ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πόσα θα πλήρωνες για το αυθεντικό PlayStation που δεν κυκλοφόρησε ποτέ;

Η συνεργασία της Sony με τη Nintendo που κατέληξε σε φιάσκο έχει αφήσει πίσω της έναν κληρονόμο.

Το ιστορικό αυτό τελευταίο πρωτότυπο ήταν στην ιδιοκτησία του ιδρυτή, πρώτου προέδρου και διευθύνων σύμβουλος της Sony Computer Entertainment, Inc., Olaf Olaffson. Ο Olaf στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Advanta Corporation το 1998. Ένα χρόνο αργότερα, ο Olaf εγκατέλειψε την Advanta για να μπει στην Time Warner και η Advanta κύρηξε πτώχευση.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Αdvanta δημοπρατήθηκαν, και αυτό το πρωτότυπο του Nintendo Play Station, το οποίο είχε αφήσει πίσω του ο Olaf, αγοράστηκε από τον Terry Diebold  στα 75(!) μόλις δολάρια. Δεν είχε καταλάβει ούτε ο ίδιος την αξία της, μέχρι που το κατάλαβε ο γιος του διαβάζοντας ένα thread στο Reddit, που μίλαγε για την κονσόλα.

Από τότε ο Diebold άρχισε να εκθέτει ανά τον κόσμο την κονσόλα χωρίς να βγάζει έσοδα, ενώ αρνιόταν και να την πουλήσει. Ένας Νορβηγός του είχε προσφέρει μέχρι και 1,2 εκατομμύρια για να την αποκτήσει. Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα, που ο Diebold αποφάσισε να τη βγάλει στο σφυρί.

Η δημοπρασία διεξάγεται από τον οίκο Heritage Auctions και θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου. Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το ποσό που θα πωληθεί εν τέλει, γιατί ποτέ δεν έχει δημοπρατηθεί ξανά το συγκεκριμένο πρωτότυπο, αφού δεν υπάρχει άλλο. Λέγεται πως είναι το τελευταίο από τα συνολικά 200 πρωτότυπα, που είχαν κατασκευαστεί σε μια παρολίγον συνεργασία της Sony με τη Nintendo στις αρχές των 90s. Tα υπόλοιπα 199 υποτίθεται πως καταστράφηκαν, όταν η Sony και η Nintendo δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Οι δύο ανταγωνιστές σκόπευαν να συνεργαστούν, το εγχείρημα όμως απέτυχε. Οδήγησε βέβαια την Sony αργότερα να κυκλοφορήσει το PlayStation και να σημαδέψει για πάντα την ιστορία του gaming.