ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέντε gadgets μέχρι 80 ευρώ που θα κάνουν το σπίτι σου πιο έξυπνο

Ναι, φτιάχνουν και καφέ. Πριν καν σηκωθείς απ' το κρεβάτι. Αλλά δεν κάνουν μόνο αυτό.

Πάει καιρός από τότε που η έννοια ‘έξυπνο σπίτι’ συνδεόταν αποκλειστικά με μερεμέτια, πολύπλοκες προβλέψεις, ειδικές κατασκευές, σύνθετα πρωτόκολλα επικοινωνίας και βέβαια την ανάγκη να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όχι ότι και σήμερα – αν έχεις λεφτά να ξοδέψεις – δεν θα βρεις τον τρόπο να κάνεις το κέφι σου και μαζί το κάθε τι μέσα σε ένα σπίτι να υπακούει στις εντολές σου. Κάθε άλλο, αφού μπορείς να στήσεις ένα smart home με δυνατότητες υλοποίησης σύνθετων σεναρίων, βασισμένων σε πολλά ‘Aν’ και ακόμα περισσότερα ‘Tότε’, και οσονούπω με δυνατότητες να μαθαίνει από τις συνήθειες σου και κάνει πράγματα πριν από σένα για σένα.

Ωστόσο, επειδή το συγκεκριμένο, ακριβό μοντέλο χρήσης απευθύνεται στους πολύ λίγους, η βιομηχανία έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια σε πιο απλές, προσιτές και μανιτζέβελες λύσεις, στη λογική του ‘καν΄ το μόνος σου’. Διάφορα gadgets έρχονται να δώσουν λύσεις αυτοματισμού και απομακρυσμένου ελέγχου, πατώντας στο ασύρματο, WiFi δίκτυο που θα βρεις σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Και φαίνεται ότι ευτυχώς οδεύουμε σε ένα περιβάλλον όπου συσκευές διαφόρων κατασκευαστών θα μπορούν να ελέγχονται μέσω κοινών εφαρμογών και να επικοινωνούν μεταξύ τους, επιτρέποντας τον εξ αποστάσεως συνδυασμό βασικών λειτουργιών. Τα ανοιχτά πρότυπα και οι ανοιχτές πλατφόρμες λογισμικού θα καταστήσουν την τεχνολογία της διασύνδεσης των οικιακών συσκευών φιλικότερη προς τους χρήστες, λένε όλο και περισσότεροι κατασκευαστές, κοιτώντας μάλλον αναπόφευκτα προς την κατεύθυνση της διαλειτουργικότητας. Για την ώρα βέβαια, οι περισσότεροι βασικοί παίκτες στον χώρο των οικιακών συσκευών έχουν να επιδείξουν ο καθένας τη δική του λύση, προσδοκώντας αυτή να αποτελέσει τη βάση μελλοντικών συνεργειών.

(Η Alexa, η ψηφιακή βοηθός της Amazon)

Την ίδια στιγμή, όχι και τόσο παραδοσιακοί παίκτες σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, όπως οι πανίσχυρες Amazon, Apple και Google, ανοίγουν την πόρτα του έξυπνου σπιτιού και της οικιακής διασύνδεσης, ποντάροντας στη φωνητική διαχείριση. Η μεγαλύτερη εταιρεία online λιανικού εμπορίου έχει να επιδείξει την Alexa (ή Amazon Echo), την υπηρεσία ψηφιακού βοηθού που ανταποκρίνεται φωνητικά και μεταξύ αρκετών άλλων θυμάται ότι της ζητάς και μόλις το θελήσεις στέλνει online την παραγγελία με τα αναγκαία ψώνια.

Η Amazon σχεδίασε τη σχετική υπηρεσία σκοπεύοντας να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτό που αποκαλείται ‘Ίντερνετ των Πραγμάτων’ και ειδικότερα στο κομμάτι που σχετίζεται με τον οικιακό μας μικρόκοσμο. Έτσι, συνεργάζεται με συσκευές και αξεσουάρ άλλων κατασκευαστών και μιλάει με πλατφόρμες δημιουργίας σεναρίων, όπως η IFTTT.

Μέσω της Alexa, η Amazon επιχειρεί να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη λύση οικιακού αυτοματισμού, παραβγαίνοντας με την Apple που με τη δική της Siri και την ενσωμάτωση της εφαρμογής Home στο iOS 10 – προκειμένου οι σχετικών προδιαγραφών συσκευές να μιλάνε απευθείας με το λειτουργικό σύστημα – επεκτείνεται πλέον και στον χώρο του έξυπνου σπιτιού.

(Το hub της Google. Για τους φίλους, Google Home)

Από κοντά και η Google, μόλις έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το πως οραματίζεται το μέλλον της οικιακής διασύνδεσης, παρουσιάζοντας την πρώτη της συσκευή που θα αναλάβει να παίξει τον ρόλο του hub. Λέγεται (ω τι έκπληξη) Google Home, ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές και υποστηρίζει τον έλεγχο συσκευών και αξεσουάρ της Nest (την οποία έχει εξαγοράσει εδώ και χρόνια), της Philips και όσων μιλάνε με τις πλατφόρμες SmartThings (της Samsung) και IFTTΤ.

Κάπως έτσι, η διασύνδεση οικιακών συσκευών δεν είναι πια μια συζήτηση από το μέλλον. Είναι μια απτή πραγματικότητα, που κάνει πιο εύκολη και μερικές στιγμές πολύ εντυπωσιακή την καθημερινότητά μας. Εξάλλου, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών, μέχρι το 2020 περίπου 230 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο θα χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες.

Στο μεταξύ και για να αρχίσεις να μπαίνεις στο παιχνίδι, τα παρακάτω είναι πέντε προσιτά gadgets που θα κάνουν το σπίτι σου πιο έξυπνο. Γιατί, μπορεί να θες να ανοίγεις την καφετιέρα προτού σηκωθείς από το κρεβάτι, να παίζεις με τις λάμπες από το smartphone, να βλέπεις τι κάνει ο σκύλος σου όσο λείπεις από το σπίτι ή να στέλνεις ασύρματα περιεχόμενο στην τηλεόραση από τον υπολογιστή, ακόμα και αν δεν είναι από τη μάνα της τόσο smart η TV.

Microsoft Wireless Display Adapter

Αξιοποιεί την τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης Miracast και έτσι προβάλεις στην τηλεόραση (ή το μόνιτορ) αυτό που βλέπεις στην οθόνη του Windows PC, του tablet ή του smartphone -δεν υποστηρίζεται στα Nexus με Android 6 και μετά. Συνδέεται σε μια θύρα HDMI, απαιτεί επιπλέον παροχή ρεύματος μέσω USB και μεταδίδει ήχο, και εικόνα σε ανάλυση μέχρι 1080p.

D-link Home Smart Plug

Συνδέεται στο WiFi και σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι απομακρυσμένα οποιαδήποτε οικιακή συσκευή μπαίνει στην πρίζα. Μέσα από τη σχετική εφαρμογή (για iOS και Android) μπορείς να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς τις συνδεδεμένες ηλεκτρικές συσκευές, να παρακολουθείς πόσο ρεύμα καταναλώνουν και να δημιουργείς σενάρια λειτουργιών. Ο ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας απενεργοποιεί αυτόματα τις πρίζες που υπερθερμαίνονται.

TP-Link NC250 Wireless Camera

Μεταδίδει εικόνα σε ανάλυση 720p. Βλέπει στο σκοτάδι και αν θέλεις σου στέλνει ειδοποιήσεις με email μόλις εντοπίσει κίνηση ή θόρυβο. Χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο app μπορείς να έχεις πρόσβαση από παντού και να δεις τι γίνεται μέσα από τον φακό της. Συνδέεται εύκολα στο τοπικό ασύρματο δίκτυο, υποστηρίζοντας ταχύτητες μετάδοσης μέχρι 300 Mbps.

Philips Hue White Starter Kit

Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες παράγουν θερμό λευκό φως και η έντασή τους ελέγχεται μέσα από Android και iOS συσκευές. Το αρχικό πακέτο περιλαμβάνει δύο λαμπτήρες και το ασύρματο router τους, μέσω του οποίου γίνεται η διαχείρισή τους. Το σύστημα είναι συμβατό με τις προδιαγραφές του HomeKit της Apple. Άρα, το ελέγχεις απευθείας από το native app Home του iOS και λες στη Siri να ανάψει, να χαμηλώσει ή να σβήσει τα φώτα. Σε κάθε ένα από τα ειδικά router συνδέονται έως και 50 λαμπτήρες.

Elgato Eve Weather

Πρόκειται για έναν αισθητήρα εξωτερικού χώρου που μετράει τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση, παρέχοντας με τη μορφή γραφημάτων πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες. Είναι συμβατός με το HomeKit της Apple και συνδέεται μέσω Bluetooth με τις iOS συσκευές.