Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Ποιες βιταμίνες μας προστατεύουν από τον κορονοϊό

Μέχρι τον ερχομό των εμβολίων για τον κορονοϊό, αυτή είναι η λίστα με τις βιταμίνες που γίνονται ασπίδα του οργανισμού σε κάθε λοίμωξη.

Βιταμίνη C, D ή μήπως ψευδάργυρος; Μπορείς να προφυλαχθείς από τον Covid-19 με φυσικό τρόπο; Συλλέξαμε όλα τα στοιχεία των κλινικών μελετών για την καταπολέμηση του κορονοϊού και πώς εντάσσονται σε αυτήν οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής. Σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχει ‘μεγάλος νικητής’, αλλά πολλοί μικροί σύμμαχοι.

Βιταμίνη C

Η λογική: Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που φημίζεται για την προστασία που προσφέρει στον οργανισμό έναντια σε εποχιακές γρίπες. Υπάρχουν ακόμα και κάποιες ενδείξεις πως η χορήγηση βιταμίνης C έχει μειώσει την θνητότητα ασθενών με βαρύτατα αναπνευστικά συμπτώματα γρίπης.

Περί κορονοϊού: Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην εγκυκλοπαίδεια Nutrition, η βιταμίνη C ενδεχομένως μπορεί να μειώσει την ένταση συμπτωμάτων κορονοϊού ή ακόμα και να λειτουργήσει ως ασπίδα του οργανισμού κόντρα στη λοίμωξη. Όμως το μέχρι στιγμής δείγμα ερευνών κρίνεται ανεπαρκές.

Συνιστώμενη δόση: Μέχρι 2.000 γραμμάρια ημερησίως είναι μια safe και επαρκέστατη δόση. Με άλλα λόγια, μην ξεχνάς να τρως ένα φρούτο και μια σαλάτα καθημερινά.

Βιταμίνη D

Η λογική: Ενδυναμώνει τα οστά και βοηθάει στην βελτίωση της λειτουργίας των ανοσολογικών κυττάρων.

Περί κορονοϊού: Ιατρική μελέτη που έγινε σε σύνολο 20 ευρωπαϊκών κρατών επιβεβαίωσε μια σύνδεση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και υψηλών ποσοστων κρουσμάτων κορονοϊού, πολλών εκ των οποίων κατέληξαν σε θάνατο. Επίσης, υπάρχουν έξτρα πληροφορίες πως τουλάχιστον το 80% ενός δείγματος 200 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 στην Ισπανία, είχαν έλλειψη βιταμίνης D στους οργανισμούς τους. Από την άλλη, δεν καθίσταται σαφές αν η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση λοιμώξεων από Covid-19 ή αν σχετίζονται και άλλοι παράγοντες.

Συνιστώμενη δόση: Συνήθως συνίσταται μια βόλτα 20-30 λεπτών, με τουλάχιστον το 40% του δέρματος εκτεθειμένο στον ήλιο. Αν κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό για την καθημερινότητά σου, μπορείς να λαμβάνεις βιταμίνη D σε συμπληρώματα διατροφής, ή να εντάξεις τον σολωμό και άλλα ψάρια στην διατροφή σου, να τρως περισσότερα αυγά και να πίνεις γάλα. Επιλογές υπάρχουν.

Μελατονίνη

Η λογική: Ορμόνη που εκκρίνει ο εγκέφαλός μας κατά τη τη διάρκεια του ύπνου, της οποίας η παραγωγή συνδέεται με επαρκή χρόνο παραμονής σε φως ημέρας. Η πλούσια παραγωγή μελατονίνης θεωρείται ως το κλειδί για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Περί κορονοϊού: Σύμφωνα με μελέτη της Cleveland Clinic που δημοσιεύτηκε στην ακαδημαϊκή έκδοση PLOS Biology, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με μελατονίνη συνδέεται με μείωση 30% της πιθανότητας εύρεσης θετικών κρουσμάτων κορονοϊού. Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να υπάρχουν επαρκή εργαστηριακά δείγματα μέχρι στιγμής που αποδεικνύουν πως η μελατονίνη μπορεί να σταματήσει πλήρως τον κορονοϊό. Σίγουρα πάντως δεν βλάπτει να κάνεις μια βόλτα στον ήλιο και να πέφτεις σχετικά νωρίς για ύπνο.

Συνιστώμενη δόση: Σε συμπλήρωμα διατροφής, από 0,5 ως 5 mg. Εναλλακτικά, μια χορταστική βόλτα στον ήλιο, μπορεί να βάλει μπρος το βιολογικό σου ρολόι ώστε το βράδυ να πέσεις ξερός για ύπνο και το σώμα σου να αρχίσει να παράγει μελατονίνη.

Ψευδάργυρος

Η λογική: Ένα από τα καλύτερα ‘εργαλεία’ στην μάχη του ανοσοποιητικού κόντρα σε ιούς και βακτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της Mayo Clinic, η λήψη ψευδαργύρου ύστερα από την εμφάνιση συμπτωμάτων κρυώματος, μπορεί να μειώσει δραστικά τη διάρκειά τους.

Περί κορονοϊού: Είναι υπό διερεύνηση σε αρκετές εργαστηριακές μελέτες το κατά πόσο ο ψευδάργυρος μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού κόντρα στον κορονοϊό και μέχρι στιγμής εμπίπτει στην κατηγορία των “απαραίτητων συμπληρωμάτων για να λαμβάνεις αν έχεις κάποια σχετική έλλειψη, αλλά είναι άγνωστη η επίδρασή τους σε υψηλότερες δόσεις”.

Συνιστώμενη δόση: 8-11 mg, δηλαδή μια δίαιτα πλούσια σε οστρακοειδή, κόκκινο κρέας και πουλερικά, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα, φασόλια, καρπούς και δημητριακά.

Πώς να προκαλέσεις φυσική ανοσοποίηση του οργανισμού σου: Σύμφωνα με την λοιμοξιολόγο του νοσοκομείου Cedars-Sinai, Suzanne Cassel, οι παραπάνω βιταμίνες μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού κόντρα σε συμπτώματα ιών, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα πορίσματα για το αν μπορούν να σταματήσουν τις λοιμώξεις από Covid-19. Αυτό που μπορεί όμως να κάνει ο κάθε ένας από εμάς και αποτελεί δραστικό μέτρο – ‘ασπίδα’ στον κορονοϊό, είναι το να ακολουθεί μια ισορροπημένη δίαιτα, να κοιμάται τουλάχιστον 7-8 ώρες καθημερινά και να αθλείται.