Patrick Pleul - Pool/Getty Images
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο Yilong Ma, ο σωσίας του Elon Musk από την Κίνα

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πάμπλουτος επιχειρηματίας είδε τον εαυτό του να χορεύει δίπλα σε ένα Corolla. Η ομοιότητα είναι ανατριχιαστική, αλλά μήπως πίσω από τον έξυπνο σωσία που έγινε διάσημος κρύβεται απλά ένας αλγόριθμος;

Ποιος παρήγγειλε ακόμη έναν δαιμόνιο κροίσο που αγοράζει πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κι αμέσως μετά τρολάρει ασύστολα; Ένας δεύτερος Elon Musk, πάντως, έχει φτάσει στα κανάλια του διαδικτύου, με το ίδιο λευκό πρόσωπο, το ίδιο μαλλί και σαρδόνιο γέλιο, κερδίζοντας followers με τον ίδιο ρυθμό που ο CEO της Tesla, ιδιοκτήτης της SpaceX και εγκέφαλος πλέον του Twitter αυξάνει το κασέ του.

Η ομοιότητα είναι ανατριχιαστική, με μοναδικό αστερίσκο το γεγονός ότι ο Musk ο νεότερος είναι από την Κίνα.

«Ίσως να είμαι μισός Κινέζος», σχολίασε χαριτολογώντας ο Elon Musk, όταν έπεσε στην αντίληψή του το προφίλ: τον περασμένο Δεκέμβριο, είδε τον εαυτό του να χορεύει δίπλα σε ένα μαύρο Corolla Sedan και το όνομα του χρήστη πάνω απ’ το βίντεο να γράφει Ma Yilong. Στα μανδαρινικά κινέζικα, παρεμπιπτόντως, το όνομα του δισεκατομμυριούχου έτσι προφέρεται.

Μόνο που στη συλλογή του Musk περιλαμβάνονται μεν πολλά μοντέλα, Lotus, Porsche, BMW, τα διαστημικά της Tesla βεβαίως, αλλά ακόμη Corolla δεν έχει αγοράσει.

Στο ενδιάμεσο μέχρι σήμερα, ο Ma Yilong άνοιξε λογαριασμό σε περισσότερες πλατφόρμες, πέρα δηλαδή από το Weebo και το Douyin που είναι διαδεδομένα στην Κίνα, και έγινε διάσημος, ακολουθώντας κατά πόδας τον Elon Musk και όσα κυκλοφορούσαν στις ειδήσεις: όταν ανακοινώθηκε η αγορά του Twitter, για παράδειγμα, ο Ma Yilong χόρευε πανηγυρίζοντας για το νέο του απόκτημα, ενώ όταν τρόλαρε ο Musk για την Coca Cola, είπε ότι θα υποστηρίξει την αγορά του επιχειρηματία.

Πρόκειται αλήθεια για μια τόσο τρομερή ομοιότητα ή άλλο ένα ψέμα στην εποχή της τεχνολογικής παντοδυναμίας και των deep fake; Τη λύση στο μυστήριο θέλει να βρει και ο ίδιος ο Elon Musk πλέον, αφού αυτή την εβδομάδα πρότεινε να συναντήσει από κοντά τον Ma Yilong, προσθέτοντας σε παρένθεση «εάν βέβαια είναι αληθινό όλο αυτό».

Από την πλευρά του, ο Ma Yilong απάντησε εξίσου θετικά, αλλά στη γλώσσα που γνωρίζουν και οι δύο καλά – εκείνη του τρολ. «Κι εγώ θέλω να σε συναντήσω, σε αγαπάω, είσαι ο ήρωάς μου», σχολίασε στο post, χωρίς να πείθει πολύ κόσμο, είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια και το βαθύ ψέμα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Business Insider, ο χρήστης Ma Yilong πράγματι εκπέμπει από τη βορειοανατολική πλευρά της Κίνας και συγκεκριμένα από την πόλη Χεμπέι. Σε ηλικία φαίνεται νεότερος από τον Elon Musk, αλλά το στοιχείο εκείνο που μοιράζονται με σιγουριά είναι ότι γνωρίζουν πώς να γαργαλάνε τα μάτια και τα κλικ στα social media: στον κόσμο του TikTok, ο Ma Yilong έγινε Elong Musk και μέσα σε λίγους μήνες έφτασε το νούμερο των 236.600 φανς που βλέπουν τα αστεία, σατιρικά βιντεάκια του. Πλέον, στα αγγλικά.

Δύσκολο, έως αδύνατο, παραμένει μέχρι σήμερα το να πει κάποιος με σιγουριά εάν τα δεκάδες βίντεο που έχουν ανέβει είναι προϊόν αλγόριθμου. Το ίδιο δεν είχε συμβεί, άλλωστε, και με τον Tom Cruise, είτε –για να δούμε λίγο τα πράγματα στην πραγματική τους βάση– με τον Volodymyr Zelensky, που εν καιρώ πολέμου βρέθηκε σε οπτικοακουστικό υλικό να λέει στους Ουκρανούς να παραδοθούν;

Όσοι εξειδικεύονται σε αυτή την τεχνολογία (και πλέον είναι πολλοί), μπορούν ενδεχομένως να διακρίνουν τη διαφορά. Λόγου χάρη, στα βίντεο του Ma Yilong, όσο μιλάει και κινείται, φαίνεται το σπάσιμο στην εικόνα.

«Αλλά επειδή κάποιος νιώθει σίγουρος ότι μπορεί να ξεχωρίσει το αυθεντικό από το κατασκευασμένο υλικό, δεν σημαίνει ότι αρκεί – έχει σημασία και τι πιστεύει ο κόσμος, γενικά», ανέφερε η Rachel Tobac, από την εταιρία διαδικτυακής ασφάλειας SocialProof σε ένα σχετικό tweet.