ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς είναι να δημιουργείς ένα νέο χρώμα από την αρχή

Η Όλγα Αλεξοπούλου είναι ζωγράφος και μπορεί να υπερηφανεύεται πως στην παλέτα των χρωμάτων που γνωρίζουμε, υπάρχει πλέον ένα χρώμα όλο δικό της, το κβαντικό μπλε.

Το μπλε είναι ένα από τα βασικά χρώματα του ορατού φάσματος. Είναι το χρώμα του καθαρού ουρανού και της βαθειάς θάλασσας. Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα που γνωρίζουμε.

Έχουν γραφτεί γι’ αυτό στίχοι, τραγούδια ολόκληρα, ενώ θεωρείται το χρώμα της αρμονίας, της γαλήνης, της ελευθερίας, αλλά και της μελαγχολίας. Το μπλε φαίνεται πως ήταν ανέκαθεν και το αγαπημένο χρώμα της Όλγας Αλεξοπούλου, ζωγράφου και street artist, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και φυσικά μπορεί να υπερηφανεύεται για την ανακάλυψη μιας νέας υπερσύγχρονης χρωστικής ουσίας, το κβαντικό μπλε.

Το Κβαντικό Μπλε ή Quantum Blue είναι ένα καθαρό χρώμα που θυμίζει το φως της ημέρας κατά την μπλε ώρα. Είναι ένα καινούργιο χρώμα πολύ πιο φωτεινό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην τέχνη, όσο και σε άλλες εφαρμογές όπως κοσμήματα ή ρολόγια. Η δημιουργός του μας μίλησε και μας ανέλυσε πώς έφτασε σε αυτή την ανακάλυψη.

Η Όλγα Αλεξοπούλου κρατάει το νέο χρώμα που ανακάλυψε, το κβαντικό μπλε

Ποιο ήταν το αντικείμενο των σπουδών σου;

“Στο πρώτο μου πτυχίο, από το πανεπιστήμιο του Warwick, μελετούσαμε την ιστορία της τέχνης, την πρακτική της τέχνης μέχρι και την ιστορία των χρωμάτων κάτω από το μικροσκόπιο. Μετά αποφάσισα να αφοσιωθώ μόνο στην εξάσκηση της τέχνης και έτσι το μεταπτυχιακό μου το έκανα στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μετά δούλεψα μερικά χρόνια στην Αγγλία και τελικά μετακόμισα στην Κωνσταντινούπολη όπου πλέον είναι και το στούντιό μου”.

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το μπλε κι όχι με κάποιο άλλο χρώμα;

“Το μπλε για μένα είχε πάντα έναν μαγικό μαγνητισμό, νιώθω πως με τραβάει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Τα ανθρώπινα μάτια μας είναι φτιαγμένα για να βλέπουν καλύτερα το πράσινο χρώμα, συγκεκριμένα ένα πράσινο σαν το γρασίδι μια λαμπρή ημέρα (το πράσινο στα 555 νανόμετρα). Αντιθέτως από το μπλε που υπάρχει γύρω μας βλέπουμε μόνο το 3%.

Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε μπλε και να κοιτάξουμε από το μπλε του ουρανού μέχρι το μπλε ενός ζαφειριού βλέπουμε μόνο το 3% της έντασής του. Αν μπορούσαμε να το δούμε 100% θα μας φαινόντουσαν τα μπλε πολύ πιο “φωτεινά”. Παρόλο όμως που τα ανθρώπινα μάτια δυσκολεύονται τόσο πολύ με το μπλε, είναι το δημοφιλέστερο χρώμα στις περισσότερες μελέτες ανά τον κόσμο. Αυτή η ανεξήγητη αγάπη από τον κόσμο του δίνει και την διασημότητά του”.

Πώς σου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσεις ένα νέο, δικό σου χρώμα;

“Εδώ και χρόνια μελετάω την ιστορία του μπλε χρώματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ταξιδεύω ανά τον κόσμο για να βρω διαφορετικές μπλε μπογιές (όπως για παράδειγμα, το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο στην Blue & White πορσελάνη στην πόλη που η πορσελάνη εφευρέθηκε το Jingdezhen, στην Κίνα). Έτσι όταν πρωτοάκουσα για τις οπτικές ιδιότητες των quantum dots, σκέφτηκα οτι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο μπλε χρησιμοποιώντας αυτήν την νανοτεχνολογία, το Quantum Blue.

Τα quantum dots είναι ανόργανοι νανοκρύσταλλοι που κατασκευάζονται από ημιαγωγούς και συνιστούν μια νέα κατηγορία υλικών. Τα Quantum dots έχουν πολύ καθαρό χρώμα, γεγονός που τα καθιστά τις πιο καθαρές φθορίζουσες έγχρωμες ουσίες που μπορεί κανείς να βρει”.

Η Όλγα Αλεξοπούλου κρατάει το νέο χρώμα που ανακάλυψε, το κβαντικό μπλε

Πώς αντέδρασε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σε αυτή την ανακάλυψη;

“Νομίζω πολύ θετικά, για αυτό και άλλωστε τώρα συνεχίζω την εξέλιξη του Quantum Blue, από το Berkeley Lab στα εργαστήρια της Nanosys στην καρδιά της Silicon Valley”.

Τι διαφορά έχει το κβαντικό μπλε από το μπλε που γνωρίζουμε;

Τα μπλε που γνωρίζουμε ως μπογιές μπορούν μόνο να αντανακλούν το φως (για την ακρίβεια απορροφούν όλο το φως εκτός από το μπλε, και έτσι στα μάτια μας φαίνονται μπλε).

Όμως το Quantum Blue, επειδή είναι φτιαγμένο από νανοκρύσταλους των οποίων οι ιδιότητες βρίσκονται μεταξύ της κλασσικής φυσικής και της κβαντομηχανικής, μπορούν όχι μόνο να αντανακλούν αλλά και να μετατρέπουν 100% του φωτός που πέφτει πάνω τους σε μπλε φως. Αυτό είναι μια καινούργια εξέλιξη στην ιστορία των χρωστικών.

Υπάρχει κάποιο άλλο χρώμα που έχεις σκοπό να ανακαλύψεις στο μέλλον;

“Ναι, με το εργαστήριο Nanosys που δουλεύουμε έτσι ώστε το Quantum Blue να βγει μαζικά στην αγορά και να διατίθεται από την εταιρία Derivan η οποία είναι μια από τις καλύτερες εταιρίες επαγγελματικών χρωστικών για καλλιτέχνες, προσπαθούμε να φτιάξουμε με τους ίδιους νανοκρυστάλους και το Quantum Red, αλλά περισσότερα για αυτό συντόμως”.