε, ο Tony Aquila, διευθύνων σύμβουλος της Canoo, είχε ερωτηθεί για τις διαπραγματεύσεις με την Apple και είχε απαντήσει λακωνικά «ουδέν σχόλιο». Αξίζει να τονίσουμε πως η Apple, παρ’ ότι απέτυχε να αγοράσει την Canoo, ανέλαβε τις τύχες μιας άλλης startup, που εργάζεται στην ανάπτυξη οχημάτων αυτόνομης οδήγησης, της Drive.ai. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της Apple, οι μηχανικοί της Drive.ai έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Apple.

Το νέο αυτοκίνητο: Συναρμολογώντας το παζλ

Μέχρι να διαπιστώσουμε αν τελικά θα υπάρξει «γάμος» της Canoo με την Apple και συνεργασία, επιχειρούμε μέσα από τις καινοτομίες που έχει λανσάρει η startup στο χώρο της ηλεκτρικής αυτόνομης οδήγησης, αλλά και μέσα από τις πληροφορίες που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από το στρατόπεδο του ψηφιακού κολοσσού, να βάλουμε στη σειρά πέντε σημειώσεις για το νέο αυτοκίνητο.

Πλήρης αυτονομία:Το 2017, η Apple επιχείρησε για πρώτη τη δοκιμή οχημάτων αυτόνομης οδήγησης σε δρόμους της Καλιφόρνια. Εκείνη την εποχή και ο CEO της εταιρείας, Tim Cook, επιβεβαίωσε πανηγυρικά πως η ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης είναι το project στο οποίο έχει αφιερωθεί η εταιρεία, ίσως το πιο μεγαλεπήβολο της ιστορίας της.

Τι σημαίνει όμως πλήρης αυτονομία στην οδήγηση; Η έννοια του οδηγού θα αποκτήσει μια διαφορετική σημασία. «Οδηγός» θα είναι εκείνος που θα δίνει το ζητούμενο προορισμό στο αυτοκίνητο και τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο θα κινείται μόνο του προς το ζητούμενο προορισμό. Η ίδια ακριβώς λογική θα υφίσταται και στα Multi Purpose Driving Cars, δηλαδή τα αυτοκίνητα μεταφορών και πολλαπλών χρήσεων που επίσης φιλοδοξεί να λανσάρει η εταιρεία. Κάπου εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως και η Canoo βρίσκεται στον ίδιο ακριβώς δρόμο, στοχεύοντας να μας συστήσει το δικό της MPDV όχημα μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022. Μήπως αυτό το όχημα θα έχει και τη λέξη Apple στον τίτλο του;

Τεχνολογία LIDAR (Light Detection and Raging): Πρόκειται για μια τεχνική που επιτρέπει τη συλλογή υψομετρικών δεδομένων μεγάλης πυκνότητας και ακρίβειας χρησιμοποιώντας τεχνικές σάρωσης με δέσμες laser. Γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια μέθοδο παραγωγής υψομετρικής πληροφορίας με εντυπωσιακή ακρίβεια, η οποία επιτρέπει τη σάρωση του εδάφους αλλά και της βλάστησης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Η Apple έχει επιβεβαιώσει πως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία Lidar για την ανάπτυξη των οχημάτων της.

Πάντα συνδεδεμένος: Αναλύοντας τα lifestyle vehicles της Canoo, μπορούμε να διαπιστώσουμε με ασφάλεια πως η Apple στοχεύει στην παραγωγή ενός οχήματος που ενώ θα είναι ικανό να κατευθύνεται αυτόνομα προς τον προορισμό του, θα δίνει προς τους επιβάτες πλήρη πρόσβαση στις αγαπημένες τους digital εφαρμογές. Τουτέστιν, το αυτοκίνητο θα ταξιδεύει μόνο του κι εσύ θα μπορείς να έχεις διαρκώς πρόσβαση σε wi-fi, να στριμάρεις ταινίες στον αγαπημένο σου streaming πάροχο, να ακούς μουσική μέσα από το hardware του ίδιου του αυτοκινήτου.

Φόρτιση: Εδώ λογικά ξεκινούν τα πρώτα βάσανα. Η Canoo υπόσχεται πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του ηλεκτρικού οχήματός της σε περίπου 30 λεπτά. Στο blog Macrumours διαβάζουμε πως η Apple εργάζεται σε αυτό το φλέγον ζήτημα, ώστε να παράγει μπαταρίες αυτοκινήτων χαμηλού κόστους και υψηλής αποδοτικότητας, που θα αναδεικνύουν τον eco-friendly χαρακτήρα του οχήματος.

 

Έμφαση στην ασφάλεια: Πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα όχημα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση στην οδήγηση του; Η ομάδα της Apple, η οποία πλέον αποτελείται από έμπειρους μηχανικούς που έχουν περάσει και από το στρατόπεδο της Tesla Motors, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και σε αυτό το ερώτημα. Οι σχετικές δοκιμές οχημάτων σε μυστικές τοποθεσίες των ΗΠΑ και οι πειραματισμοί σε εργοστασιακούς χώρους σε επίσης απόρρητη τοποθεσία στο Βερολίνο, έχουν ως μέχρι στιγμής εξαγόμενο συμπέρασμα πως η τεχνητή νοημοσύνη οδήγησης του οχήματος θα βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τον οδηγό, όταν το έδαφος ή οι κατευθύνσεις των δρόμων προκαλούν ανυπέρβλητα εμπόδια, ώστε η κάθε διαδρομή να είναι απολύτως ασφαλής.

Λανσάρισμα αυτοκινήτου: Εδώ οι πληροφορίες συγχέονται, ξεκινούν ακόμα και από το 2024. Θα πάμε με την πρόβλεψη του Bloomberg, που βλέπει το πρώτο όχημα της Apple να εισάγεται στην αγορά μεταξύ 2026 και 2028.