Tolga Akmen/AFP
ΥΓΕΙΑ

Ποιο είναι το πρώτο σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα ή τουλάχιστον τα εκδηλώνουν με διαφορετική σειρά, όπως δείχνουν οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες.

Όταν στις αρχές του 2020 εμφανίστηκε στη ζωή του Δυτικού Κόσμου ο κορονοϊός, ΗΠΑ και η Ευρώπη ήρθαν αντιμέτωπες με μία πρωτόγνωρη πανδημία που είχε αφετηρία την Γουχάν της Κίνας. Ο κορονοϊός μπήκε στις ζωές μας και όλοι -τόσο οι απλοί πολίτες όσο και οι επιστήμονες- ψάχναμε για τα συμπτώματα. Απώλεια γεύσης και όσφρησης, πυρετός, μυαλγία και πάει λέγοντας. Μάλιστα, δίπλα στις επιστημονικά επιβεβαιωμένες αντιδράσεις του οργανισμού στον ιό ήρθαν να προστεθούν και διάφορα fake news που κυκλοφορούσαν σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο Plos Computational Biology φώτισε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Ποια ήταν τα πρώτα συμπτώματα του αρχικού SARS-COV-2 πριν ξεκινήσουν οι περιβόητες μεταλλάξεις και πιο συγκεκριμένα η Όμικρον;

«Η μελέτη της σειράς με την οποία εκδηλώνονται τα συμπώματα μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός» δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Joseph Larsen, που συμμετείχε στην έρευνα. «Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερες πληροφορίες στο ερευνητικό προσωπικό και τα συστήματα υγείας για  το πώς βιώνουν τις λοιμώξεις οι ασθενείς».

Τα συμπτώματα της Όμικρον

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού που κυκλοφόρησε σε ΗΠΑ και Ευρώπη προκαλούσε αρχικά βήχα και στη συνέχεια πυρετό. Έτσι, όσοι νοσούσαν αργούσαν να κλειστούν στο σπίτι (ή να μπουν σε καραντίνα) βοηθώντας άθελά τους στην εξάπλωση του ιού. Σκέψου για παράδειγμα ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες οι οποίοι επειδή δεν είναι εμπύρετοι και έτσι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, έχοντας παράλληλα έντονο βήχα.

Όλα δείχνουν ότι η αρχική μορφή του κορονοϊού που εξαπλώθηκε στη Γουχάν ακολουθούσε την αντίθετη πορεία: πρώτα πυρετός και ύστερα βήχας, βοηθώντας έτσι να περιοριστεί πιο εύκολα, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία των νοσούντων λειτουργούσε ως ένα φυσικό καμπανάκι κινδύνου.

Μάλιστα, οι ερευνητές τόνισαν ότι άλλοι παράγοντες -όπως η γεωγραφική θέση, το τοπικό κλίμα ή το υψόμετρο- δεν φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των συμπτωμάτων. Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το είδος της μετάλλαξης.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της Όμικρον; Η μετάλλαξη που ξεκίνησε από τη Νότια Αφρική και κυριαρχεί σήμερα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (όπως για παράδειγμα το Λονδίνο) θυμίζει το κοινό κρυολόγημα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως καταγράφηκαν σε έρευνα της Zoe Covid Study στη Μεγάλης Βρετανία,  κάνουν λόγο για τα εξής συμπτώματα και με αυτή τη σειρά: καταρροή, πονοκέφαλος, κούραση (μικρή ή και έντονη), φτέρνισμα, πονόλαιμος.

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ακόμα με απόλυτη σιγουριά για το πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία η Όμικρον. Σίγουρα, όμως, είναι πολύ πιο μεταδοτική από οποιαδήποτε άλλη έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής.

Όσο για το τελευταίο report του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επί του θέματος; Ο ΠΟΥ συνεχίζει να τονίζει πως, δυστυχώς, ακόμα τα στοιχεία δεν είναι αρκετά για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.