Facebook: Antonios Sykaris
PROFILE

Η ιστορία του ορειβάτη Αντώνη Συκάρη που πέθανε στα Ιμαλάια

Η κατάκτηση των μεγαλύτερων κορυφών του κόσμου, η ζωή του που σώθηκε από θαύμα το 2021 και το συγκινητικό μήνυμα που έστειλε στην εγγονή του λίγες ώρες πριν πεθάνει.

Η είδηση του θανάτου του Αντώνη Συκάρη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ορειβάτες όλων των εποχών, στα Ιμαλάια, σκόρπισε θλίψη στους ανθρώπους που ακολουθούσαν τους περιπέτειές του στα υψηλότερα βουνά του πλανήτη. Η ανακοίνωση έγινε μέσω του επίσημου λογαριασμού του ιδίου στα social media, με χιλιάδες συνορειβάτες του να δηλώνουν σοκαρισμένοι από αυτή την τραγική εξέλιξη.

«Δυστυχώς συνέβη ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή. Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp 3, στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ, ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου» σημειώθηκε στη λιτή ανακοίνωση. Ποιες είναι οι πρώτες πληροφορίες για τον θάνατό του και πώς ο Αντώνης Συκάρης είχε καταφέρει να γίνει ένας από τους καλύτερους ορειβάτες του κόσμου;

Ποιος ήταν ο Αντώνης Συκάρης

Ο Αντώνης Συκάρης υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας που κατάφερε να ανέβει στις 6 από τις 14 υψηλότερες κορυφές της γης και συγκεκριμένα σε Έβερεστ (8.848 μ.), Κανκεντζούνγκα (8.586 μ.), Λότσε (8.516 μ.), Νταουλαγκίρι (8.167 μ.), Μανασλού (8.163 μ.) και Αναπούρνα (8.091 μ.). Η ορειβασία μπήκε στη ζωή του στις αρχές του 1990 και από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα πραγματοποίησε συνολικά 66 αποστολές σε όλο τον πλανήτη.

Ταξίδεψε σε 18 χώρες (Αλβανία, Νεπάλ, Αργεντινή, Πακιστάν, Γαλλία, Κίνα, Γεωργία, Ελβετία, Θιβέτ, Ιράν, Ρωσία, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Μαρόκο, Κιργιστάν, Περού, Τανζανία) και ανέβηκε σε 6 ορεινά συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων τα Ιμαλάια, οι Άλπεις και οι Άνδεις, φτάνοντας συνολικά τις 615 ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες του εξωτερικού.

Ο Αντώνης Συκάρης λάτρευε τα σπορ και τους αγώνες αντοχής, ενώ υπήρξε μεγάλος φαν των μαραθώνιων, τρέχοντας σε 15 αγώνες σε Αθήνα, Παρίσι, Πίζα, Βαρκελώνη και Μάλαγα. Στον τελευταίο, μάλιστα, κατάφερε να διανύσει τα 42 χιλιόμετρα σε 3 ώρες και 45 λεπτά.

Πέρα από την ενασχόλησή του με την ορειβασία και τα αθλήματα αντοχής, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιχειρηματίες. Το 1976 ίδρυσε την αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών «ΣΥΚΑΡΗΣ», η οποία έφτασε να απασχολεί τετρακόσιους εργαζόμενους και να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 60 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2006 ήταν CEO της εταιρίας ΑΛΠΙ Α.Ε., με δραστηριότητες στον τομέα του real estate και της ενεργειακής παραγωγής.

Όταν σώθηκε από θαύμα στο φονικό βουνό των Ιμαλαΐων το 2021

Ο Αντώνης Συκάρης είχε τιμηθεί, μάλιστα, από τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Φεβρουάριο του 2021 για την αποστολή του στο βουνό Κ2 στα Ιμαλάια που θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες ορειβατικές αποστολές στον κόσμο. Υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας της διεθνούς αποστολής που στόχευε να φτάσει στη δεύτερη μεγαλύτερη κορυφή του κόσμου, κάτω από το Έβερεστ.

Η αποστολή, όμως, ήταν ριψοκίνδυνη μιας και επρόκειτο να συμβεί εν μέσω χειμώνα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου του ορειβάτη, σώθηκε από θαύμα καθώς αποφάσισε να κάνει πίσω και να σταματήσει την ανάβαση στα 7.500 μέτρα, μιας και εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών (-40 βαθμούς Κελσίου) τα δάκτυλα του ποδιού του είχαν πάθει σοβαρά κρυοπαγήματα. Τρεις από τους συντρόφους του αποφάσισαν να συνεχίσουν προς την κορυφή, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη ζωή τους.

Εκείνος, όμως, πάλεψε για να τους ακολουθήσει. «Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα με τα πόδια μου ήταν σωτήριες για τη δική μου ζωή γιατί θα είχα παγώσει όπως εκείνοι. Έκανα τα πάντα, όμως, για να πάω μαζί τους. Συνέχεια μου παρουσιάζονταν εμπόδια. Ήμουν πολύ στεναχωρημένος που δεν τα κατάφερα» δήλωσε στην ΕΡΤ από το νοσοκομείο στρατιωτικό νοσοκομείο στην κοιλάδα Σκαρντού του Πακιστάν που νοσηλευόταν.

Τα Ιμαλάια είναι ένα από τα πιο φονικά βουνά στον κόσμο, με εκατοντάδες ορειβάτες να έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανέβουν στις κορυφές του. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, ωστόσο, δεν είναι διαθέσιμος, καθώς υπάρχουν πολλά πτώματα που δεν έχουν βρεθεί ποτέ καθώς έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι και είναι αδύνατο να περισυλλέγουν. Οι συνηθέστερες αιτίες θανάτου στα βουνά των Ιμαλαΐων είναι η υποθερμία, η έλλειψη οξυγόνου, η «νόσος των ορειβατών», η παράσυρση από χιονοθύελλες και η πτώση από πλαγιά.

Μία μέρα πριν από τον θάνατό του, ο Αντώνης Συκάρης είχε γνωστοποιήσει μέσω των social media πως κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του βουνού, αφιερώνοντας το επίτευγμά του στις οικογένειες του Νίκου Παπανδρέου και του Μπάμπη Τσουπρά, δύο από τους Έλληνες ορειβάτες που πέθαναν παλιότερα στην προσπάθειά τους να ανέβουν στο Έβερεστ και στην εγγονή του, Ίριδα:

«Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50 – ώρα Νεπάλ – βρίσκομαι στην κορυφή του Νταουλαγκίρι στα 8.167 μέτρα. Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του, στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του και στον Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο. Ακόμα θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου. Ίριδά μου είμαι στην κορφή. Ο “πα” είναι στην κορυφή. Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή. Χάρη σε αυτούς το πέτυχα. Σας αγαπώ όλους».