Ivan Romano/Getty Images/Ιdeal Image
ΚΟΣΜΟΣ

Όσα ξέρουμε για τον Robert Prevost, τον πρώτο Αμερικανό Πάπα στην ιστορία

Ο εκλεκτός των καθολικών καρδιναλίων του κόσμου για να αναλάβει την ηγεσία της Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων μελών, έγινε ο πρώτος Πάπας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα πρώτα του λόγια ως Πάπας, από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ο Λέων o 14ος είπε: «Ειρήνη σε όλους σας», απευθυνόμενος  σε άπταιστα ιταλικά  στο πλήθος που ζητωκραύγαζε. Μίλησε επίσης στα ισπανικά κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, αλλά δεν είπε τίποτα στα αγγλικά.

Ο Robert Prevost, ο εκλεκτός των καθολικών καρδιναλίων του κόσμου για να αναλάβει την ηγεσία της Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων μελών, είναι ο πρώτος Πάπας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας σχετικά άγνωστος στην παγκόσμια σκηνή.

Σε ηλικία 69 ετών και με καταγωγή από το Σικάγο, ο Prevost πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως ιεραπόστολος στο Περού και έγινε καρδινάλιος μόλις το 2023. Μάλιστα, έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Στην ομιλία του, ο νέος Πάπας ευχαρίστησε τον Φραγκίσκο και επανέλαβε την έκκληση του προκατόχου του για μια εκκλησία που ασχολείται με τον σύγχρονο κόσμο και «αναζητά πάντα την ειρήνη, τη φιλανθρωπία και το να είναι κοντά στους ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους που υποφέρουν».

Σε αντίθεση με τον Φραγκίσκο, ο οποίος απέφευγε πολλά από τα διακριτικά της παποσύνης, ο Prevost φορούσε ένα παραδοσιακό κόκκινο παπικό ένδυμα πάνω από το λευκό ράσο του.

Η στήριξη στον Πάπα Φραγκίσκο και ο Donald Trump

AP Photo/Riccardo De Luca

Ο αιδεσιμότατος Mark Francis, φίλος του Prevost από τη δεκαετία του 1970, δήλωσε στο Reuters ότι ο καρδινάλιος ήταν σταθερός υποστηρικτής της παποσύνης του προκατόχου του και ιδιαίτερα της δέσμευσης του εκλιπόντος ποντίφικα σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Ήταν πάντα φιλικός και ζεστός και παρέμεινε μια φωνή της κοινής λογικής και των πρακτικών ανησυχιών για την προσέγγιση της Εκκλησίας προς τους φτωχούς», δήλωσε ο Francis, ο οποίος φοίτησε σε ιερατική σχολή με τον Prevost και αργότερα τον γνώρισε όταν ζούσαν και οι δύο στη Ρώμη τη δεκαετία του 2000.

Ο Prevost υπηρέτησε για πρώτη φορά ως επίσκοπος στο βορειοδυτικό Περού, από το 2015 έως το 2023 και έγινε περουβιανός πολίτης το 2015, οπότε έχει διπλή υπηκοότητα. Ο Πάπας Φραγκίσκος τον έφερε στη Ρώμη εκείνη τη χρονιά για να τεθεί επικεφαλής του γραφείου του Βατικανού που είναι υπεύθυνο για την επιλογή των ιερέων που θα υπηρετήσουν ως καθολικοί επίσκοποι σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει συμβάλει στην επιλογή πολλών επισκόπων του κόσμου.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο αντιπρόεδρος JD Vance έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο Πάπα την Πέμπτη, οι απόψεις του Prevost μπορεί να τον φέρουν σε αντίθεση με την κυβέρνηση. Τον Φεβρουάριο, απαντώντας στην πρόταση του Vance ότι υπάρχουν διαφορετικές ιεραρχίες της χριστιανικής αγάπης – οικογένεια, έπειτα έθνος, έπειτα ο υπόλοιπος κόσμος – ο Prevost έγραψε στο X: «Ο JD Vance κάνει λάθος: Ο Ιησούς δεν μας ζητά να κατατάξουμε την αγάπη μας για τους άλλους».

Κοινοποίησε επίσης ένα άρθρο εκείνου του μήνα που ήταν επικριτικό για τις τρέχουσες μεταναστευτικές πολιτικές των ΗΠΑ. Το 2017, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump ως προέδρου, μοιράστηκε μια ανάρτηση ενός ιησουίτη ιερέα που επέκρινε την απαγόρευση των Σύρων προσφύγων. «Τι ανήθικο έθνος γινόμαστε» έγραφε η ανάρτηση.

Ένας απλός άνθρωπος

Ο Prevost γεννήθηκε το 1955 και είναι μέλος του παγκόσμιου θρησκευτικού τάγματος των Αυγουστίνων, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 2.500 ιερείς και αδελφούς, δραστηριοποιείται σε 50 χώρες και έχει ιδιαίτερη έμφαση στη ζωή της κοινότητας και της ισότητας μεταξύ των μελών του.

Έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Villanova στη Φιλαδέλφεια, μεταπτυχιακό από την Καθολική Θεολογική Ένωση στο Σικάγο και διδακτορικό στο εκκλησιαστικό δίκαιο από το Ποντιφικό Κολέγιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στη Ρώμη. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά στο Περού ως ιεραπόστολος το 1985 και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1999 για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο θρησκευτικό του τάγμα.

Αργότερα μετακόμισε στη Ρώμη για να υπηρετήσει δύο εξαετείς θητείες ως επικεφαλής των Αυγουστινιανών, επισκεπτόμενος πολλές από τις κοινότητες του τάγματος σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό ότι μιλάει αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά και πορτογαλικά.

Τον χαρακτηρίζουν ένα άτομο με ηγετικές ικανότητες, που ταυτόχρονα ξέρει να ακούει, με τον Jesus Leon Angeles, συντονιστή μιας καθολικής ομάδας στο Περού, ο οποίος γνωρίζει τον Prevost από το 2018, να υποστηρίζει ότι ο Λέων ο 14ος, όπως είναι πλέον το όνομά του, έκανε τα πάντα για να βοηθήσει τους άλλους. Το σημαντικότερο, όμως, όπως είπε, είναι ότι πρόκειται για έναν «απλό άνθρωπο».

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.