© AP Photo/David Goldman
ΚΟΣΜΟΣ

Όσοι έμειναν πίσω στην Ουκρανία μάχονται με τη λειψυδρία

Το δίκτυο ύδρευσης έχει καταστραφεί εδώ και μήνες. Οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να εφοδιάζονται νερό από τις δημόσιες βρύσες, υπό τον φόβο πάντα μιας νέας επίθεσης. Αλλά και αυτή η λύση δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: DAVID GOLDMAN/AP PHOTO

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέρα από ατελείωτος είναι και μελετημένα εξοντωτικός. Από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, η Μόσχα έβαλε στρατηγικά στο στόχαστρο το δίκτυο ύδρευσης – βομβάρδισε τους κύριους αγωγούς, τις δεξαμενές και τις αντλίες σε όλη τη χώρα, όπως έχει πλέον αποκαλυφθεί.

Τις συνέπειες αυτής της στρατηγικής επωμίζονται οι Ουκρανοί που παραμένουν στα σπίτια τους, αρνούμενοι να τα εγκαταλείψουν είτε για ηθικούς λόγους, είτε για καθαρά πρακτικούς – δεν έχουν τα χρήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η Unicef, καταγγέλλοντας την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση που συντελείται, από τον πόλεμο περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς νερό. Επιπλέον 4,6 εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά σε κατάσταση λειψυδρίας, πασχίζοντας καθημερινά να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σημειωτέον, αυτά τα δεδομένα ίσχυαν τον Απρίλιο, ενώ σήμερα, επτά μήνες μετά το πρωινό της 24ης Φεβρουαρίου που ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου, το τοπίο είναι τρομερά πιο έρημα και πολλαπλάσια εφιαλτικό.

H Lyubov Mahlii σκουπίζει τον ιδρώτα της μετά την κοπιαστική επιστροφή της με πολλά λίτρα νερού στα χέρια, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της για ακόμη μία μέρα. Μένει στον 5ο όροφο, σε ένα διαμέρισμα στο Σλοβιάνσκ.
Η Lyubov Mahlii, απ’ όταν πέθανε ο σύζυγός της, μοιράζεται το διαμέρισμά της με δύο καναρίνια. Μεταφέρει νερό και για αυτά, καθημερινά, όπως και για ένα αδέσποτο σκύλο της γειτονιάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πόλη Σλοβιάνσκ στα ανατολικά της χώρας.

Από τους 100.000 μόνιμους κατοίκους, τους οποίους αριθμούσε η πόλη πριν την εισβολή, έχουν μείνει πίσω περί τους 20.000, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον φόβο του θανάτου, από πολλές απόψεις. Λίγα μίλια μακριά, ακούγονται οι ρουκέτες σε ανύποπτο χρόνο από την πόλη Ντόνετσκ – εκεί μαίνεται ο πόλεμος αυτή τη στιγμή, όσον αφορά το ανατολικό μέτωπο, και διά στόματος Volodymyr Zelenskyy ήταν υποχρεωτική η εκκένωση στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Θάνατοι καταγράφονται καθημερινά.

Μια ανάσα μακριά, το ερειπωμένο Σλοβιάνσκ πασχίζει για την επιβίωσή του, κόντρα στη λειψυδρία. Οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από τις πέντε δημόσιες βρύσες στα πάρκα της περιοχής, οι οποίες ευτυχώς γλίτωσαν από την επέλαση των καταστροφών.

Οι βρύσες στα σπίτια δεν λειτουργούν από καιρό. Αναγκάστηκαν, λοιπόν, να ακολουθήσουν μια νέα ρουτίνα, υπό την απειλή πάντα μιας διόλου απίθανης επίθεσης από τον αέρα: οι ντόπιοι εφοδιάζονται καθημερινά νερό από τις δημόσιες βρύσες, μέσα σε πλαστικά μπουκάλια, κουβάδες και μπιτόνια. Φορτώνουν ποδήλατα και καρότσια, για να μεταφέρουν όπως-όπως το νερό μέχρι το σπίτι τους.

Στο διαμέρισμα της Lyubov Mahlii, μία αναμνηστική φωτογραφία από τον σύζυγό της, Nikolai, ο οποίος πέθανε από διαβήτη πριν από τέσσερα χρόνια.
Η απειλή της επίθεσης είναι καθημερινή υπόθεση στο Σλοβιάνσκ: ο πόλεμος μαίνεται λίγα μίλια μακριά. Οι ρουκέτες ακούγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ένας κάτοικος προσπαθεί να τραβήξει νερο από την αντλία που βρίσκεται έξω από το σπίτι του, στο Σλοβιάνσκ.
Καθημερινά οι κάτοικοι στο Σλοβιάνσκ αφήνουν την ασφάλεια του σπιτιού τους για να εφοδιαστούν νερό από τις λίγες βρύσες που λειτουργούν στην περιοχή.

«Χωρίς το νερό, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα· χρειάζεται να κουβαλάω 60, 80 και 100 λίτρα νερού καθημερινά και πάλι δεν είναι αρκετό», ανέφερε μια κάτοικος της περιοχής στο γαλλικό πρακτορείο AFP, ονόματι Ninel Kyslovska και ετών 75. «Το ψωμί και το νερό είναι ιερά, δεν γίνεται να τα στερείς έτσι απλά από τον κόσμο. Τέτοιες πράξεις θα έπρεπε να τιμωρούνται». Όπως και η ίδια, οι περισσότεροι βράζουν το νερό που συλλέγουν από τις βρύσες και το μοιράζουν έπειτα ανάλογα με τις άμεσες ανάγκες τους – να πιουν, να πλυθούν, να μαγειρέψουν.

Και ναι μεν, προς το παρόν, το νερό ρέει, αλλά δεν είναι καλοί οι οιωνοί για το κοντινό μέλλον: τον χειμώνα, στην πόλη αυτή οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους μείον 20 °C, οπότε οι σωλήνες θα παγώσουν. Το δίκτυο αερίου έχει επίσης καταστραφεί και ακόμη κι αν ο πόλεμος τελείωνε αύριο, θα χρειάζονταν μήνες ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Στο ζοφερό μέλλον που φαίνεται πλέον μη αναστρέψιμο, οι κάτοικοι απαντούν: «Επιβιώνουμε και θα επιβιώσουμε με κάθε τρόπο».

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ποδήλατα και καρότσια για να μεταφέρουν το νερό μέχρι το σπίτι τους.
Κάθε κάτοικος γεμίζει όσα μπουκάλια μπορεί να μεταφέρει, αλλά και πάλι το νερό δεν είναι ποτέ αρκετό.
Προς το παρόν ρέει το νερό σε πέντε βρύσες της περιοχής, αλλά τον χειμώνα είναι σχεδόν βέβαια ότι το κρύο θα τις απενεργοποιήσει.
Ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο μπροστά από τη λίμνη της περιοχής.
Ενας οδηγός ταξί στην άδεια πόλη του Σλοβιάνσκ. Τα σημάδια είναι από θραύσματα μιας επίθεσης με ρουκέτα τον Μάιο.
Κάτοικοι μεταφέρουν νερό από την κοντινότερη δημόσια βρύση μέχρι το σπίτι τους. Περπατούν ανάμεσα σε ερείπια, υπό τη διαρκή απειλή μιας νέας επίθεσης.
Τα σημάδια από τις επιθέσεις των τελευταίων μηνών είναι εμφανή παντού και ειδικά στις προσόψεις των κτιρίων. Η 89χρονη Ida Svystunova στάθηκε τυχερή και δεν τραυματίστηκε.
Η Ida Svystunova είναι από τους ελάχιστους που δεν εγκατέλειψαν την πολυκατοικία. Ο γιος της Oleksandr της φέρνει καθημερινά νερό και φαγητό.
Από τους 100.000 μόνιμους κατοίκους, τους οποίους αριθμούσε η πόλη πριν την εισβολή, έχουν μείνει πίσω περί τους 20.000, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον φόβο του θανάτου.