Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κέρδισε τον πόλεμο των φορτιστών με την Apple

Η θύρα φόρτισης Lightning της Apple αποτελεί παρελθόν για τα νέα iPhone και η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε μια ιστορική νίκη.

Τα νέα iPhone 15 παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου στο Steve Jobs Theater, στην έδρα της Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια και ήταν η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε γύρω από κάμερες, οθόνες και επεξεργαστές. Τα iPhone διαθέτουν για πρώτη φορά θύρα φόρτισης USB-C, αντί της ιδιόκτητης λύσης Lightning της Apple.

Αυτή είναι μια προσαρμογή για την οποία η Apple πιέστηκε αφόρητα καθώς οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από τα smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές να διαθέτουν θύρα USB-C το αργότερο μέχρι το τέλος του 2024. Η Apple αντιτάχθηκε σθεναρά στην αλλαγή του κανόνα στο παρελθόν, λέγοντας ότι θα αντισταθεί στη συγκεκριμένη καινοτομία, ωστόσο τελικά υπέκυψε και με αυτόν τον τρόπο έληξε μια από τις σημαντικότερες ιστορίες τριβής ανάμεσα στην ΕΕ και την αμερικανική εταιρεία.

Πρόκειται φυσικά για μια στρατηγική νίκη της Ένωσης που έχοντας αυτό το προηγούμενο, κάνοντας την πολυτιμότερη τεχνολογική εταιρεία να συμμορφωθεί με τους κανόνες της, έδειξε την ισχύ της σε όλον τον κόσμο. Η κόντρα των δύο πλευρών συνεχίζεται πλέον γύρω από το σφραγισμένο λειτουργικό σύστημα του iPhone, καθώς και αυτό βρίσκεται απέναντι από τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού της ΕΕ. Ας δούμε όμως πώς η Ευρώπη κέρδισε την πρώτη μάχη με την Apple.

«Σχεδόν γελούσαν μαζί μας»

Ο δρόμος προς τη θύρα USB-C του iPhone ήταν μακρύς, παραδέχονται οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών στο Politico. Ο Alex Agius Saliba, ένας Μαλτέζος βουλευτής των σοσιαλδημοκρατών που ηγήθηκε των εργασιών για τον φάκελο του κοινού φορτιστή, θυμάται πώς τα στελέχη της Apple «σχεδόν γελούσαν μαζί μας» όταν οι νομοθέτες έθεσαν το θέμα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον κατασκευαστή του iPhone πριν από περίπου τρία χρόνια. «Μας αγνοούσαν εντελώς όταν επρόκειτο για τον κοινό φορτιστή, δεν μας απαντούσαν καν», δήλωσε λίγο πριν από την παρουσίαση του νέου iPhone.

Η Ένωση θέλησε ουσιαστικά να βάλει τάξη στα συρτάρια των πολιτών που πάλευαν με διαφορετικά καλώδια και φορτιστές. Αυτή η προσπάθεια μάλιστα, είχε ξεκινήσει ήδη από το 2009! Από τότε προσπαθεί να προσελκύσει την Apple και άλλους κατασκευαστές smartphones προς μια κοινή λύση για φορτιστή, ενθαρρύνοντας μάλιστα εθελοντικές βιομηχανικές συμφωνίες.

Ενώ οι συμφωνίες αυτές περιόρισαν αισθητά με τα χρόνια τις διαφορετικές μεθόδους φόρτισης, εξακολουθούσαν να επιτρέπουν ιδιόκτητη τεχνολογία. Η Apple αναδείχθηκε ως ο βασικός αρνητής με την τεχνολογία Lightning.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην παρουσίαση των προτεινόμενων δεσμευτικών κανόνων της, επιβάλλοντας τη χρήση θύρας USB-C για smartphones, tablets και μια σειρά άλλων συσκευών, επικαλούμενη την ευκολία των καταναλωτών και την ανάγκη μείωσης των ηλεκτρονικών αποβλήτων. «Ένας κοινός φορτιστής είναι κοινή λογική», ανέφερε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton σε ανάρτηση του στο Twitter, την προηγούμενη εβδομάδα.

Μεγαλύτερη επίδραση στην αγορά

Οι νομοθέτες της ΕΕ, οι οποίοι είχαν ήδη ζητήσει την εφαρμογή τέτοιων δεσμευτικών κανόνων από το 2020, διεύρυναν το πεδίο εφαρμογής, ώστε να συμπεριληφθούν ακόμη περισσότερες συσκευές, όπως οι φορητοί υπολογιστές.

Οι κοινοί κανόνες της ΕΕ για τους φορτιστές έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ένα παγκόσμιο πρότυπο, υποστήριξε ο Saliba, όπως επίσης και οι κανόνες της για την προστασία των δεδομένων που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2018.

Γιατί η Apple έφτασε στον συμβιβασμό

Apple Event © AP Photo/Jeff Chiu

Λόγω της πολυπλοκότητας των τεχνολογικών αλυσίδων εφοδιασμού, δεν είναι ελκυστικό για μια μάρκα smartphone να κατασκευάζει διαφορετικά τηλέφωνα για διαφορετικές αγορές. Και το τεράστιο μέγεθος της δυνητικής καταναλωτικής βάσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι οι κανονισμοί της θα είχαν συνέπειες για άλλες αγορές, αν προχωρούσε με διαφορετικές θύρες φόρτισης σε κάθε Ήπειρο. Έτσι η Apple αποφάσισε να συνεχίσει με ίδιες θύρες φόρτισης στις συσκευές της σε όλον τον κόσμο.

Βέβαια, όλοι οι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Apple, έχουν αναπτύξει επιλογές ασύρματης φόρτισης, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ίσως δηλαδή στην Apple αποφάσισαν να χάσουν τη μάχη, σκεπτόμενοι ότι το μέλλον βρίσκεται εκεί. Σε απάντηση, οι νομοθέτες της ΕΕ κάλεσαν την Επιτροπή να καταρτίσει ένα πρότυπο και για την ασύρματη φόρτιση μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.