AP Images
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς η Boxing Day έγινε η ιερότερη μέρα της Αγγλίας

Η 26η Δεκεμβρίου, που γιορτάζεται πιο πολύ και από τα Χριστούγεννα στις χώρες της άλλοτε βρετανικής Κοινοπολιτείας και συνδέεται με τα ιστορικά ματς της Premier League, είναι μια «ιερή» αργία.

Τυπικά, ο εορτασμός των Χριστουγέννων λήγει στις 25 Δεκεμβρίου, εκτός από την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας και της Καθολικής Εκκλησίας, όπου οι εορτασμοί φτάνουν στο αποκορύφωμά τους την επόμενη μέρα.

Η Boxing Day είναι η πρώτη μέρα μετά τα Χριστούγεννα και είναι η ιερότερη μέρα στις παραπάνω χώρες, καθώς, πέρα από το ότι είναι δημόσια αργία, είναι η μέρα που ξεκινούν οι μεγάλες χειμερινές εκπτώσεις και συνεχίζεται η δράση της Premier League. Φέτος μάλιστα, συμπίπτει με την επανέναρξή της μετά το Μουντιάλ του Κατάρ.

Από πού προέρχεται η Boxing Day;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Vox, είναι άγνωστο από πού και από πότε γιορτάζεται η συγκεκριμένη μέρα. Μερικοί λένε ότι το όνομα της προέρχεται από τη συνήθεια της βρετανικής αριστοκρατίας να δωρίζει φαγητό και δώρα στους υπηρέτες την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων, μιας και οι εργαζόμενοί τους είχαν το ρεπό τους εκείνη τη μέρα και μπορούσαν να ξεκουραστούν ή και να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Ένας άλλος δημοφιλής θρύλος λέει πως προέκυψε από την παροχή φιλανθρωπικών δωρεών κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, όπου οι άνθρωποι και η εκκλησία θα μοίραζαν κουτιά φαγητού και άλλες προμήθειες στους αναξιοπαθούντες.

Μια άλλη θεωρία επικεντρώνεται στον Δούκα της Βοημίας του 10ου αιώνα: Όπως εξηγεί η ιστορία, όταν ο Δούκας κατέβηκε να επιθεωρήσει τις εργασίες στα χωράφια του την ημέρα μετά τα Χριστούγεννα που γιορτάζονταν ο Άγιος Στέφανος, παρατήρησε έναν φτωχό άντρα που προσπαθεί να μαζέψει καυσόξυλα μέσα στη χιονοθύελλα.

Παρακινημένος από την προσπάθειά του να ζεστάνει το σπίτι του, ο Δούκας πήγε στο σπίτι του άνδρα με ένα κουτί με φαγητό, κρασί και άλλα αντικείμενα. Η ευγενική κίνηση του Δούκα βασίζεται σε έναν θρύλο από τη ζωή του Βασιλιά και Προστάτη της Τσεχίας, Svaty Vaclav (στα ελληνικά, θα μεταφραζόταν ως Άγιος Βασίλης).

Αλλά η Boxing Day δεν είναι το μοναδικό όνομα για τη 26η Δεκεμβρίου. Ορισμένες χώρες την ονομάζουν «Ημέρα του Αγίου Στεφάνου», προς τιμήν ενός διακόνου που έγινε ο πρώτος Χριστιανός μάρτυρας όταν λιθοβολήθηκε μέχρι το 36 μ.Χ (σ.σ. Στην Ελλάδα η μνήμη του τιμάται στις 27 Δεκεμβρίου).

Στην Ιρλανδία, μερικές φορές ονομάζεται Wren Day (Ημέρα του Τρωγλοδύτη), η οποία χαρακτηριζόταν από τη «συγκινητική» παράδοση του κυνηγιού και της δολοφονίας ενός μικρού πουλιού που το έδεναν γύρω από έναν φορητό πόλο και στη συνέχεια τραγουδούσαν το “Wren Song”. Ευτυχώς, αυτή η παράδοση δεν ισχύει πια.

Η Νότια Αφρική μετονόμασε τη γιορτή «Ημέρα καλής θέλησης» το 1994, σε μια προσπάθεια να «αποκόψει τους δεσμούς με ένα αποικιακό παρελθόν», σύμφωνα με το περιοδικό Cape Town Magazine. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ολλανδίας, την αποκαλούν απλώς «Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων», καθώς δε θέλουν να έχουν σχέση με το χαμό και τον ντόρο που προκαλείται στο Νησί.

Πώς γιορτάζεται η Boxing Day;

Άλλοι κάθονται με τις οικογένειές τους στο τραπέζι και απολαμβάνουν τα αποφάγια των Χριστουγέννων, άλλοι περνούν τη μέρα με τους κολλητούς τους, άλλοι πηγαίνουν στην τοπική παμπ που θα είναι κατακλυσμένη από κόσμο, κάποιοι τυχεροί πηγαίνουν στο γήπεδο να δουν την ομάδα τους, καθώς δεν υπάρχει αργία στο ποδόσφαιρο, στο κρίκετ και σε άλλα δημοφιλή αθλήματα των χωρών της Κοινοπολιτείας, αλλά οι περισσότεροι ξεχύνονται στα μαγαζιά.

Ένας κοινός παρονομαστής της Boxing Day είναι ότι πολλές χώρες μεταμόρφωσαν τη γιορτή που είχε τις ρίζες της στις φιλανθρωπικές κινήσεις σε ένα αδιάκοπο κυνήγι εκπτώσεων. Πράγματι, το Boxing Day είναι από τα σημαντικότερα εμπορικά γεγονότα. Κάτι σαν την Black Friday, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Αυτό το γεγονός μοιάζει ιδιαίτερα παράξενο αν σημειωθεί πως η Βρετανία και ο Καναδάς αναγνωρίζουν επίσης την Black Friday την ίδια ημέρα με τις ΗΠΑ, παρά τον εορτασμό των Ευχαριστιών.

Το τριπάκι είναι λίγο πολύ το ίδιο: Tα καταστήματα κατεβάζουν τα προϊόντα τους σε τιμές κόστους και οι άνθρωποι περνούν ώρες περιμένοντας στην ουρά για την ευκαιρία να αγοράσουν όλα τα πράγματα που δεν έλαβαν κάτω από το δέντρο τους ή και να επιστρέψουν δώρα και να ξεφύγουν από ανεπιθύμητα μέλη της οικογένειας.

Ένα χιουμοριστικό βίντεο (μπορείς να το δεις λίγο πιο πάνω) που εκφράζει αντιπροσωπευτικά το κλίμα της Boxing Day είναι η ξεκαρδιστική διήγηση του (δικαίως) αμφιλεγόμενου παιδικού παραμυθιού με τίτλο «Η Σάρα και το πραγματικό νόημα της Boxing Day», όπου ο πατέρας της Σάρας δημιουργεί έναν καινούργιο Ολύμπιο Θεό με το όνομα «Κούτιος» εκ του Boxidus που εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο επειδή ζητούσε διαρκώς δώρα και της βάζει το μικρόβιο της σπατάλης.

Αλήθεια, αυτό το βιβλίο πώς και πήρε την έγκριση να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία;

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 26 Δεκεμβρίου του 2020 από τον Παντελή Τσομπάνη.