EXPLAINED

Ποια είναι η Εκκλησία όλων των Εθνών, που κάνει εξορκισμούς στη Θεσσαλονίκη

Μια μεγάλη οθόνη, καρέκλες για το κοινό και θέαμα: η συνταγή του τηλε-ευαγγελισμού μεταφέρθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, σπέρνοντας τον πανικό για «δαιμόνια τελετουργικά».

«Βούιξε ο κόσμος χθες, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη – νομίζω το διάβασα την είδηση σε όλα τα Δελτία, σε όλες τις εφημερίδες», ανέφερε από το τηλεοπτικό παράθυρο του MEGA ο υπεύθυνος επικοινωνίας για την Εκκλησία όλων των Εθνών, αδυνατώντας να κρύψει τη χαρά του για την ξαφνική δημοσιότητα που είχε λάβει η αίρεση της Θεσσαλονίκης:

Τα πλάνα από το σόου στην πλατεία Αριστοτέλους, με κόσμο συγκεντρωμένο να παρακολουθεί σκηνές εξορκισμού σε δημόσια θέα, έκαναν θραύση, όπως ήταν λογικό.

«Όπως γνωρίζετε, είναι σύνηθες να διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη μας κάθε καλοκαίρι, είτε μουσικές ή άλλες, οπότε ο πάτερ αποφάσισε να μεταφέρει τις εκδηλώσεις της εκκλησίας μας έξω, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προσεγγίσει τον λαό και να μεταφέρει το μήνυμα του Χριστού», εξήγησε ο εκπρόσωπος της αίρεσης, παραλληλίζοντας πολύ απλά τους εξορκισμούς με το θέαμα.

Και στην ουσία, στη σφαίρα του τηλε-ευαγγελισμού, όπου οι πάστορες γίνονται σταρ, αυτά τα δύο ταυτίζονται. Ο σταρ στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, πρωτοστάτης και ποιμένας της εκεί συναγωγής από την Εκκλησία όλων των Εθνών, είναι ο Χάρης Τσακωνίδης – πάντα καλοντυμένος με λαμέ πουκάμισα, πλούσια κόμη και μακριά μούσια. Ο «Άνθρωπος Σοφίας», όπως αποκαλείται, επιβεβαίωσε τον τίτλο του με αυτήν την κίνηση, όσον αφορά το marketing της αίρεσης:

Διοργάνωσε τρεις θρησκευτικές εκδηλώσεις στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, σε κοινή θέα, τις Κυριακές 24 Ιουλίου, 31 Ιουλίου και 7 Αυγούστου. Χωρίς να το διαφημίσει, περαστικοί κοντοστέκονταν στο περίεργο σκηνικό, όσο ο πάτερ Χάρης επιτελούσε το έργο του, με το μικρόφωνο στα χέρια και την οθόνη να μεταδίδει από πίσω τα τεκταινόμενα, μαζί με βίντεο εξορκισμών απ’ όλο τον κόσμο.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε, όταν εκφράστηκαν αντιδράσεις από πολίτες για τα «απαράδεκτα» και «σατανικά» πράγματα, ενώ μέχρι εκείνοι τη στιγμή τουρίστες και κάτοικοι διασκέδαζαν με το σουρεαλιστικό θέαμα.

Η ιστορία της αίρεσης στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο και κύριο ερώτημα που προέκυψε είναι πώς και δεν παρενέβησαν οι αστυνομικές αρχές στην τέλεση αυτή, που επαναλήφθηκε τρεις φορές στο πιο κεντρικό σημείο της συμπρωτεύουσας. Υπήρχε άδεια από τον Δήμο;

Όχι, αλλά η Συναγωγή είχε φροντίσει να καλύψει τη θέση της: όπως λένε οι ίδιοι, είχαν στείλει αίτημα αδειοδότησης στις υπηρεσίες του δήμου από τον Ιούλιο (κατά τα λεγόμενα του αντιδήμαρχου Μιχάλη Κούπκα, «το αίτημα ήρθε στο γραφείο μου στις 10 Αυγούστου» και ενώ δεν δόθηκε έγκριση, ενήμερη φαίνεται να ήταν η αστυνομία και οι δημοτικές αρχές.

«Επειδή, όπως μας είπαν στον δήμο, αργεί η γραφειοκρατική διαδικασία της αδειοδότησης, οι υπάλληλοι μάς παρότρυναν να απευθυνθούμε στην αστυνομία για υπηρεσιακή ενημέρωση, το οποίο και κάναμε – τόσο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης όσο και στο τμήμα Λευκού Πύργου», ήταν η τοποθέτηση εκ μέρους της Συναγωγής. «Μάλιστα, η αστυνομία παραβρέθηκε και στις τρεις εκδηλώσεις μας και τους ευχαριστούμε για αυτό».

Αλλά, κατά τα άλλα, οι εκδηλώσεις της Εκκλησία όλων των Εθνών δεν είναι νέο φρούτο στην πόλη της Θεσσαλονίκης: το εκεί «παράρτημα» της SCOAN (Synagogue Church of All Nations) ιδρύθηκε το 2015 από τον Χαράλαμπο Τσακωνίδη, μετά τη δεκαετή εκπαίδευσή του στη Νιγηρία, πλάι στον «μεγάλο προφήτη» TB Joshua και το θεόσταλτο μήνυμα, το οποίο ισχυρίζεται ότι έλαβε, για την επέκταση της Συναγωγής συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

«Άρχισα να έχω μια υπερφυσική σχέση με τον Θεό, ο οποίος ξεκίνησε να μου δείχνει πράγματα και να μου λέει πώς θα θεραπεύω και θα απελευθερώνω», έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο News247.«Εκεί κατάλαβα πως πρόκειται για συμφωνία: ένα μεγάλο έργο στη Θεσσαλονίκη με μένα». Έκτοτε, κάθε Κυριακή στον Ιερό Ναό της συναγωγής συνέβαιναν λειτουργίες, αντίστοιχες με εκείνες που έκανε ο τηλε-πάστορας TB Joshua.

Τι συνέβαινε στις τελετές της αίρεσης

 

Ο πηχυαίος τίτλος για εξορκισμούς που κυκλοφορεί λειτουργεί μάλλον παραπλανητικά. Το «σόου» είναι σίγουρα πιο κοντά σε όσα συμβαίνουν κάθε Κυριακή μεταξύ των πιστών και του πάστορα στη συμπρωτεύουσα (πλέον η έδρα τους έχει μεταφερθεί κοντά στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»), όπως τα είχε μεταφέρει η δημοσιογράφος στο News247: Pop προσευχές, θεατρικοί εξορκισμοί και δόξα για τον μεγάλο σταρ στο μικρόφωνο, που πάντα φοράει φαντεζί κοστούμια και μοιάζει με τον απόλυτο showman. Δίνει συμβουλές ζωής, καθοδηγεί, εμπνέει.

Μια γεύση μπορείς να πάρεις από το YouTube και το κανάλι της ελληνικής Συναγωγής (το μοναδικό παράρτημα είναι εκείνο στη Θεσσαλονίκη), το οποίο αριθμεί 165.000 συνδρομητές, πριν τον τωρινό χαμό.

Είτε από τη μεγάλη παρακαταθήκη που έχει αφήσει στα τηλεοπτικά μέσα ο ηγέτης της Συναγωγής, ο τηλεπάστορας Temitope Balogun Joshua – σημειωτέον, ο διάσημος και πολύ αμφιλεγόμενος θρησκευτικός αστέρας από τη Νιγηρία πέθανε το 2021 και τη θέση του επικεφαλής στη SCOAN ανέλαβε η Evelyn Joshua. Τυπικά εκείνος ίδρυσε την αίρεση το 1987, αλλά στο καταστατικό του αναφέρουν ότι την «ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός».

Το όνειρο όλων αυτών των «απεσταλμένων του Θεού» είναι η φήμη και το virality είναι το βασικό εργαλείο των καιρών μας, όπως επιβεβαιώνεται και από την περίπτωση των θρησκευτικών σόου στην πλατεία Αριστοτέλους.