© Shutterstock
FITNESS

Πώς και γιατί να βάλεις τις κάμψεις με βαράκια στην προπόνησή σου

Μεγαλύτερη ευλυγισία, πιο μεγάλα χέρια και μία άσκηση για να κάνεις παντού και πάντα.

Σκέψου πόσες κινήσεις πρέπει να κάνεις καθημερινά με τα χέρια σου. Χρειάζεται να πληκτρολογείς, να κουνάς το ποντίκι, να σιδερώνεις τα πουκάμισα, να στρίβεις το τιμόνι του αυτοκινήτου, να βγάζεις έξω τα σκουπίδια, να ανοίγεις το καπάκι από το βαζάκι με τη μουστάρδα, και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί -χωρίς υπερβολή- μέχρι αύριο.

Σε όλα αυτά συμμετέχουν οι δικέφαλοι. Οι μυς, δηλαδή, που πρωταγωνιστούν συνήθως σε οποιαδήποτε fitness φωτογράφιση. Αν υπάρχει, λοιπόν, μία άσκηση που τη χρειάζονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αυτές είναι οι κάμψεις με βαράκια. Με τα γυμναστήρια κλειστά, ο καλύτερος φίλος τους είναι οι αλτήρες.

Γιατί να κάνεις κάμψεις με βαράκια

Οι δικέφαλοι συμμετέχουν σε δεκάδες καθημερινές κινήσεις και καλό θα είναι να βελτιώσεις την κινητικότητα και την ευλυγισία τους. Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχεις είναι οι κάμψεις με βαράκια.

Μάλιστα, επειδή οι δουλειές γραφείου και το ποντίκι αυξάνουν τον κίνδυνο για τενοντίτιδες, θα σε βοηθήσουν να τις αποφύγεις σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο μάλιστα ισχύει και για όσους σηκώνουν αρκετά βάρη. Ένα πρόγραμμα με πολλές επαναλήψεις στέλνει μεγάλες ποσότητες από αίμα στους τένοντες, το οποίο με τη σειρά του περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι χρήσιμα για την ανάρρωση της περιοχής.

Η γυμναστική, βέβαια, δεν πρέπει να σε κάνει να βαριέσαι. Διότι όταν συμβαίνει αυτό, ο καναπές έρχεται ένα βήμα πιο κοντά. Τα bicep curls όμως είναι μία απλή, αποδοτική και -κυρίως- ευχάριστη άσκηση. Μάλιστα, αν μπορέσεις να συγκεντρωθείς στο να εκτελέσεις σωστά την άσκηση, κανείς δε σου απαγορεύει να βλέπεις παράλληλα την αγαπημένη σου σειρά. Ή να ακούς κάποιο podcast που έχει επιλέξει.

Όσο για τα αποτελέσματα στην εξωτερική σου εμφάνιση; Σε λίγο καιρό θα μπει η άνοιξη, τα t-shirts θα γίνουν και πάλι κυρίαρχο κομμάτι στην γκαρνταρόμπα σου, άρα οι δικέφαλοι θα βρεθούν ξανά σε πρώτο πλάνο.

Ο κλασικός τρόπος

Πολλές φορές η κλασική λύση είναι και η καλύτερη λύση. Σίγουρα, μία μπάρα θα έδινε μεγαλύτερες αντιστάσεις και πολύ πιθανόν πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά όπως είπαμε η ευλυγισία είναι το βασικό ζητούμενο εδώ.

Κράτα τα βαράκια πλάγια και κολλημένα στο σώμα σου, με τις παλάμες να κοιτούν μπροστά. Έχοντας σταθερή τη λαβή, λύγισε τους αγκώνες και φέρε τους αλτήρες στο ύψος των ματιών. Προσοχή: θα πρέπει οι αγκώνες να μην «ανοίγουν» προς τα πλάγια καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης. Στο τέλος, κάνει την αντίστροφη κίνηση και φέρε τα χέρια σου στην αρχική τους θέση. Δοκίμασε την άσκηση σε τρία σετ των 15 επαναλήψεων.

Μία δυναμική εναλλακτική

Σφυροειδείς κάμψεις δικεφάλων με αλτήρες, κάμψεις δικεφάλων με αλτήρες ή πιο απλά hammer curls. Ακριβώς ό,τι και πριν, δηλαδή, με τη διαφορά ότι οι παλάμες σου πρέπει να κοιτούν προς τον κορμό σου. Γιατί τώρα έχουν τη λέξη hammer (σ.σ: σφυρί) στην ονομασία τους; Επειδή η λαβή που χρησιμοποιείς είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που έχεις όταν πιάνεις το σφυρί για να καρφώσει μία πρόκα στον τοίχο.

Όχι, τα αποτελέσματα δεν είναι ακριβώς τα ίδια με τον κλασικό τρόπο, αφού εδώ οι δικέφαλοι δε συμμετέχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η άσκηση δίνει έμφαση στον βραχιόνιο μυ (ακριβώς πάνω από τον αγκώνα και κάτω από τους δικέφαλους) και στον βραχιοκερκιδικό μυ (το πάνω μέρος ανάμεσα στον αγκώνα και τον καρπό). Τι κερδίζεις, λοιπόν, από τα hammer curls; Τα χέρια σου θα δείξουν μεγαλύτερα με τον καιρό, μειώνεις τον κίνδυνο για τενοντίτιδες ενώ παράλληλα βοηθάς στην ανάρρωση των χεριών σου.