© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιοι παραβάτες θα χάνουν το δίπλωμα οδήγησης για 5 χρόνια

Τα νέα δεδομένα που εισάγει η ανανέωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η ανανέωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως έχουμε δει και από άλλες περιπτώσεις, φέρνει την αυστηροποίηση ορισμένων ποινών. Πλέον, για μια σειρά από πέντε επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, οι οδηγοί θα τιμωρούνται με απώλεια του διπλώματος για πέντε χρόνια, κάτι που θα τους κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς αναμφίβολα μετά την πρώτη παράβαση.

Οι παραβάσεις που έχουν θεωρηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ιδιαίτερα επικίνδυνες, είναι εκείνες που έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζονται με τις πιθανότητες πρόκλησης σοβαρών ή και θανατηφόρων τροχαίων. Για τον λόγο αυτό οι ιθύνοντες έχουν αποφασίσει να τιμωρήσουν εξοντωτικά τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες. Ή καλύτερα να λογικοποιήσουν το ήδη αυστηρό πλαίσιο που προϋπήρχε από το 2018. Θα καταλάβεις παρακάτω τι εννοώ.

Ποιες είναι οι παραβάσεις αυτές και τι ισχύει

© EUROKINISSI

Οι παραβάσεις εκείνες που αν επαναληφθούν μπορούν να σου κόψουν την οδήγηση για ως και πέντε ολόκληρα χρόνια, είναι ήδη αρκετά σοβαρές και είναι οι παρακάτω:

  1. Κατανάλωση αλκοόλ
  2. Παραβίαση STOP
  3. Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
  4. Συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες (κόντρες) και επίδειξη ικανότητας χάριν εντυπωσιασμού
  5. Αντικανονική προσπέραση

Έτσι, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Κ.Ο.Κ. ο οδηγός ο οποίος θα συλληφθεί τρεις φορές μέσα σε διάστημα πέντε ετών έχοντας υποπέσει σε μια από τις πέντε παραβάσεις, θα χάνει το δίπλωμα οδήγησης για πέντε χρόνια- Ωστόσο, μόλις η ποινή του ολοκληρωθεί, ο οδηγός θα κληθεί να δώσει εκ νέου εξετάσεις αφού περάσει τις υποχρεωτικές βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Πριν από μόλις πέντε χρόνια είχε ψηφιστεί νόμος που όριζε πως οι οδηγοί έχαναν δια παντός το δίπλωμα οδήγησης έχοντας υποπέσει σε κάποια από τις παραπάνω παραβάσεις τρεις φορές. Ωστόσο σήμερα, με τη νέα ρύθμιση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το ζήτημα φαίνεται ότι προσεγγίζεται πιο ρεαλιστικά, ενώ θα είναι πιο εύκολη και η επιβολή και η τήρησή τους.