Unsplash+
ΤΑΞΙΔΙ

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να κλείσεις αεροπορικά εισιτήρια

Ο κανόνας της Τρίτης για φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια έχει πάψει να ισχύει εδώ και καιρό.

Η οργάνωση ενός ταξιδιού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μήνες καθώς όλοι μας θέλουμε να βρούμε τις καλύτερες τιμές και τις καλύτερες συνθήκες ταξιδιού. Οι λεπτομέρειες, οι συνεχείς αναζητήσεις και οι αυξομειώσεις στις τιμές αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς μέρος του ίδιου του ταξιδιού, ωστόσο υπάρχουν μερικά tips για να γίνει αυτή η διαδικασία πιο εύκολη.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι όσο πιο νωρίς κλείσεις τα εισιτήρια, τόσο το καλύτερο, όμως αυτό δε μοιάζει πάντα αληθινό. Από την άλλη, όσο πιο πολύ περιμένεις για να κλείσεις τα εισιτήρια, τόσο πιο δύσκολο είναι το να κλείσεις διαμονή στον προορισμό που θες να επισκεφτείς. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που επιμένουν στον κανόνα της Τρίτης. Είναι ο παλιός ταξιδιωτικός αστικός μύθος που μας συμβουλεύει να αγοράζουμε αεροπορικά εισιτήρια την Τρίτη για να εξοικονομήσουμε χρήματα και χρόνο. Αλλά δεν πρόκειται, παρά για έναν μύθο.

Βγάλε τις Τρίτες από το μυαλό σου

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η ευρέως αναγνωρισμένη συμβουλή «κλείστε εισιτήρια τις Τρίτες» είναι αναληθής. Σύμφωνα με αναφορές, οι φθηνότερες ημέρες για να κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια είναι από την Πέμπτη έως την Τρίτη, και από αυτές τις ημέρες, η Κυριακή είναι, κατά μέσο όρο, η καλύτερη ημέρα για κράτηση, εξοικονομώντας στους ταξιδιώτες 5% στις πτήσεις εσωτερικού και 15% στις διεθνείς πτήσεις.

Οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης είναι ακριβότερες, καθώς τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι υπηρεσίες για κάποιο λόγο που μόνο εκείνοι γνωρίζουν, χρεώνουν ακριβότερα όσους κάνουν τον προγραμματισμό τους στις αρχές της εβδομάδας. Ανεξάρτητα από το πότε αποφασίζεις να κάνεις κράτηση, πρέπει να αναζητήσεις τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες προσφορές και εκπτώσεις και όχι μια συγκεκριμένη ημέρα για να βρεις τις καλύτερες εκπτώσεις κράτησης.

Πόσο νωρίτερα πρέπει να κάνεις κράτηση;

© Omar Prestwich / Unsplash

Όταν σχεδιάζεις ένα μελλοντικό ταξίδι, προγραμμάτισε να κλείσεις τις πτήσεις και τα δωμάτια του ξενοδοχείου σου από δύο εβδομάδες ως και έναν μήνα πριν από το ταξίδι. Όσον αφορά τις πτήσεις, συνιστάται ένας μήνας πριν για τις περισσότερες πτήσεις εσωτερικού, ενώ δύο εβδομάδες είναι συνήθως υπεραρκετός χρόνος για ξενοδοχεία σχεδόν παντού. ΟΚ, ίσως όχι για το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Τα ξενοδοχεία θέλουν πάντα να γεμίσουν τα δωμάτια, οπότε θα είναι πιο απελπισμένα για αυτό, όσο πλησιάζει η ώρα του ταξιδιού σου. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από τον προορισμό. Αν είναι ένα μεγάλο μέρος που έχει επιλογές, τότε οι τελευταίες ημέρες πριν από το ταξίδι ίσως είναι ιδανικές. Αν πάλι σχεδιάζεις να βρεθείς σε ένα μέρος με λίγα διαθέσιμα καταλύματα, τότε είναι προτιμότερο να κλείσεις τη διαμονή αμέσως μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια.

Επίσης, να θυμάσαι ότι σημαντικές εκδηλώσεις ή δημοφιλείς εποχιακές δραστηριότητες αυξάνουν τη ζήτηση για δωμάτια. Αν λοιπόν ταξιδεύεις για μια συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως ένα αθλητικό event, σκέψου να κάνεις κράτηση δωματίου λίγο νωρίτερα.

Για τοποθεσίες που θεωρούνται must μια συγκεκριμένη περίοδο (π.χ. Χριστούγεννα – Πράγα, Oktoberfest – Μόναχο), όσο πιο νωρίς μπορείς να κάνεις κράτηση, τόσο το καλύτερο. Αυτοί οι προορισμοί έχουν συνήθως μεγάλη ζήτηση και γεμίζουν γρήγορα, οπότε τυχόν εναπομείναντα σημεία μπορεί να είναι υπερτιμημένα.

Κλείσε και κάνε κράτηση

Αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τις τιμές που σου εμφανίζονται, ή αν θέλεις να παίξεις το παιχνίδι του χρόνου πιο στρατηγικά, τότε μπορείς να κλείσεις εισιτήρια με επιστροφή χρημάτων για να μεγιστοποιήσεις την εξοικονόμηση. Μπορείς να κερδίσεις κάποια χρήματα πίσω κάνοντας κράτηση για ξενοδοχεία νωρίς και ακυρώνοντάς τα για μια φθηνότερη δεύτερη επιλογή όσο πλησιάζει η ημερομηνία του ταξιδιού σου. Φυσικά αυτό προϋποθέτει κάτι έξτρα στην αρχή, όμως μπορεί να σου βγει σε καλό.