2021©/AP Photo/Eugene Hoshiko
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Παρά τις αντιρρήσεις των Ιαπώνων, οι Ολυμπιακοί Aγώνες θα γίνουν κανονικά

Οι αξιωματούχοι της Ολυμπιακής Επιτροπής διαβεβαιώνουν ότι οι Αγώνες θα γίνουν. Η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης λογικά αναμένουν καθημερινά τα νέα για την επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στη χώρα με τρομερή αγωνία. Η Ιαπωνία είναι από τις χώρες που χτυπήθηκαν νωρίς και πολύ σκληρά (σε σχέση με τις υπόλοιπες ασιατικές) από την πανδημία στην κορύφωση μάλιστα των προετοιμασιών της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Tην αβεβαιότητα και την ακύρωση των Αγώνων πέρσι τη διαδέχεται η βεβαιότητα ότι φέτος θα διεξαχθούν. Είναι όμως αυτό κάτι δεδομένο;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο βρίσκοντα στην πιο κρίσιμη καμπή τους ©2021 / Hiro Komae / Associated Press

Oι διοργανωτές βεβαιώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά με την ημερομηνία της Τελετής Έναρξης να είναι η 23η Ιουλίου 2021. Αυτή την αισιοδοξία τους όμως δεν τη μοιράζονται πολύ στην ιαπωνική κυβέρνηση και κυρίως οι ειδικοί που ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Δεν είναι και οι μόνοι.

Αυτή τη στιγμή η Ιαπωνία βρίσκεται για τον State Department σε επίπεδο 4, κάτι που σημαίνει σε απλά ελληνικά την παρότρυνση των αρχών να μην ταξιδεύουν εκεί οι Αμερικανοί υπήκοοι. Μία ψηφιακή καμπάνια υπέρ της αναβολής των Αγώνων μάζεψε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κοντά στις 500.000 υπογραφές. Τα περισσότερα εθνικά poll που γίνονται στη χώρα δείχνουν μία σαφή προτίμηση της κοινής γνώμης οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αναβληθούν ή ακόμα και να ακυρωθούν μία και καλή. Η ανησυχία των Ιαπώνων μετατράπηκε σε οργή μετά από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής, John Coates.

Καμπάνια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο ©2021, Eugene Hoshiko/ Associated Press

Ο τελευταίος τόνισε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει θυσίες, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε. «Εννοεί ότι πρέπει να θυσιαστεί η ασφάλεια, η υγεία και η ζωή των Ιαπώνων προκειμένου να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες;» έγραψε εξοργισμένος ένας χρήστης του Twitter και ακολουθήθηκε από χιλιάδες άλλους που δήλωναν έξαλλοι για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Όπως είναι προφανές η συγκέντρωση τόσων αθλητών και αποστολών από κάθε μεριά του πλανήτη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα θέσει σε κίνδυνο τον ντόπιο πληθυσμό. Η Ιαπωνία προχωράει τους εμβολιασμούς με πολύ αργό ρυθμό, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θεωρούνται ανεπαρκή. Μεταξύ άλλων αυτά είναι η θερμομέτρηση αλλά και η απολύμανση των επιφανειών που με την πορεία της πανδημίας έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η απουσία σαφών και εξειδικευμένων guidelines όσον αφορά τα διάφορα στάδια στα οποία θα πραγματοποιηθούν τα αγωνίσματα. Οι πρώτοι των οποίων η υγεία απειλείται είναι φυσικά οι ίδιοι οι αθλητές.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση στην Ιαπωνία τώρα είναι πολύ χειρότερη από εκείνη, όταν ανακοινωνόταν η αναβολή πέρσι. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και μετράει περίπου 70.000 κρούσματα, αριθμός διαχειρίσιμος αυτή η στιγμή όχι όμως αν σε αυτά προστεθούν και χιλιάδες ακόμη από αθλητές, μέλη αποστολών και επισκέπτες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως μονόδρομος

Η οικονομική ζημιά όμως θα είναι καταστροφική για την Ολυμπιακή Επιτροπή και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν τόσο τα ίδια τα μέλη της όσο και η ιαπωνική κυβέρνηση. Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την ιαπωνική κοινή γνώμη, ο Thomas Bach τόνισε ότι σε δύο μήνες που θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχει αποδειχτεί ότι τουλάχιστον ένα 80% όσων διαμείνουν στο ολυμπιακό χωριό πρόκειται να είναι ήδη εμβολιασμένοι. Το δεδομένο αυτό θα μπορούσε πράγματι να είναι game changer αλλά ομολογουμένως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποστηριχτεί ως ρεαλιστικό με κανέναν τρόπο.

Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο: Aντιδράσεις στην Ιαπωνία. ©2021, Koji Sasahara/ Associated Press

Προσπαθώντας να σώσει ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί, η ιαπωνική κυβέρνηση επιταχύνει όσο είναι δυνατόν τους εμβολιασμούς στον πληθυσμό (αυτή τη στιγμή μόλις το 2% είναι πλήρως εμβολιασμένο). Θεωρείται όμως αδύνατο να προλάβει να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας για μία χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων. Ακόμα και αν αποδώσουν τα υπόλοιπα μέτρα, η μετακίνηση περίπου 80.000 αθλητών, υποστηρικτικού προσωπικού και δημοσιογράφων θα θέσει σίγουρα τη χώρα προ των πυλών μίας νέας έξαρσης της πανδημίας, χειρότερης από κάθε άλλη.

O Dick Pound πάντως τόνισε ότι η ακύρωση ή η αναβολή δεν είναι μία πιθανότητα. Το πρότυπο του να δημιουργηθεί ένα bubble για τους συμμετέχοντες είναι το νεότερο και μάλλον μόνο σενάριο παρότι είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για τόσο μεγάλους αριθμούς ανθρώπων, θεωρείται σχεδόν απίθανο να λειτουργήσει. Αν κρίνουμε, λοιπόν, από τις δηλώσεις της Ολυμπιακής Επιτροπής το πιθανότερο είναι να δούμε Ολυμπιακούς Αγώνες άγχους και αγωνίας. Τα αντίθετα δηλαδή από όσα υποτίθεται αυτοί πρεσβεύουν.