SEX

Πώς είναι να είσαι single το 2020

Το σεξ που μειώθηκε, οι πρώην που ξαναεμφανίστηκαν και το φλερτ που άλλαξε για πάντα.

Κανείς μας δεν μπορούσε να προβλέψει όλα όσα θα συμβούν στον πλανήτη Γη μέσα σε αυτή τη διαολεμένη χρονιά. Όταν την Πρωτοχρονιά του 2020 οι περισσότεροι ανεβάζαμε στα social media φωτογραφίες με inspiring μότο του στιλ ‘φέτος είναι η χρονιά μου’, πού να ξέραμε όλα όσα θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες;

Και μάλιστα κάποιοι πήραν και την απόφαση να χωρίσουν στα τέλη του 2019, θεωρώντας πως θα κάνουν μια φρέσκια αρχή στη ζωή τους με το νέο έτος. Τι έγινε, όμως; Το ένα lockdown διαδέχθηκε το άλλο, τα μαγαζιά είναι όλα κλειστά, η εργασία από το σπίτι αυξήθηκε και οι πιθανότητες να γνωρίσει κάποιος single το άλλο του μισό φέτος σχεδόν μηδενίστηκαν.

Δύσκολη χρονιά για να είσαι single, σωστά; Και χωρίς να ξέρεις και πότε θα τελειώσει όλο αυτό το σκηνικό, είναι λογικό η αβεβαιότητα για το μέλλον να αυξάνεται.

Για να μπορέσουμε να έχουμε και επιστημονικά στοιχεία για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, η Match έτρεξε μια μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ με τίτλο ‘Singles In America’, στην οποία πήραν μέρος 5000 ελεύθερα άτομα (άνδρες και γυναίκες) από κάθε πολιτεία. Η συγκεκριμένη έρευνα ‘τρέχει’ για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο τα φετινά της αποτελέσματα, όπως είναι λογικό, είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ποτέ.

Το σεξ έγινε άγνωστη λέξη

Αν και γίνονται αναφορές για ένα νέο ‘baby boom’ στα ζευγάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι singles μένουν στην απ’ έξω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ένα συντριπτικό ποσοστό που φτάνει στο 71% δεν έκανε σεξ κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και κάτι μας λέει ότι δεν θα κάνει και κατά τη διάρκεια του δεύτερου.

Από την άλλη, υπήρξε ένα 25% που απάντησε πως έκανε σεξ με κάποιο άτομο που συγκατοικούσε (κυρίως νεαρά άτομα), ενώ ένα 13% των singles δέχθηκε πρόταση, προκειμένου να σπάσει την καραντίνα και να πάει σε κάποιο σπίτι για σεξ, αλλά αρνήθηκε. Βέβαια, φαίνεται πως δεν υπάρχει έντονη επιθυμία για σεξ μέσα στο 2020, μιας και μόλις το 7% των singles απάντησε πως η σεξουαλική τους επιθυμία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το dating ‘εξελίχθηκε’

Πριν μερικές ημέρες είχαμε αναφερθεί στο dating και το πώς αυτό θα μοιάζει μετά τον κορονοϊό. Ήδη πάντως φαίνεται πως το σκηνικό έχει αρχίσει να αλλάζει στα dating apps.

Οι χρήστες μη μπορώντας να κανονίσουν άμεσα κάποιο ραντεβού με τα πιθανά ταίρια τους, επενδύουν περισσότερο στην επικοινωνία ‘χτίζοντας’ μια καλύτερη σχέση μεταξύ τους. Η ομιλία με ένα άλλο άτομο, ειδικά αν είσαι single αυτή την εποχή, σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, ενώ το 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε πως σκέφτεται σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να βρει τη νέα του σχέση μέσα από κάποια εφαρμογή γνωριμιών.

Παράλληλα, πολλοί σταματούν να κοιτούν μόνο την εξωτερική εμφάνιση σε κάποιο άτομο, εστιάζοντας περισσότερο σε άλλα στοιχεία όπως το χιούμορ, αλλά και τη δημιουργική συζήτηση πάνω σε διάφορα θέματα. Από μουσική και ταινίες, μέχρι την κλιματική αλλαγή και την πολιτική.

Η επανεμφάνιση των πρώην

Όσοι χώρισαν λίγο καιρό πριν το lockdown φαίνεται πως το πρώτο που σκέφτηκαν όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα ήταν να στείλουν ένα μήνυμα στην πρώην κοπέλα τους. Αρχικά, με σκοπό να μάθουν αν είναι καλά και πώς βιώνει όλη αυτή την κατάσταση, αλλά έχοντας πάντα στο πίσω μέρος τους μυαλού τους μια πιθανή επανασύνδεση ή έναν πιο εύκολο τρόπο να κάνουν σεξ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις singles απάντησε πως δέχθηκε μήνυμα από κάποια ή κάποιον πρώην αυτή την περίοδο, ενώ ένας στους δέκα όντως ήρθε κοντά με άτομο από το παρελθόν του μετά το πρώτο lockdown. Πάντως, αν μας ρωτάς δε θα σου προτείναμε σε καμία περίπτωση να το κάνεις.

Σίγουρα, το 2020 δεν είναι η χρονιά των singles, ωστόσο αν το καλοσκεφτείς είναι και μια καλή ευκαιρία να μείνεις λίγο μόνος και να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα. Να ασχοληθείς με αυτά που πραγματικά σου αρέσουν, να κάνεις σχέδια για τη νέα εποχή, να διαβάσεις βιβλία και να δεις ταινίες χωρίς ενοχές και να αγαπήσεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου. Δεν θα κάνουμε ευχή για το 2021, γιατί με όλα αυτά που γίνονται ποτέ δεν ξέρεις. Ό,τι είναι να ‘ρθει, ας έρθει.