© Sergei Grits / AP
EXPLAINED

Πώς η Ουκρανία κατέστρεψε ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας αξίας 1,2 δισ. δολαρίων

Επιθέσεις με drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε έναν πόλεμο που δε λέει να τελειώσει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος θα τελείωνε μέσα σε δύο εβδομάδες σύμφωνα με πολλούς δυτικούς αναλυτές, βρίσκεται ήδη στην 569η μέρα της εισβολής. Χτες, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνεται ότι σημείωσαν μία μεγάλη επιτυχία στην περιοχή της κατεχόμενης από τους Ρώσους Κριμαία, καταστρέφοντας ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

Τι προηγήθηκε της επίθεσης;

Σύμφωνα με post που κυκλοφόρησε στο Telegram, ουκρανικά drones επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ένα υποβρύχιο και ένα ρωσικό πλοίο προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, τα οποία βρίσκονταν για επισκευές στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. 

Πού και πότε έγινε η επίθεση

Σχεδόν 24 ώρες μετά, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ουκρανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έπληξαν κοντά στην πόλη Γεβπατορίγια το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, πιο γνωστό και ως Triumf, καταστρέφοντάς το.

Πώς ακριβώς εκτελέστηκε η αποστολή;

Σύμφωνα με πηγές του Al Jazeera, οι ουκρανικές δυνάμεις έστειλαν πρώτα drones που εξουδετέρωσαν τα ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος ενώ στη συνέχεια εκτόξευσαν πυραύλους Neptune οι οποίοι και το κατέστρεψαν.

Υπάρχουν αναφορές για βίντεο που καταγράφει την επίθεση χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνονται από το πρακτορείο Reuters.

Τι δήλωσε η ρωσική πλευρά;

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέστρεψαν συνολικά 11 ουκρανικά drones στην περιοχή, δίχως όμως να κάνουν αναφορά στις απώλειες που είχαν οι ίδιες.

Τι δήλωσε η ουκρανική πλευρά;

«Σας ευχαριστώ για τον σημερινό θρίαμβο – την καταστροφή του συστήματος αεράμυνας των κατακτητών στη γη της δικής μας Κριμαίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα. Μπράβο!» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, πριν συνεχίσει: «Όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και το Πολεμικό μας Ναυτικό θα πρέπει να επαινεθούν ιδιαίτερα για αυτό».

Πώς ερμηνεύουν οι ειδικοί την επίθεση;

Το Institute for the Study of War (ISW) με έδρα την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ  κρίνει πως η καταστροφή του ρωσικού συστήματος S-400 “Triumf” αποτελεί βαρύ πλήγμα για τη ρωσική άμυνα στην κατεχόμενη χερσόνησο. Μάλιστα, θεωρεί ότι οι ουκρανικές επιτυχίες των τελευταίων δύο εβδομάδων αντικατοπτρίζουν γενικότερα προβλήματα στην Κριμαία.

Δείχνει κάποια τάση στον πόλεμο η εν λόγω επίθεση;

Καθώς η αντεπίθεση των Ουκρανών στη νοτιανατολική πλευρά της χώρα,ς συναντά εμπόδια εξαιτίας των ρωσικών ναρκοπέδιων, οι πρώτοι αναζητούν όλο και συχνότερα τρόπους να πλήξουν τους αντιπάλους του από μακρινή απόσταση.

Η συγκεκριμένη επίθεση είναι ίσως μία σαφής απόδειξη ότι σιγά-σιγά βρίσκουν τον τρόπο και γίνονται ιδιαίτερα απειλητικοί. Τα drones και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς γίνονται έτσι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αυτής της φάσης του πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, ύστερα από τρεις μήνες αντεπίθεσης, δεν έχει σημειωθεί τρομερή εδαφική πρόοδος.

Πόσο κόστισε η καταστροφή στη Ρωσία;

Πέρα από το στρατηγικό αλλά και επικοινωνιακό κόστος, καθώς η Ρωσία εμφανίζεται να έχει χάσει μία μάχη (αλλά όχι απαραίτητα τον πόλεμο), έχουν κυκλοφορήσει και ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για ανυπολόγιστο κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, η South China Morning Post αναφέρει χαρακτηριστικά ότι καταστράφηκε ένα σύστημα αεράμυνας αξίας 1,2 δισ. (!) δολαρίων.

Πρόκειται για εικασία, χωρίς όμως να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, μιας και μία μόνο μονάδα S-400 “Τriumf” κοστίζει σύμφωνα με τη Wikipedia γύρω στο 200 εκ. δολάρια στους Ρώσους (σ.σ: ένα κόστος που εκτοξεύεται στα 500 εκ. δολάρια όταν το σύστημα αεράμυνας εξάγεται σε υποψήφιους αγοραστές του εξωτερικού).