ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποια smartphones βγάζουν τις καλύτερες φωτογραφίες στα μπουζούκια

Ένα κάπως διαφορετικό συγκριτικό, σε πραγματικές (μεταμεσονύχτιες) συνθήκες.

Ας ξεκινήσουμε με κάποιες παραδοχές. Πρώτη παραδοχή: Η λέξη ‘μπουζούκια’ ενεργοποιεί πλέον τις συλλογικές μας ενοχές. Γι’ αυτό και αν ρωτήσεις δέκα, οι εννέα θα σου απαντήσουν κοφτά που δεν πηγαίνουν σε τέτοια μαγαζιά, άσχετα αν μπορεί στο πατάκι του αυτοκινήτου τους να δεις τίποτα μαραμένα ροδοπέταλα… Και ναι, η νυχτερινή ζωή δεν είναι πια αυτή που ήταν, αλλά αν πάλι βγεις μια βόλτα Παρασκευή και Σάββατο (γιατί ποιος βγαίνει Τρίτη;) θα διαπιστώσεις ότι ακόμα υπάρχει κόσμος που φέρνει βόλτα στις πίστες.

Το ποιοι είναι, πόσο διαφορετικοί είναι μεταξύ τους, που τα βρίσκουν και γιατί κάποιοι συνεχίζουν να τα τρώνε σε λουλούδια είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα, όχι επί του παρόντος.

Δεύτερη παραδοχή: Όταν διαβάζεις ότι ένα smartphone τραβάει καλές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το μυαλό σου μάλλον πάει σε εκείνες τις φορές που προσπαθούσες να τραβήξεις στο πάρτι, το μπαράκι, τη συναυλία (ή τέλος πάντων τα μπουζούκια) και τους μισούς από το κάδρο τους έφαγε το σκοτάδι. Γιατί, τώρα μεταξύ μας, που αλλού θα βρεθείς να τραβάς φωτογραφίες στο μισοσκόταδο; (Κάθε άλλη ιδέα καλοδεχούμενη).

Τρίτη παραδοχή: Για δοκιμάσεις και να συγκρίνεις μια φωτογραφική μηχανή ή γενικά μια κάμερα απαιτούνται προδιαγραφές και συγκεκριμένες συνθήκες. Λήψεις του ίδιου αντικειμένου, από την ίδια γωνία, στις ίδιες συνθήκες φωτισμού και πάει λέγοντας. Υπάρχουν πιστοποιημένα εργαστήρια και φορείς που το κάνουν με εγκυρότητα και η γνώμη τους μετράει.

Τέταρτη (και τελευταία) παραδοχή: Ένα από τα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα για να δοκιμάσεις σε πραγματικές συνθήκες τι ψάρια πιάνει η κάμερα του κινητού τηλεφώνου είναι (κακά τα ψέματα) τα μπουζούκια. Σκοτάδι και κόντρα φωτισμοί, βιασύνη να μην χάσεις την πόζα του καλλιτέχνη ή της παρέας, σκουντήματα και άλλα παρατράγουδα που δοκιμάζουν τα συστήματα αυτόματης εστίασης, σταθεροποίησης και όποια άλλη τεχνολογία χωράει ένας τόσο μικρός φακός.

Οπότε, με αρκετό κόπο, αφού σχεδόν κανείς δεν πάει πλέον στα μπουζούκια και κανένας δεν τραβάει φωτογραφίες (εγώ για ένα ποτό πέρασα, σιγά που θα καθόμουν να βγάλω και φωτογραφίες, σου απαντάνε), συγκεντρώσαμε το υλικό για το δικό μας συγκριτικό: Ποια από τα κορυφαία smartphones βγάζουν τις καλύτερες φωτογραφίες στα μπουζούκια;

Πήραμε και τη βοήθεια του ειδικού

Ο Τάκης Αναγνώστου είναι φωτογράφος και παράλληλα ασχολείται με την ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας. Οπότε η γνώμη του μετράει. Ξεδιαλέξαμε κάμποσες φωτογραφίες από smartphones τελευταίας γενιάς και καταλήξαμε σε τρεις, που σύμφωνα με τον φίλο και επί σειρά ετών συνεργάτη Τάκη είναι τόσο καλές, σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες φωτισμού, που με την πρώτη ματιά θα μπορούσες να ξεγελαστείς, υποθέτοντας ότι έχουν τραβηχτεί ακόμα και επαγγελματικές κάμερες!

1. Apple iPhone 7 Plus (19/11/16, 1.56 πμ, ISO 32 3.99mm f/1.8 1/100) – Πάολα

Η γνώμη του ειδικού: “Χαμηλό κοντράστ, ελάχιστος θόρυβος, καλή ισορροπία στα χρώματα και πολύ μεγάλο φορμά. Τυπώνεις άνετα 34×25 εκ. στα 300 ppi”.

2. Samsung Galaxy S7 edge (15/4/2016, 1.55 πμ, ISO 250 4.3mm f/1.9 1/50) – Άντζελα

Η γνώμη του ειδικού: “Το καλύτερο κοντράστ από τις τρεις. Πολύ «ανάγλυφη» εικόνα, ελάχιστος θόρυβος και εκτυπώσιμο μέγεθος χωρίς κανένα πρόβλημα 28×16 εκ. στα 300 ppi”.

3. Huawei Mate 9 (4/12/16, 2.24 πμ, ISO 400 3.95mm f/2.2) – Σάκης

Η γνώμη του ειδικού: “Καλό κοντράστ σε πολύ δύσκολες συνθήκες φωτισμού, με καλή ισορροπία χρωμάτων, λίγο θόρυβο και εκτυπώσιμο μέγεθος 33×19 εκ. στα 300 ppi”.