Unsplash
SEX

Πώς γεννιέται και πώς αντιμετωπίζεται η στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορέι να συμβεί σε όλους μας. Ας δούμε πως αντιμετωπίζεται.

Σε μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει την πανδημία του κορονοϊού, την οικονομική κρίση, το απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας σε κάθε κλάδο και ένα σωρό ακόμα μικρές ή και παρατεταμένες προσωπικές συγκυρίες που δείχνουν ικανές να μας ‘καθηλώσουν’ τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, η επιθυμία για μια όμορφη σεξουαλική ζωή, συχνά εγκλωβίζεται σε συμπληγάδες πέτρες άγχους. Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πάθηση που μπορεί να γεννηθεί από τις σκληρές απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας και όχι μόνο. Μιλήσαμε με έναν ανδρολόγο για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί.

Αφορμή για να μιλήσω τηλεφωνικά με τον χειρουργό-ανδρολόγο Κωνσταντίνο Ρόκκα, ήταν αυτή η έρευνα που ανέφερε πως η στυτική δυσλειτουργία αφορά ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών ηλικίας από 21 ως και 40 ετών, ενώ όσο περνάει η ηλικία του ατόμου, οι πιθανότητες εμφάνισής της, γίνονται ολοένα και περισσότερες. Οι απαντήσεις ήταν αρκετά διαφωτιστικές.

Πόσο εύκολο είναι για κάθε άνδρα να μιλήσει ανοικτά γι’ αυτό το πρόβλημα;

“Η πιο δύσκολη απόφαση δεν είναι το να μιλήσεις, αλλά το να κάνεις το βήμα και να πας στο γιατρό. Από τη στιγμή που θα το κάνεις, είσαι ήδη πολύ κοντά στην λύση του προβλήματος. Γι’ αυτό και οι πιο πολλοί πάνε στο γιατρό συνηθως δυο χρόνια μετά την έναρξη του προβλήματος”.

Ποιοι άνδρες σας επισκέπτονται πιο συχνά; Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο ηλικιακό δείγμα;

“Συνήθως άνδρες άνω των 40 – 50 ετών, όπου εκεί τα προβλήματα στυτικής λειτουργίας αγγίζουν περίπου 1 στους 2 άνδρες κατά μέσο όρο. Βεβαίως βλέπω και νεότερους άνδρες, κατώ των 40 ετών, σίγουρα όμως σε μικρότερη συχνότητα”. 

Συνδέονται εξωγενείς κατάστασεις (πχ, η πανδημία του κορονοϊού, η οικονομική κρίση) με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας;

“Απόλυτα. Μια κρίση όπως η οικονομική που αναφέρατε, μπορέι άμεσα να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και τη σεξουαλική του συμπεριφορα”.

Ποια είναι τα στάδια καταγραφής ιστορικού που οδηγούν σε διάγνωση; Είναι το στάδιο της καταγραφής ιστορικού, το σημείο που ένας ασθενής μπορέι να σας περιγράψει πλήρως και λεπτομερώς την σεξουαλική του καθημερινότητα;

“Στην καταγραφή του ιστορικού, έχει γίνει σαφές πως ο ασθενής που βρίσκεται απέναντί μου αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να το λύσουμε”.

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε να βάλουμε στη σειρά τα αίτια, σωματικά και ψυχογενή, τα οποία συχνά ευθύνονται για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες κάθε ηλικίας. Είναι πολλά και δεν αποκλείεται κάτι από τα παρακάτω να σε έχει περικυκλώσει σε κάποια στιγμή της ζωής σου.

Μπορούμε να διαχωρίσουμε τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Ναι, υπάρχουν τα οργανικά και τα ψυχογενή, τα οποία χωρίζονται ως εξής:

Οργανικά αίτια στυτικής δυσλειτουργίας

  • Μεταβολικό σύνδρομο: Είναι ο συνδυασμός αυξημένου σωματικού λίπους γύρω από τη μέση, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης ή υψηλής χοληστερίνης.
  • Νόσος Peyronie: Πρόκειται για μια πάθηση του πέους, που προκαλεί γωνίωσή του, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση, είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω, είτε ακόμη και προς τα πλάγια. Συχνά προκαλεί πόνους κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής αλλά και δυσκολία στη στύση.
  • Νευρολογικά νοσήματα, όπως κακώσεις του νωτιαίου μυελού, νόσος του Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
  • Υπερπλασία του προστάτη, η οποία συχνά συνυπάρχει με τη στυτική δυσλειτουργία.
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ορμονικές διαταραχές, όπως η ύπαρξη χαμηλών επίπεδων τεστοστερόνης.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Καρδιολογικές παθήσεις.
  • Υψηλές τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.
  • Απόφραξη των αγγείων.
  • Παχυσαρκία.
  • Θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη. Αυτές περιλαμβάνουν ορμονικές, ακτινοθεραπείες ή προστατεκτομή
  • Χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο, όπως στο παχύ έντερο, την κύστη ή τον προστάτη.

Ψυχογενή αίτια

  • Έλλειψη άνεσης και αμηχανία απέναντι σε πιθανό νέο σύντροφο.
  • Άγχος στην ανταπόκριση κατά τη σεξουαλική πράξη ή και άγχος για το αποτέλεσμα της επίδοσης κατά τη διάρκειά της.
  • Σωματική ανασφάλεια ή κόμπλεξ.
  • Ψυχολογικές ενοχές, όπως σε περίπτωση απιστίας.
  • Ψυχολογική πίεση από ζήτημα μη σεξουαλικής φύσεως, όπως ένα επαγγελματικό ή οικογενειακό πρόβλημα.
  • Κούραση.
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Προβληματικό περιβάλλον σε σχέση με τον τόπο ή τον χρόνο που γίνεται η σεξουαλική πράξη.

Από τη στιγμή που γίνουν σαφή τα αίτια της δυσλειτουργίας, πως προχωράτε στη διάγνωση;

Καταρχήν, οφείλουμε να διαχωρίσουμε αν τα αίτια είναι οργανικά ή ψυχογενή. Όταν πρόκειται για περίπτωση ψυχογενών προβλημάτων, τότε συστήνεται στον ασθενή να απευθυνθεί σε σεξολόγο. Στην περίπτωση οργανικών αιτιών, προχωράμε σε διάγνωση, η οποία περιλαμβάνει βήματα οπως ο έλεγχος του σακχάρου, του επίπεδου των λιπιδίων, ο ορμονικός και ο αιμοδυναμικός έλεγχος (Πεϊκό DOPPLER), αλλά και εξιδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση”.

Ας διακρίνουμε την πρόωρη εκσπερμάτιση από την αντεσταλμένη εκσπερμάτιση:

“Πρόωρη εκσπερμάτιση είναι αυτή που συμβαίνει λίγο μετά την εισχώρηση του πέους του άνδρα στον κόλπο, η οποία είναι συχνό φαινόμενο και σε πιο νεαρές ηλικίες και μπορεί να οφείλεται συχνά και σε έντονο άγχος, κούραση, ακόμα και να συνδέεται με εμφάνιση προστατίτιδας. Στην περίπτωση της αντεσταλμένης εκσπερματισης ο άνδρας χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο για να εκσπερματίσει, ενδεχομένως και να μην μπορέσει καθόλου να εκσπερματίσει. Και εκεί αυξάνονται τα περιστατικά με την πάροδο του χρόνου, βλέπουμε πλέον ένα 8-10% των ανδρών να εμφανίζουν και τέτοια προβλήματα”.

Η προστατίτιδα πάντως, είναι συνδεδεμένη με τις νεότερες ηλικίες.

“Ναι, σίγουρα μπορούμε να δούμε σε νεότερες ηλικίες συμπτώματα εμφάνισής της. Σε αρκετά μεγαλύτερους άνδρες, αυτά τα συμπτώματα είναι αρκετά πιο έντονα. Τα πιο προφανή συμπτώματα προστατίτιδης είναι η συχνοουρία, οι δυσκολίες  στην ούρηση, οι διαταραχές της στύσης, η πρόωρη εκσπερμάτιση, οι πόνοι στο περίνεο του πέους και στην περινεϊκή περιοχή”.

Πώς μπορεί ο κάθε άνδρας να προλάβει τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας πριν χρειαστεί να φτάσει στο γιατρό;

Καταρχήν, πρέπει να έχει ισορροπημένη δίαιτα, να μην καπνίζει και να γυμνάζεται. Συχνά μπορούν όλα αυτά να ακούγονται σαν μια αλλαγή ολόκληρης της ρουτίνας της ζωής του καθενός, αλλά βοηθούν πάρα πολύ. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, ο έλεγχος του σακχάρου, της πίεσης και της χοληστερίνης, πρέπει να είναι έγκαιρος ώστε είτε να προλαμβάνονται στο μέτρο του εφικτού, καταστάσεις όπως η στυτική δυσλειτουργία”.