Alamy/Visualhellas.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ποια διατροφή ακολουθούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι

Ακολουθούν μερικά από τα πιο κοινά, καθημερινά τρόφιμα που έθρεφαν τους πεινασμένους κατοίκους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η απλή αναφορά στην αρχαία Ρώμη φέρνει στο μυαλό μας πολλές εικόνες. Κάποιες από αυτές είναι η δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, τη συμμαχία του Μάρκου Αντώνιου με την Κλεοπάτρα και τους μονομάχους που πολεμούν στο Κολοσσαίο.

Μιλάμε για μια εποχή δύναμης και κατακτήσεων, δολοπλοκιών, αλλά και μια εποχή με πλούσια συμπόσια – για κάποιους τουλάχιστον. Οι Ρωμαίοι ήταν γνωστοί για τα τραπέζια τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Βακχικών εορτών, όπου το φαγητό και το κρασί ήταν παντού.

Αλλά τι ακριβώς έτρωγαν οι Ρωμαίοι; Ακολουθούν μερικά από τα πιο κοινά, καθημερινά τρόφιμα που έθρεφαν τους πεινασμένους κατοίκους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ψωμί και χυλός

Τα δημητριακά, ιδιαίτερα το σιτάρι και η βρώμη, ήταν βασικό μέρος σχεδόν κάθε γεύματος στην αρχαία Ρώμη. Χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων ή χυλού, και καταναλώνονταν από τους απλούς ανθρώπους, την αριστοκρατία και τους στρατιώτες του ρωμαϊκού στρατού.

Λαχανικά και όσπρια

Τα λαχανικά και τα όσπρια, εποχικά διαθέσιμα και τοπικά παραγόμενα, συχνά συνόδευαν τα ρωμαϊκά γεύματα. Τα πιο γνωστά τότε λαχανικά ήταν το μαρούλι, το λάχανο, τα γογγύλια και τα πράσα, ενώ οι πλουσιότεροι Ρωμαίοι μπορούσαν να αγοράσουν σπαράγγια, μανιτάρια και αγκινάρες.


Όσπρια όπως οι κουκιά, τα ρεβίθια και οι φακές έπαιζαν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρωμαϊκή διατροφή, προσφέροντας θερμίδες, πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο, σε μια διατροφή που δεν βασιζόταν τόσο στο κρέας όσο η σημερινή.

Φρούτα και ξηροί καρποί

Καθώς η αυτοκρατορία μεγάλωνε, οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν και υιοθέτησαν πολλές ποικιλίες φρούτων και ξηρών καρπών. Η ταπεινή μηλιά, για παράδειγμα, εισήχθη σε πολλές περιοχές του κόσμου αφού οι Ρωμαίοι την ανακάλυψαν στη Συρία.

Καλλιεργούσαν επίσης αχλάδια, δαμάσκηνα, βερίκοκα και σύκα, καθώς και ξηρούς καρπούς – που θεωρούνταν πολυτελείς λιχουδιές – όπως κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια και φουντούκια. Και φυσικά, υπήρχαν τα σταφύλια, τα οποία καταναλώνονταν φρέσκα ή μετατρέπονταν σε κρασί.

Κρέας και ψάρια

Το κρέας και τα ψάρια θεωρούνταν πολυτέλειες στην αρχαία Ρώμη και προορίζονταν κυρίως για τους πλουσιότερους πολίτες. Το χοιρινό ήταν το πιο κοινό κρέας, είτε μαγειρεμένο φρέσκο (βραστό ή ψητό) είτε ως μπέικον. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά περιλάμβαναν τόνους, χέλια, αχινούς και άλλα οστρακοειδή.

Γάλα και τυρί

Οι Ρωμαίοι δεν κατανάλωναν αρκετό γάλα, μιας και η υπερβολική κατανάλωση πίστευαν ότι ήταν σημάδι βαρβαρότητας. Ακόμη και το βούτυρο χρησιμοποιούνταν μόνο για την περιποίηση εγκαυμάτων.


Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιούσαν γάλα από κατσίκες και πρόβατα για την παραγωγή τυριού. Πολλές φάρμες παρήγαν τυρί, και ορισμένα πλούσια σπίτια διέθεταν ειδικές κουζίνες για την παρασκευή του.

Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος ο Πρεσβύτερος εξοργιζόταν με την έλλειψη παραγωγής τυριού σε λαούς που θεωρούσε κατώτερους, γράφοντας: «Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα βάρβαρα έθνη που ζουν με γάλα παρέμειναν για τόσους αιώνες είτε αδαή είτε τελείως αδιάφορα για την αξία του τυριού».

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.