Nephele Nomikou/ SOOC
ΦΩΤΙΕΣ

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους πυρόπληκτους και τα πληγέντα ζώα

Χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες για τη φροντίδα των ζώων και των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές, αλλά και των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες.

Εντάξει, πλέον μετά από τόσες και τόσες πυρκαγιές που κάθε καλοκαίρι κατακαίνε τη χώρα, το έχουμε μάθει το παραμύθι του κρατικού μηχανισμού. Το κράτος δηλώνει βροντερά απόν στη στιγμή της κρίσης και η αλληλεγγύη είναι το αγαθό που πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.

Έτσι και τώρα, με τις φονικές φωτιές να μαίνονται σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Βοιωτία και Πάρνηθα η τεράστια αλυσίδα βοήθειας που έχει δημιουργηθεί από οργανώσεις, εθελοντές, απλούς πολίτες για τους πυρόπληκτους, τα πληγέντα ζώα και όσους δίνουν μάχη με τις φλόγες είναι συγκινητική. Είναι η ελπίδα μας στη δυστοπία που ζούμε

Οι εκκλήσεις βοήθειας από φιλοζωικές οργανώσεις 

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs’ Voice έχει θέσει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΠΑΛΑΙ στο Γαλάτσι ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο εντός Αττικής. Τα ζώα λαμβάνουν περίθαλψη από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος και όσα χρήζουν νοσηλείας μεταφέρονται σε κλινική. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν πρέπει να είναι γνωστό από που παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό. Ήδη έχουν καταγράφει περισσότερα από 130 ζώα. 

Οι ανάγκες στον σταθμό του Dogs’ Voice είναι σε: 

 • Banmith pasta
 • Οινόπνευμα
 • Φλεβοκαθετήρες ροζ, μπλε, κίτρινοι
 • Microchip
 • Vetflex
 • Κλουβάκια μεταφοράς για γάτες
 • Και σε εθελοντές για να διατηρείται ο χώρος καθαρός και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής

Όποιος πολίτης επιθυμεί να γίνει εθελοντής του Dogs’ Voice, η διαδικασία είναι η ακόλουθη: «Συμπληρώστε τη φόρμα εθελοντών μεταφοράς για να συνδράμετε στην περισυλλογή ζώων σε ανάγκη και να ακολουθήσετε τις οδηγίες καταγραφής. Θα τη βρείτε εδώ».

Σύμφωνα με το δημοτικό κυνοκομείο Κομοτηνής ο κτηνίατρος Ismail Molla Ali Memet δέχεται ζώα σε ανάγκη από τις πυρόπληκτες περιοχές του νομού Ροδόπης 24 ώρες το 24ωρο.

Όσον αφορά το μέτωπο στην Εύβοια, το Νοσοκομείο Ζώων Κυανούς Σταυρός στη Νέα Λάμψακο δέχεται ζώα με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Το καταφύγιο του δήμου Χαλκίδας δέχεται επίσης πυρόπληκτα ζώα σε ανάγκη. 

Οι εθελοντές της Anima συνδράμουν στο μέτωπο της Χασιάς και υπογραμμίζουν: «χωρίς πιστοποίηση δεν προσπαθούμε να προσεγγίσουμε στο μέτωπο της φωτιάς. Ακολουθούμε τις οδηγίες της Πυροσβεστικής».

Εθελοντές που εντοπίζουν ζώα που χρήζουν άμεσης κτηνιατρικής περίθαλψης λόγω φωτιάς (εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα, θερμοπληξία) μπορούν να τα μεταφέρουν για νοσηλεία στην κλινική Vet Care, Ρήγα Φερραίου 11, Νέα Ερυθραία. Όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από την κλινική. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 6202150.

Οδηγίες για τα πυρόπληκτα ζώα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς:  

 • Όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, δήμους, φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές. 
 • Όποιος χρειάζεται πρόσβαση για διάσωση ζώων ή προτίθεται ο ίδιος να διασώσει ζώα με δικό του όχημα σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία μπορεί να μας καλέσει στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.
 • Όσον αφορά τα παραγωγικά ζώα υπάρχει σχετική συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας με συνεργαζόμενο καταφύγιο. Κατόπιν συνεννόησης μαζί μας μπορούν να μεταφερθούν εκεί παραγωγικά ζώα σε ανάγκη.
 • Μην αφήνετε κανένα ζώο αλυσοδεμένο ή εγκλωβισμένο.

Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

Στο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο της Humanity Greece στην οδό Μυλλέρου 76 στο Μεταξουργείο συγκεντρώνονται τα ακόλουθα είδη ανάγκης: 

Η γραμμή επικοινωνίας της Humanity Greece, 210-5226379, είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες της χώρας σχετικά με την ενημέρωση και την κατατόπιση όλων όσων θέλουν να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία θα διανεμηθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης.

Ο Άλλος Άνθρωπος συγκεντρώνει επίσης τρόφιμα στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 109 στον Κεραμεικό και μαγειρεύει και μοιράζει φαγητό σε πυρόπληκτους, πυροσβέστες και εθελοντές στην παραλία Ναυτοπροσκόπων στην Αλεξανδρούπολη, ενώ γίνεται διανομή και σε Χασιά, Ασπρόπυργο, Βοιωτία και Εύβοια. 

Η Ακαδημία Εθελοντισμού HelpHellas ξεκίνησε τη συλλογή Ειδών Πρώτης Ανάγκης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Πάτρα. Αναλυτικά, οι διευθύνσεις στην ανάρτηση.