AP Photo/Josh Edelson
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Oura, τα hi-tech δαχτυλίδια που θα φοράνε οι παίκτες του NBA

Οργανικό μέρος του επικείμενου NBA restart, τα στιλάτα φινλανδικά smart rings που σου μετράνε -μεταξύ άλλων- σφυγμούς, θερμοκρασία και συμπτώματα COVID-19, θα γίνουν το νέο σου αγαπημένο gadget.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την συνεργασία μας με το NBA και για το γεγονός ότι συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να επενδύσουν περισσότερο ώστε να μπορεί να επιστρέψει η λίγκα με ασφαλές τρόπο. Υπάρχουν, αντίστοιχα, και άλλα αθλήματα όπου τα συχνά τεστ δεν θα είναι εφικτά από οικονομικής άποψης. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση τα Oura rings μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα”.

Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τον χαμογελαστό CEO της εταιρίας, Harpreet Singh Rai, που το NBA έσκασε -με την ευλογία της Ένωσης Παικτών- $600.000 για να προμηθευτεί 2.000 smart rings της εταιρείας για τους παίκτες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ξανά το πρωτάθλημα στα τέλη Ιουλίου εντός του Disney World στην Φλόριντα.

Τα συγκεκριμένα βλέπεις δαχτυλίδια, που είναι διαθέσιμα ήδη από το 2016 και τα οποία -σε συνδυασμό με το σχετικό app -σου μετρούν τους σφυγμούς, την θερμοκρασία, τον αναπνευστικό ρυθμό και το πόσο καλά κοιμάσαι, έχουν ένα επιπλέον feature, ονόματι Readiness, που προβλέπει (συγκρίνοντας με το σχετικό baseline των προηγούμενων δυο εβδομάδων) αν ο χρήστης μπορεί να πουσάρει παραπάνω την προπόνησή του ή παρουσιάζει σημάδια ότι κάτι τον τριγυρίζει.

Κάτι που, σύμφωνα με τον CEO, έχει αποδειχθεί χρήσιμο τα τελευταία χρόνια την περίοδο της γρίπης, με διάφορους χρήστες να βλέπουν το συγκεκριμένο σκορ να πέφτει λίγο πριν κολλήσουν. Ενώ το ίδιο συνέβη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, με τον CEO μιας εταιρίας event planning που είδε το σκορ του να πέφτει από 80 σε 54 και ο οποίος, μετά από τεστ, αποδείχθηκε ότι είχε κολλήσει τον COVID-19 παρόλο που δεν παρουσίαζε κανένα σχετικό σύμπτωμα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε την Oura σε μια συνεργασία με το πανεπιστήμιο του San Francisco προκειμένου να επιβεβαιώσει μέσω εκτεταμένης έρευνας την σχετική σύνδεση. Ενώ οι ερευνητές του Rockefeller Neuroscience Institute του West Virginia University ήδη βγήκαν και δήλωσαν ότι το Oura smart ring μπορεί να ανιχνεύσει τα σχετικά συμπτώματα τρεις μέρες πριν εμφανιστούν. Και μάλιστα με ακρίβεια 90%.

Εννοείται πως, μιας και δεν είμαστε πλασιέ της συγκεκριμένης εταιρείας, επισημαίνουμε ότι -όπως δήλωσαν και διάφοροι ερευνητές στο CNN- δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να τεκμηριώσουν την σχετική σύνδεση.

Αν και προφανώς έχει ενδιαφέρον ότι το NBA επίλεξε να συνεργαστεί με την συγκεκριμένη εταιρία. Ο τρόπος που θα συμβεί αυτό είναι μέσω της εθελοντικής συμμετοχής των παικτών, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των οποίων οι ομάδες θα βλέπουν μόνο τα νούμερα τους και όχι σε ποιον ανήκουν. Και, όταν κάποιο είναι αυξημένο, μόνο τότε θα του ζητάνε να κάνει και ένα τεστ παραπάνω.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ ανάμεσα στους επενδυτές συμπεριλαμβάνονται οι παλαίμαχοι σταρ Manu Ginobili και Shaquille O’Neal. Ενώ ανάμεσα στους φανατικούς χρήστες οι tech CEO’s (Jack Dorsey, Michael Dell, Marc Benioff), παίκτες του NBA (όπως ο Kevin Love) και προπονητές conditioning από ομάδες όπως οι Philadelphia 76ers, New Orleans Pelicans, Los Angeles Clippers & Lakers, Detroit Pistons, Miami Heat, Washington Wizards & Denver Nuggets.

Στο τέλος της ημέρας, ακόμη και αν το Oura αποδειχθεί ότι δεν είναι όσο εύστοχο νομίζουμε στην πρόβλεψη του COVID-19 (κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο πρωταρχικός του στόχος) παραμένει ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αρχίσεις να αφουγκράζεσαι τους ρυθμούς του σώματός σου. Και, το βασικότερο, ένα πολύ κουλ gadget το οποίο αισθάνεσαι περήφανος να φοράς.

Άσε που, με παίκτες ως επενδυτές και ως χρήστες, δεν θα αργήσει η μέρα που θα αρχίσουν οι σχετικές καστομιές. Είπαμε, τα smart rings ήρθαν για να μείνουν. Αποτελώντας με διαφορά το πιο wearable από τα wearables gadgets.