iStock
ΑΙ

Πώς η Google ετοιμάζεται να σκοτώσει το ChatGPT

Τι επιπτώσεις μπορεί να φέρει η κόντρα της Google με το ChatGPT στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Chat GPT είναι αυτή τη στιγμή ο «βασιλιάς» των chatbots και πώς όλη η αγορά γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη κινείται στους ρυθμούς του. Στην αρχή της εβδομάδας διαβάσαμε ότι ο ψηφιακός βοηθός της Open AI έμαθε να μιλάει αντιγράφοντας τις τεχνικές άλλων κολοσσών. Ωστόσο, αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθώντας την εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο να κάνει ό,τι θέλει. Η Google έχει το δικό της chatbot (Google Bard) και τώρα πια ετοιμάζεται για το δικό της «χτύπημα» με σκοπό να αμφισβητήσει την κυριαρχία του ChatGPT.

Ιστορικό καινοτομίας της Google

Η Google έχει ένα σπουδαίο ιστορικό καινοτομίας στο χώρο του διαδικτύου. Από την κυριαρχία της στις μηχανές αναζήτησης μέχρι τα εγχειρήματά της στα ανεξάρτητα αυτοκίνητα και την τεχνητή νοημοσύνη, η Google φαίνεται ότι ξέρει πώς να κινήσει η ίδια την αγορά. Με δεδομένες τις βαθιές της τσέπες, τις ευρέως διαδεδομένες πηγές και τη δεξαμενή δεξιοτήτων της, δεν είναι απροσδόκητο ότι η Google προβαίνει σε ενέργειες στον κόσμο της επεξεργασίας τεχνητής γλώσσας (NLP).

BERT: Το NLP επίτευγμα της Google

Google © Mitchell Luo

Το 2018, η Google κυκλοφόρησε το BERT, μια έκδοση NLP που προώθησε σημαντικά την κατανόηση του πλαισίου στην επεξεργασία της γλώσσας. Η ικανότητα του BERT να ερμηνεύει τις αποχρώσεις της γλώσσας προκάλεσε βελτιώσεις μεγάλου μεγέθους στις μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Yahoo και στα chatbots τους. Σηματοδότησε ένα πρωτοφανές επίτευγμα στον τομέα του NLP, προτρέποντας άλλους τεχνολογικούς γίγαντες, συμπεριλαμβανομένου του OpenAI, να επανεξετάσουν τις τεχνικές τους.

Πρωτοβουλίες της Google για την τεχνητή νοημοσύνη στις συνομιλίες

Η Google τρέχει επιπλέον ενεργά τα θέματα του AI Chatbot. Μία από τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες της είναι το Google Duplex, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις και κρατήσεις για λογαριασμό των πελατών. Αν και δεν αποτελεί πλέον άμεσο ανταγωνιστή του ChatGPT, υπογραμμίζει την αφοσίωση της Google στη βελτίωση των δεξιοτήτων συνομιλίας και των αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες.

LaMDA: Η απάντηση της Google στο Chat GPT;

Τον Μάιο του 2021, η Google ανακοίνωσε το LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), μια ολοκαίνουργια έκδοση γλώσσας σχεδιασμένη αποκλειστικά για chatbots. Η Google διαφήμισε το LaMDA ως ένα πιο εκφραστικό μοντέλο, υποδεικνύοντας τη δυνατότητά του να ξεπεράσει τη γλώσσα του ChatGPT. Η Google έχει πολλά πλεονεκτήματα που μπορεί να την κάνουν να ξεχωρίσει έναντι στο Chat GPT. Τα σημαντικότερα είναι τα παρακάτω.

  1. Πρόσβαση σε δεδομένα: Η Google έχει πρόσβαση σε αδιανόητες ποσότητες αρχείων που δημιουργούνται από τους χρήστες μέσω της μηχανής αναζήτησης, του Gmail και άλλων υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση και την καλύτερη εκτέλεση μοντέλων NLP.
  2. Υπολογιστική ενέργεια: Η υποδομή της Google και οι TPUs (Tensor Processing Units), προσφέρουν τεράστια υπολογιστική ισχύ για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη μοντέλων μεγάλης κλίμακας.
  3. Απευθείας δοκιμή: Η Google μπορεί να ενσωματώσει απρόσκοπτα τις NLP λειτουργίες της στη σουίτα των προϊόντων της, μαζί με το Google Assistant, το Google Search και το Google Workspace, δημιουργώντας μια ενιαία εμπειρία για τον χρήστη.

Οι επιπτώσεις της πρόκλησης της Google

Εάν η Google αναπτύξει και αναπτύξει αποτελεσματικά την LaMDA ή παρόμοιες μορφές που θα ξεπεράσουν το ChatGPT, είναι δεδομένο ότι θα έχει συνέπειες ορατές σε όλους μας. Ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει ενδεχομένως σε μείωση του κόστους πρόσβασης σε ανώτερα μοντέλα NLP, καθιστώντας τα πιο διαθέσιμα σε μια ευρύτερη ποικιλία επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα όμως θα λυθούν πιθανότατα και όλες οι ηθικές αναστολές των εταιρειών, σχετικά με το απόρρητο των αρχείων και τη διαφάνεια τους.