iStock
ΙΣΤΟΡΙΑ

5 φρικτά βασανιστήρια που επέβαλαν στους σκλάβους οι Αρχαίοι Ρωμαίοι

Η σταύρωση, η μάχη στην αρένα των λεόντων και ο σάκος με τα ζώα ήταν μόνο μερικά από αυτά.

Οι άνθρωποι που ζούσαν στην Αρχαία Ρώμη άνηκαν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: στους γεννημένους ελεύθερους πολίτες, που είχαν πλήρη δικαιώματα, στους απελεύθερους, που εργάζονταν κυρίως ως τεχνίτες, και τους σκλάβους. Η τελευταία βαθμίδα αποτελούταν από ανελεύθερα, κυρίως μη ρωμαϊκής καταγωγής, άτομα που στερούνταν οποιασδήποτε ελευθερίας και αποτελούσαν ιδιοκτησία του αφέντη τους.

Οι σκλάβοι ήταν πολλές φορές δέκτες των πιο ακραίων βασανιστηρίων που έχουν συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα. Τα ιστορικά ντοκουμέντα και οι αναφορές για την ακραία αντιμετώπισή τους στην Αρχαία Ρώμη είναι ενδεικτικά της βαρβαρότητάς τους. Ας δούμε μερικά από αυτά αναλυτικά:

Σταύρωση

Πρόκειται για ένα από τα πιο σκληρά και επίπονα βασανιστήρια που εφαρμόστηκαν ποτέ. Και μπορεί να έχει ταυτιστεί με τη σταύρωση του Ιησού Χριστού, ωστόσο, υπήρξε μια πάγια μορφή τιμωρίας των σκλάβων που για κάποιο λόγο θεωρούταν πως είχε κάνει κάποιο παράπτωμα.

Η όλη διαδικασία υπολογίζεται πως διαρκούσε αρκετές ώρες. Τα περισσότερα θύματα πέθαιναν από ασφυξία, καθώς από ένα σημείο και έπειτα αδυνατούσαν να πάρουν ανάσα. Ο πόνος ήταν ακραίος και ο θάνατος, βασανιστικός.

Η μάχη στην αρένα των λεόντων

Όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το Κολοσσαίο. Όπως επίσης και τι συνέβαινε εντός αυτού. Υπολογίζεται πως χιλιάδες σκλάβοι έχασαν τη ζωή τους, παλεύοντας στην αρένα εναντίον ισχυρών πολεμιστών και πανίσχυρων άγριων ζωών, όπως λιονταριών. Αυτό που το έκανε να ξεχωρίζει, όμως, από όλα τα υπόλοιπα βασανιστήρια της λίστας, ήταν πως αποτελούσε θέαμα για τους Αρχαίους Ρωμαίους που έβλεπαν τη διαδικασία. Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι πως η κατασκευή της τεράστιας αρένας, που σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, έλαβε χώρα εξ ολοκλήρου από σκλάβους.

Σεξουαλικές κακοποιήσεις

Αρκετοί αφέντες βίαζαν τις γυναίκες σκλάβες. Υπήρχαν και μερικοί άλλοι που εξανάγκαζαν τους δούλους να έρθουν σε επαφή, προκειμένου η γυναίκα να μείνει έγκυος και στη συνέχεια να γεννήσει έναν ακόμη σκλάβο. Ήταν ο βάναυσος και απάνθρωπος τρόπος που έβρισκαν προκειμένου να μην αγοράζουν επιπλέον από τα σκλαβοπάζαρα.

Ο σάκος με τα ζώα

Πρόκειται για μία από τις πιο ακραίες ποινές που επιβάλλονταν στους σκλάβους, με σκοπό τη θανάτωσή τους. Ο σκλάβος, αφού πρώτα βασανιζόταν μέχρι να ματώσει το σώμα του, τοποθετούταν σε έναν σάκο από δέρμα ζώου. Μέσα σε αυτό υπήρχαν εγκλωβισμένοι, ένας σκύλος, ένας κόκορας, ένας πίθηκος και ένα φίδι. Τον έδιναν σφιχτά και τον πετούσαν στη θάλασσα. Το άτομο, αν δεν πέθαινε από την ακατάσχετη αιμορραγία, πνιγόταν.

Τα βασανιστήρια των σκλάβων σε άλλους σκλάβους

Στην τελευταία κατηγορία δεν αναφερόμαστε σε κάποιο συγκεκριμένο βασανιστήριο που ίσχυε στην Αρχαία Ρώμη αλλά σε μια πρακτική που ήταν εξίσου βάναυση, τόσο για τον βασανιστή όσο και για τον βασανιζόμενο. Οι Ρωμαίοι, πολλές φορές επιθυμούσαν να σπάνε το ηθικό των σκλάβων, βάζοντας σκλάβους να βασανίζουν σκλάβους. Η βάρβαρη τακτική ίσχυε για αιώνες. Πολλές φορές, ύστερα από τον θάνατο του βασανιζόμενου, σκοτωνόταν και ο βασανιστής σκλάβος.