Shutterstock
ΤΑΞΙΔΙ

Όσα πρέπει να κάνεις στην Τήνο φέτος το καλοκαίρι

Το πιο hot νησί των Κυκλάδων, σε περιμένει για να το ερωτευτείς.

Αν υπάρχει ένα νησί που μπορεί να διατείνεται ότι έχει τα πάντα, τότε αυτή είναι η Τήνος. Ποικιλία στις παραλίες, συγκλονιστικό φαγητό, υπέροχα μαγαζιά για ποτό και διασκέδαση που θα ζήλευε και η Αθήνα, ινσταγκραμικά τοπία και άλλα πολλά που θα σε κάνουν να την ερωτευτείς από την πρώτη στιγμή που θα κατέβεις από το καράβι.

Εμείς, όπως έχεις καταλάβει, είμαστε ήδη ερωτευμένοι με την Τήνο και επειδή κάθε χρόνο εξελίσσεται όλο και περισσότερο αποφασίσαμε να σου προτείνουμε μερικά μέρη που πρέπει όπως και δήποτε να πας. Αυτό που ακολουθεί δεν είναι οδηγός, δεν έχει τα πάντα που πρέπει να δεις γιατί πραγματικά σε αυτό το νησί δεν είναι δυνατόν να γράψεις για όλα τα μέρη και τα μαγαζιά που διαθέτει. Κάθε χωριό, κάθε γωνιά του, έχει και ένα ωραίο spot, έχει μερακλίδικο φαγητό οπότε εμείς απλά θα σου προτείνουμε τα αγαπημένα μας τα οποία μαζέψαμε και με την βοήθεια του φίλου Αλέξανδρου που μας ενημέρωσε για το φετινό update του νησιού. 

Παραλίες / Beach bars

Alohari Beach – Ρόχαρη

Αν ψάχνεις το beach bar που ο χρόνος σταματάει, αράζεις στις αιώρες, παίζεις beach volley για ώρες ατελείωτες, πίνεις υπέροχα ποτά και χορεύεις στα πάρτι του ξυπόλητος στην άμμο τότε το βρήκες. Θυμάμαι ότι όταν πήγα πρώτη φορά σε αυτή την παραλία στην βόρεια μεριά του νησιού είχα μαγευτεί από την απλότητά του και την carribean cool ατμόσφαιρά του. Όσο πέρναγε η ώρα μου μετέδιδε την ενέργειά του και πραγματικά στο beach party του ίσως είχα μια από τις πιο όμορφες καλοκαιρινές μου βραδιές. Στο Alohari όλα είναι απλά δομημένα και το μόνο που χρειάζεται είναι η καλή σου καλοκαιρινή διάθεση. Ίσως να μην την χρειάζεσαι και αυτή, γιατί θα στην φτιάξει η ατμόσφαιρα που αναδύει το μέρος. Μην χάσεις το beach party του. Αυτή είναι η συμβουλή μου, μιας και είμαι σίγουρος ότι όλα τα μέτρα θα τηρηθούν λόγω των ιδιαίτερων φετινών συνθηκών και θα αισθανθείς απολύτως ασφαλής.

Dear John

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

• Dear Sunset 🌅 • . . . . #dearjohn #tinos #beachrestaurant #greece #summer #cocktail #ormosgianaki #alldaybeachbar

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dear John, (@dearjohn_tinos) στις 2 Ιούλ, 2020 στις 2:11 μμ PDT

Στον όρμο Γιαννάκη της Καρδιανής, μέχρι πέρσι δεν υπήρχε κάποιο beach bar. Φέτος οι Θάνος Τσουνάκας, Βασίλης Ιατρού και οι Τηνιακοί αδελφοί Περάκη άνοιξαν το ‘Dear John’. Ένα beach bar αποθέωση της boho αισθητικής, με σχεδόν όλα τα έπιπλα και τα φωτιστικά να είναι χειροποίητα, από ξύλο ή ψάθα. Τα κρεβάτια βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την σχεδόν πάντα ήρεμη θάλασσα του όρμου και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αράξεις και να απολαύσεις τα καλούδια που προσφέρει. Τα ποτά, δεκατέσσερα κοκτέιλ με ή χωρίς αλκοόλ, όπως και τους χυμούς, του έχει επιμεληθεί ο Βασίλης Κυρίτσης. Στην κουζίνα το μενού επιμελείται ο Δημήτρης Κατσάνος από το Daios Cove με τα πιάτα που προσφέρει να έχουν μεσογειακή φιλοσοφία με εξωτικές πινελιές. Στις ξαπλώστρες μπορείς να απολαύσεις και υπέροχα πρωινά και ωραία σνακ από τις 10 μέχρι τη μία αλλά υπέροχη ατμόσφαιρα έχει και το βράδυ με τα φωτάκια να δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό με την αντανάκλασή τους στην θάλασσα.

Κολυμπήθρα

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην την ξέρεις. Είναι η πιο ινσταγκραμική παραλία του νησιού και ίσως όλων των Κυκλάδων. Όμως πέρα από τα νούμερα και την διάσημη πολυθρόνα, στην Μεγάλη Κολυμπήθρα θα συναντήσεις μια άγριας ομορφιάς θάλασσα, με το κύμα να σε προκαλεί να κάνεις surf, υπέροχες ομπρέλες μανιτάρια που μοιάζουν σαν συνέχεια του φυσικού τοπίου και μια καντίνα στην οποία θα βρεις τα απολύτως απαραίτητα. Μην περιμένεις να πιεις τον τέλειο καφέ αλλά θα σε προμηθεύσει με ό,τι δροσιστικό διαθέτει για να περάσεις την μέρα σου μέχρι να πέσει ο ήλιος. Σε αυτή την παραλία την διαφορά δεν την κάνει το beach bar αλλά η ατέλειωτη αμμουδιά, το άγριο τοπίο και η ομορφιά της φύσης. Αν δεν θυμάσαι την πολυθρόνα σίγουρα θα έχεις δει φωτογραφίες από το VW βανάκι που υπάρχει πάνω στον δρόμο.

Άλλες επιλογές για μπάνιο είναι το Lefko beach bar στον Άγιο Ρωμανό, το Bianco, η παραλία Καλύβια, ο Άγιος Φωκάς, η Παχιά Άμμος όπου ο δρόμος μέχρι εκεί είναι πολύ σαλιγκάρι, σταματάς σε μια μεταλλική πόρτα πριν φτάσεις στην ΔΕΗ, έχει επίσης κατάβαση αλλά είναι μία κούκλα και η Αγία Θάλασσα όπου κάνεις λίγο τον Indiana Jones και έχει ωραία βόλτα όπως κοιτάς την θάλασσα στα αριστερά. Επίσης πρέπει να πας στην Λιβάδα, με τις μεγάλες πέτρες που κατεβαίνουν από τον Βώλακα.

Ποτό / cafe

Three Donkeys

Το μαγαζί που άνοιξε πέρσι και στιγμάτισε το καλοκαίρι σου. Το Three Donkeys έχει μια υπέροχη tiki διακόσμηση, πεντανόστιμα ποτά, και σου ανεβάζει την διάθεση αμέσως. Είναι το μαγαζί που θα καταλήξεις για το δεύτερο ή τρίτο σου ποτό και μόλις στο φτιάξει κάποιος εκ των ‘τριών γαϊδάρων’ (Νίκος Μοσχονάς, Σπύρος Απέργης και Βαγγέλης Ζάχος) θα είναι το καλύτερο ποτό που έχεις πιει ποτέ. Εγώ πέρσι τρελάθηκα -για άλλη μια φορά- με τα υπεράρτια Gin Tonic τους, αλλά και με το συνολικό vibe που εκπέμπει σαν μαγαζί. Από την διακόσμηση, μέχρι την μουσική. Μόλις ανέβεις τα σκαλάκια του θα το νιώσεις και εσύ, ενώ μόλις πιεις την πρώτη σου γουλιά θα το σιγουρέψεις ότι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα bar σε νησί που έχεις πάει.

Prickly Bear

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#bearwithus #pricklybear #tinos #bearfoot

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Prickly Bear (@pricklybear.tinos) στις 19 Ιούν, 2020 στις 10:27 πμ PDT

Η ομάδα του Three Donkeys φέτος αποφάσισε μαζί με την προσθήκη του Δημήτρη Κανίδη, να επεκταθεί και να ανοίξει ένα ακόμα ιδιαίτερο μαγαζί στην χώρα της Τήνου. Το όνομα αυτού Prickly Bear το οποίο και αποτελεί ένα λογοπαίγνιο της αγγλικής λέξης φραγκόσυκο το οποίο έγινε αγκαθωτή αρκούδα. Σε τούτο το μαγαζί θα πιείς τον καλύτερο καφέ (Area 51) του νησιού από τις 9 το πρωί. Εγώ θα σου προτείνω να πάρεις cold brew που είναι γεμάτος άρωμα και όσο πρέπει δροσερός για το καλοκαίρι. Θα φας υπέροχα snack και πρωινά με vegan αλλά και non vegan επιλογές, στις οποίες κυριαρχούν τα τοπικά προϊόντα. Όσο περνάει η ώρα θα σε κερδίσουν τα ποτά του με νόστιμες επιλογές spritz, πειραγμένα classic cocktails αλλά και half n’ half Gin Tonic για να δοκιμάσεις διαφορετικές παραλλαγές και συνδυασμούς από gin και tonic του αγαπημένου σου ποτού. Το σίγουρο είναι ότι θα κάτσεις για αρκετή ώρα να χαζεύεις στο retail του μαγαζιού που θα βρεις ιδιαίτερα τοπικά και όχι μόνο προϊόντα αλλά και αντικείμενα από μπαμπού που θα λατρέψεις. Το Prickly Bear είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει η μέρα σου αλλά και για να αρχίσει το βράδυ σου στην χώρα. 

Κουρσάρος

Το παλαιότερο µπαρ του νησιού, φέτος ζει την δεύτερη νιότη του αφού ανανεώθηκε από την ομάδα του Barrett. Η μπάρα του μεγάλωσε και από τα μεγάλα του παράθυρα έχεις απρόσκοπτη θέα στο λιμάνι. Τα ποτά του κλασικά και τίμια συντροφεύουν τις μουσικές που θα σε κάνουν να χορέψεις μέχρι αργά το βράδυ. Να σε ενημερώσω ότι μέχρι τις πέντε μπορείς να δοκιμάσεις το brunch του το οποίο έχει αρκετές επιλογές συνδυασμένες με τοπικά προϊόντα. Επίσης αποτελεί και τέλειο spot για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα.

OMMA

Το ‘αρχαιοελληνικό’ ΟΜΜΑ λίγο έξω από τη χώρα της Τήνου αποτελεί το ιδανικό spot για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα αλλά και για να ξεκινήσεις το βράδυ σου στη Χώρα. Ένα μαγικό αμφιθεατρικό σημείο, απ’ όπου μπορείς να δεις ολόκληρη την ομορφιά της Τήνου. Από το πρωί η ομάδα του ΟΜΜΑ σου προσφέρει πεϊνιρλί, καγιανά και γλυκά, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας,τη σκυτάλη παίρνουν δημιουργικά all day πιάτα-Τηνιακό mac‘n’ cheese, Χωριάτικη με μπισκότο ελιάς και πίκλα κρεμμυδιού, κεφτεδακια αρνιού με τζατζίκι αβοκάντο και άλλες υπέροχες δημιουργίες του Γιώργου Τσουκαλά. Όσον αφορά τον φετινό κατάλογο cocktails, ο Παναγιώτης Καναβέτας, έχει δημιουργήσει ποτά με πολλά ελληνικά στοιχεία τα οποία θα σε ταξιδέψουν. Το ΟΜΜΑ έχει εκπληκτική θέα στην χώρα αλλά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του, από την διακόσμηση, μέχρι το ποτό και το φαγητό δένουν αρμονικά για να σου προσφέρουν μια τέλεια βραδιά.

Dough & Shaker

Το Dough & Shaker βρίσκεται στην είσοδο του Πύργου αλλά σου τραβάει το μάτι από την πρώτη στιγμή που θα το δεις. Οι ιδιοκτήτες του έχουν εμπειρία στην πίτσα από το 1972, οπότε και άνοιξε το μαγαζί που διατηρούσαν στην Αθήνα. Η τόσο μεγάλη τους εμπειρία στο ζυμάρι τους έχει δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια συνταγή που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Προσφέρει εκπληκτικό φαγητό με τα ζυμάρια σε πίτσα και ζυμαρικά να φτιάχνονται καθημερινά και οι επιλογές να σε κάνουν να μην μπορείς να διαλέξεις. Όπως όμως λέει και το όνομά του, δεν προσφέρει μόνο ζύμες αλλά και υπέροχα cocktails. Φέτος τον κατάλογο τον έχει δημιουργήσει η Μυρσίνη Σπανέλη φτιάχνοντας ένα αποτέλσμα γεμάτο καλοκαίρι και Τήνο. Όλα τα cocktails έχουν στοιχεία του νησιού αλλά και του Πύργου και είναι γραμμένα στα ελληνικά με λατινικά γράμματα. Το βασικό cocktail είναι το Zymi το οποίο αξίζει να το πιείς για να συνοδεύσεις το φαγητό σου ή απλά να το απολαύσεις στην υπέροχη αυλή του μαγαζιού. 

Μαγιού

Ένα μαγαζί τόσο μικρό αλλά και τόσο θαυματουργό. Το Μαγιού βρίσκεται στα Υστέρνια και έχει καταφέρει να γίνει hot spot ολόκληρου του νησιού. Ανοιχτό από τις 10.30 το πρωί, για καφέ και πλούσιο πρωινό, μέχρι αργά το βράδυ με δημιουργικά κοκτέιλ, κάθε ώρα της ημέρας έχει και μια διαφορετική ιστορία να σου διηγηθεί. Το 2016 ο Δημήτρης και ο Λεωνίδας όταν αποφάσισαν να ανοίξουν αυτό το μαγαζί έψαχναν όνομα. Σε ένα κρυφό δωμάτιο βρήκαν μια σκαλισμένη μαρμάρινη πλάκα που έγραφε ‘8 Μαγιού 1816’ κι έτσι γεννήθηκε το ΜΑΓΙΟΥ. Εκτός από τα υπέροχα πρωινά του που θα τα απολαύσεις έχοντας θέα το απέραντο γαλάζιο μπροστά σου μπορείς όσο περνάει η ώρα να δοκιμάσεις και κάποιο από τα νόστιμα cocktails του τα οποία θα σε συντροφεύσουν όσο πέφτει ο ήλιος και τα χρώματα γίνονται πιο χρυσαφένια. Μόλις πέσει ο ήλιος την ζακέτα θα την χρειαστείς αλλά η όλη θέα και ό,τι κι αν δοκιμάσεις θα σε κάνει να περάσεις από τις καλύτερες μέρες του καλοκαιριού σου.

Επιβάλλεται να πας και στον Αργοναύτη στην Χώρα, στο La Dama Music & Spirits, στο Cardoon αλλά και στα μαγαζάκια στην πλατεία του Πύργου για ούζα και μεζέδες. 

Φαγητό

Thama 

Τούτο το νησί τήνει να γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός του καλοκαιριού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Κατριβέσης αποφάσισε εκεί να ανοίξει τον δικό του χώρο όπου δημιουργεί και εκφράζεται. Ο ορίζοντας του μαγαζιού είναι ανοιχτός και έχει υπέροχη θέα στην θάλασσα. Η διακόσμησή του προσεγμένη σε κάθε της πτυχή ενώ η κουζίνα του θα σε απογειώσει. Ο Δημήτρης Κατριβέσης στο Thama έχει αποτυπώσει ένα προσωπικό ταξίδι με τον όρο που ο ίδιος χρησιμοποιήσε να είναι το tradinnovation, αφού συνδυάζει τις εξαιρετικές πρώτες ύλες του νησιού με την καινοτομία σε κάθε πιάτο. Πιάτα που τα μοιράζεται όλη η παρέα αλλά και ένα μενού γευσιγνωσίας σε περιμένει. Κάνε κράτηση για να πας όπως και δήποτε αφού το φαγητό στο Thama αποτελεί εμπειρία από μόνο του.

Μαραθιά

Όσα βραβεία και αν έχει πάρει αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι όποιον κι αν ρωτήσεις θα σου προτείνεις να φας στην Μαραθιά.Η κουζίνα της ‘Μαραθιάς’ εξελίσσεται συνεχώς και κάθε χρόνο μοιάζει διαφορετική αλλά εστιάζει πάντα σε δύο πράγματα. Την φρέσκια και ζωντανή πρώτη ύλη του νησιού και στην υψηλή τεχνική του σεφ της. Θα βρεις πιάτα που στον κατάλογο σου φαίνονται ιδιαίτερα αλλά στην γεύση σε πάνε σε άλλο επίπεδο. Σχεδόν τα πάντα στην Μαραθιά προέρχονται από παραγωγούς του νησιού. Από τα κηπευτικά και τα μυρωδικά μέχρι τα τυριά και τα κρασιά που προσφέρουν. Η Μαραθιά είναι σα να λέμε η αποθέωση της Τήνου.

Ντίνος

Πάλεψα πολύ για να φάω τελικά στον Ντίνο. Όλοι μου μίλησαν για την γαριδομακαρονάδα του και μου είχαν εξάψει την περιέργεια. Όταν πήγα, την είδα και δοκίμασα κατάλαβα γιατί τόσος ντόρος. Στον Ντίνο ίσως θα φας την καλύτερη γαριδομακαρονάδα της ζωής σου και αν είσαι παρέα θα την μοιράστείτε και ίσως να μην βγάλετε άχνα από την στιγμή που θα έρθει μέχρι να σκουπίσετε την πιατέλα. Αν μπορείς και αντέχεις να δοκιμάσεις και κάποιο από τα ψάρια του και το ευγενικό προσωπικό του θα σου φέρει μαζί με το κουβέρ και κακαβιά. Μην ξεχάσεις να κλείσεις αρκετές μέρες νωρίτερα αλλιώς θα μείνεις με την απορία γιατί όλοι μιλάνε για αυτή την γαριδομακαρονάδα.

Επιβάλλεται να πας επίσης στην Δροσιά, στο Χτικάδο, όπου έχει έχει επικά τυροπιτάκια και ωραία μαγειρευτά, στον Ταρσανά όπου όμως πρέπει να κάνεις κράτηση, στο Τριανταράκι που όπως χαρακτηριστικά μου είπε ο Αλέξανδρος είναι νόστιμες μέχρι και οι χαρτοπετσέτες, στην Τερέζα, στο χωριό Μυρσίνη, με μαμαδιστικα πιάτα και μαγειρευτά,στο Κατώι, στο Ήταν ένα µικρό καράβι, στο Ντουάρ που είναι κρεοπωλείο αλλά ψήνει κιόλας τα κρέατα, Στο καπάκι, στα Δυο Χωριά, στην Μικρή Μασσαλία, στο Θαλασσάκι, στο Pranzo για ιταλικό, στο Μπεε για υπέροχο κρέας, στο κυριακάτικο για καφέ και φρουτάλια, στο κουτούκι της Ελένης με το καλύτερο χειροποίητο τηγανόψωµο, στο Περιβόλι με την συγκλονιστική θέα, στον Αντίλαλο που είναι ένα υπέροχο βιβλιοπωλείο που σερβίρει και brunch και καφέ, ενώ για μετά το ποτό θα φας βρώμικο στον Άγγελο στο λιμάνι όπου καταλήγουν όλοι.