Unsplash
LIFE

Πώς να αφήσεις το άγχος πίσω σου στις φετινές διακοπές

5 απλά βήματα για να χαλαρώσεις και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού όλοι έχουμε ανάγκη από ένα διάλειμμα. Να ξεφύγουμε για μερικές μέρες ή βδομάδες από την καθημερινότητά μας και να κάτσουμε κάτω από μια ξαπλώστρα χωρίς να σκεφτόμαστε απολύτως τίποτα. Αυτή, όμως, είναι η ιδανική συνθήκη. Πόσες φορές, άραγε, δεν έχουμε ξεκινήσει για τις διακοπές με την καλύτερη διάθεση και έχουμε φτάσει στο σημείο μετά από μερικές μέρες να μην μιλιόμαστε με τους γύρω μας και να είμαστε γεμάτοι ένταση;

Αυτό το καλοκαίρι, όμως, πρέπει να τα αφήσουμε όλα και κυρίως το άγχος πίσω μας στις διακοπές. Για να τα καταφέρουμε, όμως, θα πρέπει να ακολουθήσουμε μερικές συμβουλές, έτσι όπως έχουν διατυπωθεί από ψυχολόγους.

Ποιες είναι αυτές, πόσο εύκολο είναι να τις ακολουθήσουμε στις διακοπές μας και σε τι θα βοηθήσει την ψυχολογία μας;

Απενεργοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο

Το ξέρω είναι δύσκολο. Όλοι μας θέλουμε άλλωστε πολλές φορές να φλεξάρουμε για το πού βρισκόμαστε. Όλο αυτό όμως μας γεμίζει υπερβολικό άγχος και ένταση. «Είναι αδύνατο να χαλαρώσεις στις διακοπές σου αν τσεκάρεις συνεχώς το κινητό σου και απαντάς ασταμάτητα σε μηνύματα» εξηγεί η ψυχολόγος Laura Duester.

«Πριν φύγεις, προσπάθησε να μην αφήσεις εκκρεμότητες, να βάλεις μια αυτόματη απάντηση που θα επισημαίνει ότι βρίσκεσαι σε διακοπές, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται η ημερομηνία επιστροφής στην εργασία σου και να ενημερώσεις τους δικούς σου για την απουσία σου. Στη συνέχεια απενεργοποίησε το κινητό σου και φύγε για διακοπές» προσθέτει.

«Εναλλακτικά, εάν δεν μπορείς να αποχωριστείς εντελώς τη δουλειά στις διακοπές, βρες μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα για να κάνεις τις δουλειές σου και απάντα μόνο εάν συμβεί κάτι επείγον ή απρόοπτο».

Βάλε προτεραιότητες στις διακοπές σου

Για να ευχαριστηθείς τις διακοπές σου χωρίς άγχος, θα πρέπει, πριν καν ξεκινήσεις τις διακοπές σου, να θέσεις τις προτεραιότητές σου. «Ποια είναι η προτεραιότητα για τις διακοπές σου; Θες να χαλαρώσεις, θες να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου, να περιηγηθείς στα αξιοθέατα, να κάνεις αθλητικές δραστηριότητες» εξηγεί η ψυχολόγος Laura Duester.

«Ποτέ δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να τα κάνεις όλα. Γι’ αυτό βρες τι είναι πιο σημαντικό για σένα και βάλτο σε προτεραιότητα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να φανταστείς πώς θα νιώσεις όταν τελειώσουν οι διακοπές. Τι θα ήθελες να θυμάσαι ότι σου έδωσε τη μεγαλύτερη απόλαυση;».

Άφησε το άγχος στην άκρη

Πράγματι, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Ειδικά όταν τους υπόλοιπους έντεκα μήνες μπολιάζεσαι από αρνητικές σκέψεις στην καθημερινότητά σου. Οι διακοπές, όμως, είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις, κατά την Laura Duester. 

«Ακόμη και όταν βρίσκεσαι σε μια ηλιόλουστη παραλία ή εξερευνάς μια νέα πόλη, οι πραγματικές ανησυχίες και τα άγχη μπορεί να σκάσουν στο μυαλό σου και είναι δύσκολο να τα αγνοήσεις» εξηγεί. «Προσπάθησε, λοιπόν, να τις βάλεις σε αναμονή. Αν οι ίδιες σκέψεις εμφανίζονται ξανά και ξανά, αναγνώρισέ τες και άφησε τες να φύγουν σταδιακά, λέγοντας στον εαυτό σου ότι θα έχεις όλο το χρόνο να τις επεξεργαστείς αργότερα».

Μην έχεις υπερβολικές προσδοκίες

Ένας άγραφος κανόνας είναι πως σχεδόν ποτέ τα πράγματα στις διακοπές σου δεν πηγαίνουν όπως τα σχεδιάζεις. «Από τις καθυστερήσεις των πτήσεων μέχρι το να ξεχάσεις τη βούρτσα μαλλιών σου, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που πάνε στραβά στις διακοπές».

«Είναι λογικό να σε απογοητεύσει, αλλά δεν πρέπει να σε πάρει από κάτω. Άφησε, λοιπόν, τις μεγάλες προσδοκίες, προσπάθησε να βρεις μια εναλλακτική λύση και δες την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Εάν υπάρχει πάντοτε» προσθέτει.

Αψήφησε τις ενοχές

«Στη σημερινή κοινωνία που ζούμε, η απόλαυση μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ένοχος» εξηγεί η Laura Duester. «Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είσαι διακοπές και επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει ένα διάλειμμα» καταλήγει. Γι’ αυτό, λοιπόν, φάε, πιες και διασκέδασε λες και δεν υπάρχει αύριο. Άλλωστε μια ζωή την έχουμε.