Βασίλης Ρεμπάπης / Eurokinissi
EXPLAINED

Ποιοι είναι οι Ροζ Πάνθηρες που συνελήφθησαν για τη ληστεία στη Rolex

Το τεράστιο παγκόσμιο κύκλωμα, οι ληστείες σε Τόκιο και Ντουμπάι και το κουβάρι που φαίνεται πως αρχίζει να ξετυλίγεται στην Ελλάδα.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2022 μια ληστεία που συνέβη στο κατάστημα της Rolex στο κέντρο της Αθήνας έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπολογίζεται πως πέντε ληστές άγνωστης ταυτότητας διέρρηξαν τον χώρο και έκλεψαν 24 πολυτελή ρολόγια, η αξία των οποίων ξεπερνούσε τις 135 χιλιάδες ευρώ. Αξιωματούχοι της ελληνικής αστυνομίας απέδωσαν τη ληστεία στους Ροζ Πάνθηρες. Κάποιοι άλλοι, βέβαια, κρατούσαν τις επιφυλάξεις τους, καθώς θεωρούσαν πως επρόκειτο για μια αρκετά «ατζαμίδικη» κίνηση για τα στάνταρ τους.

Ο λόγος που έκαναν τη σχετική εκτίμηση ήταν ότι οι ληστές του καταστήματος της Rolex άφησαν πίσω τους δαχτυλικά αποτυπώματα, ένα σφυρί και μια κλεμμένη μοτοσυκλέτα. Αυτά ήταν και τα στοιχεία, όμως, που έριξαν φως στην υπόθεση. Μήνες αργότερα, λοιπόν, ταυτοποιήθηκαν πέντε άτομα, τα οποία όντως αποτελούσαν μέλη των Ροζ Πανθήρων. Δύο από αυτούς, μάλιστα, συνελήφθησαν. Ποια είναι, όμως, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση που έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε ολόκληρο τον πλανήτη και πόσες φορές έχει δράσει στην Ελλάδα;

Ποιοι είναι οι περίφημοι Ροζ Πάνθηρες

Οι Ροζ Πάνθηρες είναι μια εγκληματική οργάνωση που δρα εδώ και 20 χρόνια σε ολόκληρο τον πλανήτη και εξειδικεύεται κατά βάση σε διαρρήξεις και κλοπές μεγάλων κοσμηματοπωλείων. Όλα ξεκίνησαν το 2003, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη ληστεία στο διάσημο κοσμηματοπωλείο του Λονδίνου, Graff. Στη χώρα προκλήθηκε σάλος. Λίγο καιρό αργότερα, ντετέκτιβ της Scotland Yard ερεύνησε το σπίτι ενός Μαυροβούνιου στην πόλη και βρήκε ένα μπλε διαμάντι αξίας 750 χιλιάδων ευρώ μέσα σε μια κρέμα προσώπου.

Το μυαλό όλων τότε πήγε τρεις δεκαετίες πίσω. Κι αυτό γιατί κατά την πλοκή της ταινίας Η Επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα υπήρχε μία σκηνή κατά την οποία ο ληστής είχε κρύψει ένα, επίσης, διαμάντι μέσα σε μια κρέμα προσώπου. Το προσωνύμιο αυτό τους ακολουθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η οργάνωση φαίνεται πως έχει στρατολογήσει όλα αυτά τα χρόνια περισσότερα από 800 άτομα σε όλον τον πλανήτη.

Η τόσo περίπλοκη δομή που εκτίνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχει κάνει πολύ δύσκολη τη δουλειά της Interpol και των κατά τόπους διωκτικών αρχών να την εξιχνιάσουν. Φαίνεται, όμως, πως ίσως η αρχή του νήματος άρχιζε να ξετυλίγεται στην Ελλάδα.

Οι φορές που έχουν δράσει στην Ελλάδα

Ροζ Πάνθηρες Βασίλης Ρεμπάπης / Eurokinissi

Το 2007 είχε φτάσει η ώρα οι Ροζ Πάνθηρες να χτυπήσουν και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έκαναν ένα μπαράζ ληστειών σε διάφορα ελληνικά νησιά όπως τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κω, αφαιρώντας από κοσμηματοπωλεία διαμάντια και ρολόγια αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ελάχιστα από τα κλοπιμαία έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, ενώ άκρη δεν έχει βγει ακόμη όσον αφορά τους πρωταγωνιστές των ληστειών, 16 χρόνια μετά.

Η ίδια οργάνωση, λοιπόν, χτύπησε το κέντρο της Αθήνας πριν από μερικούς μήνες. Όπως έγινε γνωστό, έχουν ταυτοποιηθεί τα πρόσωπα πέντε μελών της οργάνωσης που έδρασαν, μεταξύ των οποίων και ενός Έλληνα. Δύο εξ αυτών έχουν ήδη συλληφθεί. Η τύχη των υπόλοιπων τριών αλλοδαπών, ωστόσο, αγνοείται καθώς φαίνεται πως εισήλθαν στη χώρα αποκλειστικά και μόνο για τη ληστεία.

Όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για παρόμοια αδικήματα. Οι συλληφθέντες, τέλος, έχουν οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τη διακρίβωση της συμμετοχής τους και σε άλλες κλοπές συνεχίζονται.