© AP / Tiffany Kidder Winn
ΚΟΣΜΟΣ

Όταν ο παράδεισος της Χαβάης μετατράπηκε σε κόλαση

Λόγω ενός τυφώνα που πέρασε τη λάθος στιγμή, το νησί Μάουι παραδόθηκε ανήμπορο σε μαινόμενες φλόγες που κινούνταν με ακραίες ταχύτητες, κατακαίγοντας τη δημοφιλή πόλη-θέρετρο Λαχάινα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Χαβάης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © AP / TIFFANY KIDDER WINN

«Είναι τρομακτικό – πετάω πάνω από την περιοχή 52 χρόνια και ποτέ δεν έχω δει κάτι που έστω να μοιάζει με αυτό που συνέβη τώρα», δήλωσε στο Associated Press πιλότος του νησιωτικούς συμπλέγματος στα βόρεια του Ειρηνικού.

Λόγω κλίματος, η Χαβάη δεν είναι συνηθισμένη σε πυρκαγιές τέτοιου είδους. Συνήθως, φωτιές ξεσπούσαν σε χαμηλή βλάστηση και σύντομα θέτονταν υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Αλλά, αυτή τη φορά έτυχε μια απίστευτα δυσμενής συγκυρία:

Οι εστίες που εμφανίστηκαν την Τρίτη το πρωί στο λεγόμενο Μπιγκ Άιλαντ, δηλαδή το κεντρικό νησί του συμπλέγματος με τις φημισμένες παραλίες και τα τουριστικά θέρετρα, συγχρονίστηκαν με τις ριπές ανέμου από ισχυρό τυφώνα που περνούσε εκείνες της ώρες μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα της στεριάς. Ο αέρας ταξίδευε έως και με 100 χλμ. την ώρα, συγκεκριμένα.

Το αποτέλεσμα; Ήταν αδύνατο να σηκωθούν ελικόπτερα και άλλα εναέρια μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά, αρκετές περιοχές δεν είχαν καν ρεύμα, η επικοινωνία ήταν προβληματική και οι πυροσβέστες έρχονταν αντιμέτωποι με κλειστούς από πεσμένα δέντρα δρόμους.

Η τραγική αυτή συγκυρία παρέδωσε τον παράδεισο του Μάουι στις φλόγες.

Για εκείνες τις ώρες που η φωτιά μαινόταν σε διάφορα μέτωπα, το τοπίο έμοιαζε «βγαλμένο από πολεμική ταινία», όπως μεταφέρουν τουρίστες και κάτοικοι στα διεθνή Μέσα. Ειδικά στη δημοφιλή παραθαλάσσια πόλη-θέρετρο Λαχάινα, όπου και κατέληξε μία από τις τρεις πυρκαγιές, επικρατούσε πανικός:

Κόσμος εγκατέλειπε τα σπίτια του και έτρεχε προς τη θάλασσα για να σωθεί όσο η φωτιά καταλάμβανε το ένα κτίριο μετά το άλλο, άνεμοι σφύριζαν με βία και κάθε τόσο ακουγόταν και από μια έκρηξη, είτε από αυτοκίνητα ή από βενζινάδικα. Μέχρι και βάρκες τυλίχτηκαν στις φλόγες, μέσα στο νερό.

Το ίδιο συμπέρασμα βγάζει όποιος παρατηρήσει το πριν και το μετά από τις αεροφωτογραφίες στο εξωτικό νησί των ΗΠΑ.

«Θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να ξαναχτίσουμε το Λαχάινα», ανέφερε στη χθεσινή του τοποθέτηση ο κυβερνήτης της Χαβάη, Josh Green, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει δεχθεί το νησιωτικό κράτος στην ιστορία του.

Το πρότερο σημείο αναφοράς ήταν το τσουνάμι του 1960, όταν σκοτώθηκαν 61 άτομα. Τώρα, είναι βέβαιο πως ο τελικός απολογισμός θα είναι χειρότερος κατά πολύ. Προς το παρόν, οι νεκροί που έχουν εντοπιστεί ανέρχονται στους 53, αλλά οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες και συνολικά τέθηκαν σε κίνδυνο περίπου 35.000 κόσμου.

Τετραγωνικά μέτρα καμένης γης δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά γεωγραφικά το κύριο κομμάτι της καταστροφής αφορά το δυτικό κομμάτι του νησιού Μάουι. Ένα μέρος με τεράστια ιστορική σημασία (κάποτε το Λαχάινα ήταν πρωτεύουσα της νησιωτικής πολιτείας), όπως και ανάλογη τουριστική και οικονομική αξία σήμερα, καθώς παραδοσιακά υποδεχόταν το 80% των επισκεπτών.

Και ακόμη η φωτιά δεν έχει σβήσει. Αλλά ο τυφώνας (με το όνομα Ντόρα) έχει πλέον απομακρυνθεί, τα εναέρια μέσα έχουν σηκωθεί και ενισχυθεί από τα πολεμικά οχήματα (π.χ. ελικόπτερα Σινούκ, ελικόπτερα Μπλακ Χοκ κ.ά.), και το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών έχει τεθεί σε περιοριστικό κλοιό από τους πυροσβέστες.

Το στοίχημα τώρα είναι η διάσωση των εγκλωβισμένων.